Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η ισορροπημένη διατροφή κοστίζει ακριβά

Το κόστος της είναι αυτό που αποτρέπει πια τους Αμερικανούς να την επιλέξουν, όμως παραμένει ο στόχος κάθε ανθρώπου ξεχωριστά μα και κάθε οικογένειας συνολικά. Ο λόγος για την υγιεινή διατροφή η οποία, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού υγείας Health Affairs, σιγά σιγά μένει πίσω στις προτιμήσεις των καταναλωτών διότι εάν επιλεγεί θα κοστίζει πολλές εκατοντάδες δολάρια περισσότερα στον μηνιαίο προϋπολογισμό του κόσμου.

Το 2010 είχε παρουσιασθεί στην Αμερική η αποκαλούμενη πυραμίδα τροφίμων τα οποία χρειάζεται να καταναλώνει ένας ανθρώπινος  οργανισμός. Έναν χρόνο αργότερα, η πυραμίδα μάλλον «πηγαίνει» προς κατακρήμνιση παρά προς χρήση.

Σε μία «επανάληψη» του τι πρέπει να τρώνε οι πολίτες, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς τους παρότρυναν να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε ποτάσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη D και ασβέστιο.

Όμως, ο ερευνητής Πάμπλο Μονσιβάις τονίζει πως, αν οι προτεινόμενες τροφές τελικά επιλεγούν, το ήδη μισογεμάτο πορτοφόλι των Αμερικανών θα αδειάσει τελείως.

«Είμαστε σε ένα επίπεδο όπου γνωρίζουμε τα περισσότερα από κάθε άλλη εποχή σχετικά με την επιστήμη της διατροφής και παρόλα αυτά δεν έχουμε καταφέρει να ακολουθείται από όλο τον κόσμο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

O επιστήμονας είπε ότι ναι, μεν υπάρχουν πολύ ωραίες οπτικά διαφημίσεις που λανσάρουν υγιεινά γεύματα, αλλά οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να τα χαρούν. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι πρώτη η πολιτεία θα έπρεπε να συνδράμει στην οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών έτσι ώστε όλοι να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα.
Η επιστήμονας Χίλαρι Σέλιγκμαν, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, μιλώντας στο AP είπε ότι τουλάχιστον το 15% των αμερικανικών νοικοκυριών δεν τρέφονται όπως θα ήθελαν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε η Σέλιγκμαν επηρεάζει αρνητικά τις τιμές των τροφίμων και μέσω χορηγιών που δίνει στους αγρότες ώστε να επιλέγουν συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου