Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

«Μανία» για νιφάδες από μούσλι


Η «μόδα» της ανάμειξης δημητριακών με ξηρούς καρπούς και φρούτα ξεκίνησε από τους χίπις και σήμερα έχει κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η σύγχρονη τάση για υγιεινή και διαιτητική διατροφή έχει βρει τον καλύτερο εκπρόσωπό της στο μούσλι. Μόνο στην Ευρώπη καταναλώνονται ετησίως 40-50 χιλιάδες τόνοι, ενώ η κατανάλωσή του διευρύνεται σταδιακά και στον υπόλοιπο πλανήτη.
Η μόδα του μούσλι ξεκίνησε από τους χίπις και έγινε συνώνυμο της χορτοφαγίας τη δεκαετία του 1970, ωστόσο η πραγματική «μανία» για τα δημητριακά που συνδυάζονται με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς απογειώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία χρόνια τα μούσλι έχουν κατακλύσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, και μάλιστα έχουν «αναβαθμιστεί»: από... ταπεινά δημητριακά με λίγους ξηρούς καρπούς και φρούτα, έχουν μετατραπεί σε πλούσια γεύματα με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε πολλούς συνδυασμούς.
Η τάση, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, της παρασκευής χειροποίητου μούσλι, οδήγησε τρεις νεαρούς Γερμανούς στην ιδέα να δημιουργήσουν μια εταιρεία παρασκευής εξατομικευμένου μούσλι μέσω Διαδικτύου.

 

Η εταιρεία mymuesli, στην ιστοσελίδα www.mymuesli.de, παρέχει στους κατοίκους της Γερμανίας τη δυνατότητα να διαλέξουν τα υλικά που θέλουν για το δικό τους μούσλι και μέσα σε δύο ημέρες να το έχουν στην πόρτα του σπιτιού τους.
566 ΔΙΣ. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙΟι πιθανοί συνδυασμοί αγγίζουν τα 566 δισεκατομμύρια και το κόστος είναι τουλάχιστον 4 ευρώ για μισό κιλό -ανάλογα με τα υλικά-, συν 4 ευρώ έξοδα αποστολής.
Η επιτυχία της εταιρείας ήταν τόσο μεγάλη ώστε μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες από την ίδρυσή της, ξεπούλησε όλα τα αποθέματά της, που υπολόγιζε ότι θα αρκούσαν για τουλάχιστον δύο μήνες.
Πλέον, οι ιδρυτές σκέφτονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και σε άλλες χώρες, είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω franchising. Οι προτάσεις που έχουν δεχτεί είναι ήδη εκατοντάδες.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥΕνας μεγάλος αριθμός φανατικών της υγιεινής διατροφής, παρασκευάζει πλέον το μούσλι χειροποίητα, προκειμένου να διατηρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες αναλλοίωτα αλλά και να μην περιέχει τα συντηρητικά που υποχρεωτικά περιέχονται στα συσκευασμένα. Ενας επιπλέον λόγος για να φτιάξει κανείς χειροποίητα μούσλι, είναι η εξατομικευμένη επιλογή των συστατικών. Στα βιβλιοπωλεία αλλά και στο Διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες συνταγές για χειροποίητο μούσλι.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ1 Αδυνατίζει: η σύνθεση του μούσλι διαφέρει πάρα πολύ ανά περίπτωση και έτσι οι θερμίδες που περιέχει μπορούν να το μετατρέψουν από διαιτητική τροφή μέχρι μια βόμβα θερμίδων. Τα μούσλι που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ξηρών καρπών και φρούτων είναι λογικό να έχουν περισσότερες θερμίδες. Προσοχή χρειάζεται στα συσκευασμένα μούσλι, τα οποία αρκετές φορές περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή γλυκόζης για να γίνουν πιο τραγανά.
2 Κάνει καλό στη λειτουργία του εντέρου: οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα μούσλι όπως και τα αποξηραμένα φρούτα, βοηθούν πραγματικά στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, κυρίως σε ανθρώπους που δεν συμπεριλαμβάνουν αρκετές ίνες στη διατροφή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Μαξιμίλιαν Λεντοχόφσκι του πανεπιστημίου του Ινσμπρουκ, αρκετοί άνθρωποι δεν μπορούν να επεξεργαστούν τόσο μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Αντίθετα με τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι φυτικές ίνες προκαλούν φούσκωμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και προβλήματα στο παχύ έντερο.
3 Παίζει ρόλο στο φύλο του παιδιού: σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, που παρακολούθησαν 700 εγκύους, μια πλούσια σε ενέργεια διατροφή που περιλαμβάνει και μούσλι, οδηγεί στη γέννηση αγοριών. Αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν προσλαμβάνουν αρκετές θερμίδες, τείνουν να κάνουν κορίτσια.
4 Φτιάχνει τη διάθεση: σύμφωνα με έρευνες, τα συστατικά του μούσλι κάνουν τον οργανισμό να εκκρίνει σεροτονίνη, την ουσία που ηρεμεί το νευρικό σύστημα και ανεβάζει το κέφι.
5Μειώνει τη χοληστερίνη: η κατανάλωση φυτικών ινών έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης, ωστόσο, νεότερες έρευνες προειδοποιούν ότι αν η σύσταση του μούσλι περιλαμβάνει πολλούς ξηρούς καρπούς, ακυρώνεται αυτή η ευεργετική του δράση.
ΕΛΒΕΤΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΛΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑΤα μούσλι είναι μια ανακάλυψη των αρχών του περασμένου αιώνα, και συγκεκριμένα του Ελβετού γιατρού Μαξιμίλιαν Οσκαρ Μπίρχερ-Μπένερ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το μούσλι με μήλα έχει την ίδια θρεπτική αξία με το μητρικό γάλα και ότι θεραπεύει αργά αλλά σταθερά πλήθος παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Σήμερα τα μούσλι βρίσκονται στην κορυφή της υγιεινής διατροφής, επειδή περιέχουν φυτικές ίνες και σημαντικά ιχνοστοιχεία, φρούτα, τα οποία βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού, και λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και συνεισφέρουν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Καθότι συνήθως συνοδεύονται από γάλα ή γιαούρτι, στη διατροφική αξία των μούσλι προστίθεται και η πρόσληψη ασβεστίου και πρωτεϊνών.