Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορία της Τσικνοπέμπτης

Η τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου . Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να  έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι  να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.
Τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας!
Πέρα από το παραδοσιακό "κάψιμο" του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη:
Κομοτηνή
Την Τσικνοπέμπτη τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στην σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά .
Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης γίνονται τα  "Πετεγολέτσια" ή "Κουτσομπολιά". Οι γυναίκες της παλιάς πόλης, βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.
Πάτρα
Εδώ κάθε χρόνο αναβιώνει η "Κουλουρού" . Σύμφωνα με το έθιμο η "Γιαννούλα η Κουλουρού" νομίζει ότι ο Ναύαρχος Ουίλσoν είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον καλό της, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.
Σέρρες
Στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί "το προξενιό" μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς .

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουμε

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από το ευρώ, θα επιστρέψει στη δραχμή, οι Ελληνες θα χάσουν περισσότερο από το μισό του σημερινού βιοτικού τους επιπέδου, το πολιτικό σύστημα θα κλυδωνιστεί επικίνδυνα, τα εθνικά συμφέροντα θα διακυβευτούν και η κοινωνία θα διχαστεί βαθιά. Σας παρουσιάζουμε εργασία κυβερνητικού παράγοντα, που αποτελεί εκδοχή μιας σίγουρα σκληρής πραγματικότητας. Η χρεοκοπία βήμα-βήμα. 

ΠΡΩΤΕΣ 72 ΩΡΕΣ
Μαζικές αναλήψεις και πολιορκία τραπεζών

Οι πολίτες κατακλύζουν τις τράπεζες για να κάνουν μαζικές αναλήψεις των καταθέσεών τους. Τα πιστωτικά ιδρύματα υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης κλείνουν τα υποκαταστήματά τους για 2-3 μέρες και όταν τα ξανανοίγουν επιβάλλουν πλαφόν αναλήψεων ανά μήνα που δεν προβλέπεται να ξεπερνά τα 200-300 ευρώ. Πολίτες πολιορκούν τις τράπεζες, τις πυρπολούν και προκαλούνται βίαια επεισόδια. Παρεμβαίνουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Η Ε.Ε. μας στέλνει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το ευρώ.

ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Ελλείψεις σε καύσιμα-τρόφιμα Οι πρώτες λεηλασίες

Παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε πετρέλαιο, καθώς η χώρα δεν μπορεί να το εισάγει. Ατέλειωτες ουρές στα βενζινάδικα, με την τιμή της βενζίνης και των πετρελαιοειδών να αρχίζει να εκτοξεύεται από τους κερδοσκόπους. Προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες καθώς μειώνονται δραστικά όλα τα δρομολόγια. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται έως και 200%. Ξεκινούν οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ιδίως στα εισαγόμενα είδη, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της τροφοδοσίας. Τα ελληνικά είδη ανατιμώνται δραστικά. Σποραδικά παρατηρούνται οι πρώτες λεηλασίες καταστημάτων ειδών διατροφής.