Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας

Μεσημεράκι στη μικρή πόλη Εντεμπε, στην Ουγκάντα της Κεντρικής Αφρικής.
Στο μικρό σπίτι τα παιδιά, ένα αγόρι 11 ετών κι ένα κοριτσάκι 9 παίζουν κάνοντας μεγάλη φασαρία. Αίφνης ακούγεται η φωνή της μαμάς:
- Σταματήστε και διαβάστε αμέσως τα μαθήματά σας για το σχολείο. Δεν ντρέπεστε λίγο; Το ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν βιβλία να διαβάσουν;

Διαφορές και ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής

Όσο η Ευρώπη κάνει τα πάντα να σώσει την Ελλάδα από την κατάρρευση, η Αργεντινή που είδε τόσο γρήγορα τον χειρότερο εφιάλτη της να παίρνει σάρκα και οστά –με την υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου, το 2002- θυμάται με ακρίβεια και πόνο, τα πάντα ακόμα και σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, γράφει το Reuters.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει τυχερή μέσα στην ατυχία της διότι είναι προστατευμένη, κατά μία έννοια, αντίθετα από την Αργεντινή, από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Επίσης, σαν φυσικό επόμενο του νομίσματός της, έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, κάτι που η Αργεντινή δεν είχε. Στην περίπτωση της χώρας της Νοτίου Αμερικής, το ΔΝΤ της τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, τη στιγμή που χρειαζόταν τη στήριξή του περισσότερο από ποτέ.

Αν και ένας εκ των σημαντικότερων ειδικών επί του θέματος, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα σήμαινε και επιστροφή της στην ανταγωνιστική οικονομία και την ανάπτυξη της αγοράς, δεν μοιάζει να είναι άποψη που θα χαιρέτιζαν πολλοί συνάδελφοί του και μη, κυρίως πολιτικοί, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική.

Φτάνοντας στα κοινά της κρίσης των δύο χωρών, μπορεί κανείς να πει ότι και οι δύο είχαν δημοσιονομικά  ελλείμματα, μεγάλα χρέη, υψηλή ανεργία και ύφεση.
Και στις δύο κρίσεις, οι καταθέσεις στις τοπικές τράπεζες έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα μειώνοντας στην ουσία τα τραπεζικά «έσοδα» και επομένως διακύβευσαν –στην περίπτωση της Ελλάδας διακυβεύουν- τη ζωτικότητά τους.

Στην Αργεντινή το τίμημα ήταν τεράστιο και το ίδιο θα είναι και στην Ελλάδα εάν οι τράπεζες, για να οξυγονώνονται, δίνουν συγκεκριμένο ποσό ευρώ ανά εβδομάδα σε όσους θέλουν να σηκώσουν χρήματα,  απαγορεύοντας, ταυτόχρονα και τις οιεσδήποτε μεταφορές ρευστού από λογαριασμό σε λογαριασμό, πολλώ δε μάλλον από την Ελλάδα προς άλλη χώρα.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο ενδεχόμενο υπό συζήτηση στην περίπτωση της ελληνικής κρίση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα πήγαινε και κόντρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και νομοθεσία. Αντιθέτως, για να είναι περισσότερο σίγουρες για το μέλλον τους, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αφεθεί υπό την  προστασία της ΕΚΤ με τη βοήθεια κρατικών ομολόγων, πρακτική την οποία η Αργεντινή δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει λόγω απομόνωσής της και απόλυτης εξάρτησής της από το δολάριο.

«Ναι» είπαν οι Γερμανοί στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από τη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του γνωστού μας EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η «μάχη» για την  οποία όλος ο πλανήτης έδειξε ενδιαφέρον θεωρητικά δεν συνέβη ποτέ, με τα σενάρια περί πιθανής κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ – σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας – να μην επαληθεύονται.

Το τελικό αποτέλεσμα των 523 βουλευτών που ψήφισαν «ναι», έναντι των μόλις 85 κατά και των 3 της «αποχής», θεωρητικά δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος διατηρεί στο ακέραιο την ισχύ και επιρροή της στο πολιτικό πεδίο.

Μόνο που το τελικό αποτέλεσμα και η διάρθρωση της ψηφοφορίας αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα με κυριότερο το ποιοι και πόσοι από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν κατά των πολιτικών επιλογών της Καγκελάριου.

Γιατί η μαζική υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Αντιπολίτευση άφησε … «χώρο» κινήσεων σε πολλούς δυσαρεστημένους κυβερνητικούς. Και μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα οι «διαφωνούντες» να ήταν – σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις δηλώσεις των ιδίων – περίπου 20, όμως  ο αριθμός αυτός είναι αρκετός για να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής στον κυβερνητικό συνασπισμό στο εγγύς μέλλον, ενδεχομένως σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που ΔΕΝ θα έχουν την στήριξη της Αντιπολίτευσης …

Ενδεικτική του  κλίματος που επικράτησε κατά την  κρίσιμη ψηφοφορία ήταν και η λεκτική «μονομαχία» μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος υποχρεώθηκε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε τελικώς σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο, και του φερόμενου ως επικεφαλής των «ανταρτών» της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της φράου Μέρκελ, του κυρίου Kλάους Πέτερ Γουίλς (Κlaus-Peter Willsch), που στην ομιλία του δήλωσε ότι η συνέχιση της πολιτικής στήριξης των ευρωπροβληματικών κρατών ισοδυναμεί με «δάνειο της τωρινής γενιάς από τα παιδιά και τα εγγόνια της για να χρηματοδοτηθεί ένα … πείραμα». Για να συμπληρώσει πως αυτό το … δάνειο είναι εξαιρετικά επισφαλές!!!

Γιατί δεν πείθονται οι αναλυτές…

Σε κάθε περίπτωση  οι αγορές ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη  γερμανική Βουλή και αντέδρασαν αναλόγως (άνοδος άνω του 0,7% για Γαλλία – Γερμανία, ψαλίδισμα απωλειών για Λονδίνο). Εκείνοι που δεν  πείθονται είναι οι αναλυτές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της γερμανικής Handelsblatt που επικαλείται τραπεζικές πηγές και διαχειριστές κεφαλαίων για να υποστηρίξει την άποψη πως ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ίσως και άνω του 50%, δεν συναντά πλέον αντιστάσεις. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα: η εφημερίδα απαντά πως μετά την υπερψήφιση του ενισχυμένου EFSF ανοίγει ο δρόμος για μείωση του ελληνικού χρέους έως την άνοιξη του 2012 καθώς μέχρι τότε οι τράπεζες «θα μπορούσαν να μειώσουν πολύ τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, έτσι ώστε ένα κούρεμα να είναι διαχειρίσιμο γι’ αυτές»!!!

Ανάλογα «σχέδια» απεργάζεται  και το Bloomberg που φιλοξενεί έρευνα στην οποία ένα ποσοστό 93% από  τους συνολικά 1.031 αναλυτές που φέρονται να έχουν ερωτηθεί από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg «βλέπουν» χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2012.

Λεηλάτησαν και έκαψαν το σπίτι γνωστού γιατρού στο Ηράκλειο

Θύμα άγνωστων, θρασύτατων και ... προφανώς πεινασμένων διαρρηκτών έπεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, γνωστός Ηρακλειώτης γιατρός, ο οποίος ειδοποιήθηκε από γείτονες, ότι το εξοχικό του σπίτι, στο 10 χλμ. Ηρακλείου - Μοιρών, στην περιοχή των Αθανάτων, όχι μόνο "έγδυσαν" αλλά και ... έκαψαν (!) άγνωστοι δράστες!

Ο γιατρός και πρώην διευθυντής του ΙΚΑ, Γιώργος Τρυπιδάκης ειδοποιήθηκε από κάτοικους της περιοχής των Αθανάτων ότι από το εξοχικό του σπίτι έχουν ζώσει ... φλόγες! Αμέσως έσπευσε στο σπίτι για να διαπιστώσει ότι άγνωστοι δράστες είχαν κυριολεκτικά λεηλατήσει το σπίτι και την αποθήκη, κλέβοντας ράφια, ραβδιστικά μηχανήματα, ένα ξυλοκοπτικό, την τηλεόραση ... ακόμη και λάδι και κρασί που βρήκαν!

Η μανία τους όμως δεν περιορίστηκε στην κλοπή... Αφού "σήκωσαν" το σπίτι, με περίσσιο θράσος - ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να εξαφανίσουν τα ίχνη τους - έβαλαν φωτιά και εξαφανίστηκαν!

Χωρίς αεροπλάνα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

Νέα απεργία για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου εξήγγειλαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η νέα αυτή απεργία θα καθηλώσει όλα τα αεροσκάφη για πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτύρονται για την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Την προηγουμένη εβδομάδα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν εξαγγείλει άλλες δύο απεργίες οι οποίες κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη παράνομες και καταχρηστικές.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ειδήσεις σε ποντιακό κανάλι:
Τραγικό δυστύχημα. Διθέσιο αεροπλάνο έπεσε σε νεκροταφείο.
Έχουν βρεθεί 3000 νεκροί και οι έρευνες συνεχίζονται.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας

Από το 2007, η «Συμμαχία για τον Έλεγχο της Λύσσας» (ARC) καθιέρωσε την 28η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τη λύσσα.
Η Λύσσα είναι λοιμώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το δάγκωμα και το σάλιο ζώων που είναι φορείς του ιού της λύσσας και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.
Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, ένας άνθρωπος πεθαίνει από λύσσα κάθε δέκα λεπτά και περίπου 55.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η Ελλάδα θεωρείται επίσημα απαλλαγμένη χώρα, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί κρούσμα λύσσας από το 1987.

1.200.000 άνεργοι το 2012!

Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2012 προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία - σοκ που παρέθεσε την Τρίτη, η πραγματική ανεργία θα φτάσει στο 26%, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανέργων να αυξηθεί σε 1,2 εκατ. άτομα.

Επισημαίνει επίσης ότι αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας είχαμε στο τέλος της δεκαετίας του '50 με αρχές της δεκαετίας του '60, όταν άρχισε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η εκτίναξη της ανεργίας στο 26% θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απώλειες από ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να φτάσουν στα 6,5 δισ. ευρώ για το 2012, μόνο για το ΙΚΑ. Εάν συνυπολογιστούν η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα έχουμε άλλα πέντε δισ. ευρώ απώλεια, ήτοι σύνολο απωλειών για το ΙΚΑ μεσα στο 2012 της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, ποσό που ισοδυναμεί περίπου με τη φετινή κρατική επιχορήγηση στα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας -το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Συνεχίζονται οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στα ανατολικά Ηπειρωτικά και τη βόρεια Κρήτη. Πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική ο  καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις να σημειωθούν στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις . Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία , την ανατολική Στερεά την Εύβοια και τις Σποράδες θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Μόνο στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα στα βόρεια για ασθενή βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στα δυτικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Άφησαν τον Παπακωνσταντίνου έξω από το υπoυργείο!

Αποκλεισμένο είναι από τις 7 το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Περιβάλλοντος στους Αμπελόκηπους από εργαζόμενους που αντιδρούν στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές δεν επέτρεψαν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να εισέλθει στο κτίριο.

Facebook – Apple: Συνεργασία προ των πυλών!

Το Facebook πρόκειται να λανσάρει την πολυαναμενόμενη εφαρμογή για iPad κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου iPhone 5 στις 4 Οκτωβρίου. Σε συνδυασμό με αυτή την ανακοίνωση, το Facebook επίσης αναμένεται να κάνει επίδειξη της ανανεωμένης HTL5 εφαρμογής του για το iPhone, ενώ φημολογείται και παρουσίαση ενός HTML5marketplace για εφαρμογές κινητών οι οποίες θα είναι εφάμιλλες σε ποιότητα και ταχύτητα με αυτή του iPad.

Το iPadapp που έχει σχεδιάσει το Facebook είχε μείνει στα… αζήτητα εδώ και πολύ καιρό, ενώ ο πρώην μηχανικός λογισμικού Jeff Verkoeyen του Facebook, εγκατέλειψε την εταιρεία του Zuckerberg  για την Google γι’ αυτό τον λόγο, σύμφωνα με το Twitter του ίδιου.

Φήμες θέλουν την Apple να είναι έτοιμη να ενσωματώσει το Facebook στο iOS5. Αν και η Apple και το Facebook δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις έπειτα από διάφορες «παρεξηγήσεις» και οι δύο τώρα έχουν βρει κοινό παρονομαστή την ανταγωνιστική διάθεση εναντίον της Google. Αυτή η κατά μέτωπο διμερής «επίθεση» θα γίνει με τον σχεδιασμό της κοινής πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι εφαρμογές για φορητές συσκευές θα γίνονται μέσω HTML 5.

Το Facebook αλλάζει ριζικά, και όχι μόνο, λόγω του OpenGraph και των διαφόρων νέων στοιχείων που παρουσίασε ο Zuckerberg κατά τη διάρκεια του f8. Φαίνεται πως με τη συνεργασία τους και οι δύο εταιρείες είναι έτοιμες να λανσάρουν τη μεγαλύτερη φορητή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των φοιτητικών κινητοποιήσεων

Κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων των φοιτητών, πραγματοποιούνται, σήμερα και αύριο, στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμια εκπαίδευσης, όπου οι φοιτητές και σπουδαστές θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Nα σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί οι ίδιοι οι σπουδαστές ανέβαζαν στα 154, τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη.
Οι συνεδριάσεις αυτές διεξάγονται μέσα σε κλίμα έντασης, αφού υπάρχουν πλέον σοβαρότατοι κίνδυνοι, τόσο για την εξεταστική όσο και για το εξάμηνο. Σε πολλά Πανεπιστήμια που συνεχίζονται οι καταλήψεις, όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Πατρών, τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά και εάν συνεχισθούν οι καταλήψεις θεωρείται βέβαιη η απώλεια του εξαμήνου.
Στο μεταξύ, οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν σήμερα τα αιτήματα τους, όπως τα συζήτησαν στην πρόσφατη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ζητά από το υπουργείο Παιδείας:
α) Την άμεση χορήγηση του συνόλου των πιστώσεων βάσει του ΠΔ 407/80 σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων, καθώς, χωρίς αυτήν, απειλείται η ομαλή λειτουργία όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.
β) Τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009.
γ) Την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.
Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τις πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Πανεπιστημίων.
Οι μονάδες αυτές, επισημαίνουν οι πρυτάνεις , δίδουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων.
Τέλος, στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν ήδη μπεί οι μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους προχώρησαν και σε καταλήψεις των σχολείων τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Το ανέκδοτο της ημέρας

Το 1942 (κατοχή) Γερμανοί στρατιώτες ψάχνουν δύο Πόντιους. Οι πόντιοι βρίσκουν δύο τρύπες που μοιάζουν με πηγάδια και μπαίνουν μέσα. Αποφασίζουν ότι αν έρθουν οι Γερμανοί θα κάνουν τον αντίλαλο, για να πιστέψουν οι Γερμανοί ότι είναι βαθιά πηγάδια. Μπήκαν λοιπόν στα πηγάδια και έρχονται οι Γερμανοί πάνω από την μία τρύπα και φωνάζουν:
- Είναι κανείς εδώ;
- Είναι κανείς εδώ; κάνει την ηχώ ο Πόντιος.
- Θα ρίξω μια πέτρα για να δω.
- Θα ρίξω μια πέτρα για να δω, κάνει πάλι ο Πόντιος.
Ρίχνει ο Γερμανός την πέτρα.
Την πιάνει ο Πόντιος, περιμένει μερικά δευτερόλεπτα και κάνει:
- Πλιπ!
- Θα έχουν πάει στο βουνό, λέει ο Γερμανός.
- Θα έχουν πάει στο βουνό, λέει πάλι ο Πόντιος.
Πλησιάζει ο Γερμανός την δεύτερη τρύπα:
- Είναι κανείς εδώ;
- Είναι κανείς εδω;
- Καλού-κακού, θα ρίξω μία χειροβομβίδα στο πηγάδι πριν φύγω.
Και λέει ο δεύτερος Πόντιος:
- Θα έχουν πάει στο βουνό...

Σε "κλοιό" διαδηλωτών το υπουργείο Οικονομικών

Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται αυτή την ώρα το Υπουργείο Οικονομικών.
Υπάλληλοι του υπουργείου που διαμαρτύρονται για το ενιαίο μισθολόγιο έχουν περικυκλώσει το κτίριο στην οδό Νίκης, ενώ στο σημείο κατέληξε και η πορεία των υπαλλήλων που ξεκίνησε νωρίτερα από την Κοραή.
Πριν από λίγο μάλιστα, επικράτησε ένταση όταν υπάλληλοι του υπουργείου, επιχείρησαν να μπουν μέσα στο υπουργείο. Η διμοιρία των ΜΑΤ που έχει παραταχθεί στην πύλη του κτιρίου προσπάθησε να τους εμποδίσει με αποτέλεσμα να πιαστούν κυριολεκτικά στα χέρια.

Από την πλευρά του Συντάγματος βρίσκεται το ΠΑΜΕ, ενώ από την Μητροπόλεως οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ, εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου και της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριακών Συστημάτων οι οποίο ξεκίνησαν το μεσημέρι από την πλατεία Κοραή.
Εφοριακοί και τελωνειακοί έκαναν νωρίτερα κατάληψη στον 3ο όροφο του υπουργείου αλλά αποχώρησαν και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Σημειώνεται ότι ώρα κλειστή είναι κλειστή η Σταδίου στο ύψους της οδού Αιόλου, η Φιλελλήνων, η λεωφ. Αμαλίας στο ύψος της Ξενοφώντος και η Βασ. Σοφίας στο ύψους της οδού Σέκερη.

Υπό κατάληψη πάνω από 250 σχολεία σε όλη τη χώρα

Δυναμικά συνεχίζουν το χορό των κινητοποιήσεων οι μαθητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι καταλήψεις σε σχολεία ανά τη χώρα ξεπερνούν τις 250 ενώ το ΣΑΣΑ (Συντονικό Αγών Σχολείων Αθήνας) ανακοινώνει πορεία μαθητών για τις 5 Οκτωβρίου.

Στην Αθήνα οι καταλήψεις σημειώνονται σχεδόν στα σχολεία όλων των περιοχών ξεκινώντας από Βύρωνα, Καισαριανή, Υμηττό και φτάνοντας έως τη Νέα Ιωνία και τη Νίκαια. Πολλά σχολεία του κέντρου της Αθήνας τελούν υπό κατάληψη ενώ καταλήψεις ανακοινώνονται και σε σχολεία της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Αναργύρων.

Στο «παιχνίδι» των καταλήψεων έχουν μπει και οι μαθητές των βορείων προαστίων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία καταλήψεις σημειώνονται στον Αγιο Στέφανο και την Ανοιξη.

Ηχηρό παρών στις καταλήψεις δίνουν οι μαθητές της περιφέρειας. Πολλά σχολεία στην Πελοπόννησο έχουν βάλει λουκέτο κυρίως σε Πάτρα και Καλαμάτα ενώ καταλήψεις σχολείων σημειώνονται από την Κομοτηνή μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Στον αντίποδα οι φοιτητικές καταλήψεις  έχουν τάσεις πτωτικές και πολλά τμήματα έχουν αρχίσει να λειτουργούν κανονικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία 159 τμήματα τελούν υπό κατάληψη ενώ κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου αλλά και γενικότερα για το χειμερινό εξάμηνο.

Σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των φοιτητικών καταλήψεων.

Παραλίγο τραγωδία στον αέρα για 600 επιβάτες

Δύο αεροσκάφη με προορισμό το Χονγκ Κονγκ που μετέφεραν συνολικά περισσότερους από 600 επιβάτες χρειάστηκε να λάβουν προληπτικά μέτρα ώστε να μην συγκρουστούν μεταξύ τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αεροπορικές εταιρίες.
Το αεροσκάφος της Cathay Pacific τύπου Boeing 777, το οποίο μετέφερε 299 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα και προερχόταν από τη Νέα Υόρκη κατευθυνόταν προς ένα Airbus A330 με 284 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα της θυγατρικής εταιρίας Dragonair που προερχόταν από το Καοχσιούνγκ στην Ταϊβάν.
Ο συναγερμός στο πιλοτήριο και των δύο αεροσκαφών ενεργοποιήθηκε. Ο κυβερνήτης του Boeing αναγκάστηκε να το κατεβάσει σε μικρότερο ύψος, ενώ ο κυβερνήτης του Airbus πήρε ύψος ώστε να διατηρηθεί μια απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δύο αεροσκαφών.
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και αναφέρθηκε στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος και για τις δύο αεροπορικές εταιρίες.
Συνέβη περίπου 74 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Διεθνούς Αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ μια ημέρα κατά την οποία εξαιτίας της κακοκαιρίας οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν αναγκαστεί να θέσουν σε κατάσταση αναμονής πολλά αεροσκάφη μέχρι να τους επιτρέψουν να προσγειωθούν.
Το αεροδρόμιο έχει γνωρίσει μεγάλη αύξηση στην εναέρια κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των επιβατών ανήλθε σε σημεία ρεκόρ το 2010--50,9 εκατομμύρια.
Ορισμένοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εξέφρασαν παράπονα στις αρχές του χρόνου υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκούν και υφίστανται μεγάλη πίεση εξαιτίας της αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέρνει νέα χρεωκοπία

Οι προσπάθειες του Βενιζέλου για την αντιμετώπιση της κρίση στις αρχές του 1932. 

Στις 20 Ιανουαρίου 1932, οι Έλληνες πρέσβεις στη Ρώμη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο ανέλαβαν να προετοιμάσουν τις ξένες κυβερνήσεις για την έλευση του Βενιζέλου. …. Για τούτο, η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε πενταετή αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους (το εξωτερικό χρέος απορροφούσε πλέον πάνω από το 40% του δημοσίου προϋπολογισμού και άνω του 80% του συναλλάγματος, που απέφεραν οι εξαγωγές) και παροχή δανείου 50.000.000 δολαρίων σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Μ’ αυτά τα χρήματα θα ολοκληρώνονταν τα δημόσια έργα, θα ισοσκελιζόταν το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και η χώρα θα απέφευγε τη χρεοκοπία. Επιπλέον, η Τ.τ.Ε. είχε ζητήσει από την Δημοσιονομική Επιτροπή της Κ.Τ.Ε. να στείλει στην Ελλάδα μια επιτροπή που θα εξέταζε την οικονομία και θα πρότεινε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.
Ο Βενιζέλος ξεκίνησε τις επισκέψεις από τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με το Μουσσολίνι και τον Grandi στις 22-1-1932. …Κατόπιν ο Βενιζέλος επισκέφτηκε το Παρίσι. …Στις 25 Ιανουαρίου, ο Βενιζέλος έφτασε στο Λονδίνο. Συνάντησε τον πρωθυπουργό R. MacDonanld και τον Υπουργό Εξωτερικών, Simon και στις 26 Ιανουαρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, Neville Chamberlain. Του είπε ότι, αν δε βοηθούσαν την ελληνική οικονομία, αυτή θα χρεοκοπούσε σύντομα και ότι μόνο οι προτάσεις που είχε στο υπόμνημα μπορούσαν να είναι κάποια σοβαρή βοήθεια. Ο Άγγλος απάντησε ότι η αναστολή πληρωμής των χρεών δε θα είχε σοβαρό αποτέλεσμα. Αλλά, ακόμα κι αν γινόταν, χρειαζόταν τόσο τη συγκατάθεση της ΔΟΕ, όσο και των ομολογιούχων. Στις 28 Ιανουαρίου, ο Βενιζέλος συνάντησε τον σερ Frederick Leith-Ross του θησαυροφυλακίου. Ο τελευταίος ανέφερε ότι η αναστολή των πληρωμών δεν αφορούσε την Αγγλία, αλλά τους ομολογιούχους και ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όσο για το δάνειο ότι μόνο η χρηματαγορά θα μπορούσε να το εκδώσει. Τέλος, πρότεινε στο Βενιζέλο να εγκαταλείψει τον κανόνα του χρυσού.
Ο Βενιζέλος πληροφόρησε την Αθήνα για τ’ αποτελέσματα των συναντήσεών του και, επίσης δήλωσε ότι υπήρχαν ελπίδες να πεισθούν οι ομολογιούχοι, ώστε να δεχθούν την πρόσκαιρη παύση των πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας. Πέρα από αυτά, η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κ.Τ.Ε. είχε επιλέξει το Σερ Otto Niemeyer, διευθυντή της Τράπεζας της Αγγλίας, για να ερευνήσει και να παρουσιάσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Μάλιστα, ο Βενιζέλος είχε συνομιλήσει στο Λονδίνο και με το Niemeyer. Ο τελευταίος, σε εμπιστευτική επιστολή προς τον Finlayson χαρακτήρισε τις προτάσεις του Βενιζέλου λανθασμένες. Κάποια πιθανότητα έδινε στην παύση πληρωμών από την Ελλάδα, αλλά και αυτό μόνο αν κρινόταν απολύτως απαραίτητο. Παρά ταύτα, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη είχαν συμφωνήσει, ώστε και ο Άγγλος εκπρόσωπος της ΔΟΕ, L. G. Roussin, να εξέταζε την οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε.…
Στο μεταξύ, ο Βενιζέλος επέστρεψε στην Αθήνα και είχε δύο συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, στις 9 και 15 Φεβρουαρίου, όπου τους ενημέρωσε σχετικά με το ταξίδι του και τους ανακοίνωσε την απόφασή του να μη γίνει καμία ενέργεια προτού ο Οtto Niemeyer, που θα ερχόταν στις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, υποβάλλει την έκθεση του στην Κ.Τ.Ε. κι αυτή καταλήξει σε κάποια απόφαση. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης γενικά, συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό….
Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου, έφτασε στην Αθήνα ο Niemeyer, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας. Έμεινε στην Αθήνα δύο εβδομάδες και πριν φύγει ειδοποίησε το Βενιζέλο ότι, αν προχωρούσε σε χρεοστάσιο, θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα με την πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το ίδιο επίσης θα γινόταν, αν υλοποιούσαν τη σκέψη της συγχώνευσης της Τ.τ.Ε. με την Εθνική Τράπεζα.

Η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κ.Τ.Ε. και οι προσμονές της 
ελληνικής κυβέρνησης. 

… Στο μεταξύ, στην Αθήνα οργίαζε η φημολογία ανάμεσα σε επίσημους και ανεπίσημους οικονομικούς κύκλους. Άλλοι έλεγαν ότι ο Βενιζέλος είχε εξασφαλίσει το δάνειο και δημιουργούσε το θόρυβο για δικό του όφελος. Η αντίθετη εκδοχή, η οποία ήταν και η σωστή, ανέφερε ότι ο Βενιζέλος δεν είχε πετύχει τίποτα και το μόνο που έμενε να κάνει ήταν ν’ αυξήσει τους φόρους, για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Αν τελικά, συνέβαινε το δεύτερο, τότε η εντεινόμενη λαϊκή αγανάκτηση και η αναμενόμενη αποτυχία στο δάνειο θα οδηγούσαν το Βενιζέλο σε παραίτηση.
Η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κ.Τ.Ε. άρχισε τις εργασίες της στις 10 Μαρτίου στο Παρίσι, για ν’ αποφασίσει για τα θέματα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο σερ Otto Niemeyer είχε υποβάλλει τις προτάσεις του στην Επιτροπή σχετικά με την ελληνική οικονομία και από ελληνικής πλευράς ήταν παρών εκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Μαρής, ο Εμμ. Τσουδερός και ο Γ. Μαντζαβίνος.
Ο Niemeyer ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 1931/1932, ήταν ελλειμματικός και ότι τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τ.τ.Ε. είχαν φτάσει στο 32%, ενώ στο τέλος του Μαρτίου υπολογίζονταν στο 27%. Η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει σε μεγάλη περικοπή δαπανών με σκοπό να εξοικονομηθούν χρήματα για τα δημόσια έργα, που ούτως ή άλλως χρειάζονταν και τα χρήματα από το εξωτερικό, για να συνεχιστούν. …Τέλος, πρότεινε την ετήσια αναστολή πληρωμών και τη συνέχιση της σύνδεσης της δραχμής με το χρυσό κανόνα συναλλάγματος, ώστε να διατηρηθεί η πίστη της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στη Σύνοδο μίλησε ο Μαρής και μεταξύ των άλλων ζήτησε δύο κυρίως πράγματα, που κατά τη γνώμη του, θα έβγαζαν από το αδιέξοδο την ελληνική οικονομία: α) Πενταετή αναστολή των πληρωμών της Ελλάδας προς το εξωτερικό. Αυτό θα επέτρεπε την οικονομία 430 εκατομμυρίων δραχμών και επιπλέον από το ισοζύγιο πληρωμών, εξοικονόμηση ακόμα 1,16 εκατομμυρίων λιρών. β) Δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος που ήταν σε εξέλιξη. Επιπλέον, είπε ότι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ακόμα 500 εκατομμύρια δραχμές από διάφορες οικονομίες για το επόμενο έτος. Στις 23 Μαρτίου, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της, τα δε αποτελέσματα θα τα ανακοίνωνε στις 29 Μαρτίου.
Όμως, ο Πολίτης ανέφερε από το Παρίσι ότι είχε καταφέρει να πληροφορηθεί την απόφαση που αφορούσε την Ελλάδα. Σύμφωνα μ’ αυτήν, η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κ.Τ.Ε. κατανοούσε τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πρότεινε την αναστολή πληρωμής των δανείων για ένα χρόνο, με σύγχρονη κατάθεση του αντίστοιχου ποσού των τοκοχρεολυσίων σε δραχμές στην Τ.τ.Ε. Τέλος, πιθανόν ήταν να προτείνει την παροχή δανείου 10.000.000 δολαρίων και συνιστούσε την αύξηση της φορολογίας, την περικοπή των δημοσίων δαπανών, καθώς και το διορισμό ξένου συμβούλου στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά, η Δημοσιονομική Επιτροπή είχε εν μέρει ικανοποιήσει τις ελληνικές αιτήσεις.….
Στο μεταξύ, όμως, οι οφειλές της Ελλάδας προς τους επενδυτές του εξωτερικού πλησίαζαν. … Η κυβέρνηση, φυσικά, δεν προχώρησε στην εξυπηρέτηση των λογαριασμών και στις 19 Μαρτίου η Τράπεζα της Αγγλίας πληροφόρησε σχετικά τη ΔΟΕ. Στις 21 Μαρτίου, η ΔΟΕ ζήτησε εξηγήσεις από τον υποδιοικητή της Τ.τ.Ε. κι αυτός απάντησε ότι οι οδηγίες του από την Κυβέρνηση ήταν να αναμένει την έκδοση της απόφασης της Δημοσιονομικής Επιτροπής της Κ.Τ.Ε. στις 29 Μαρτίου. …
Η ΔΟΕ, βέβαια, δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις, αλλά η Αθήνα δε φαινόταν διατεθειμένη να αλλάξει γνώμη ούτε και στις 30 Μαρτίου. Επιπλέον, οι Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν εγγυηθεί για τα δάνεια δυσανασχέτησαν, λέγοντας ότι αφ’ ενός η ΔΟΕ δεν μπορούσε ν’ αλλάξει τους όρους των συμβάσεων των δανείων και αφ’ ετέρου η Ελλάδα δεν έπρεπε να προχωρήσει στην αναστολή των πληρωμών ή να πληρώσει τους τόκους σε στερλίνες. Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση έμεινε αμετάπειστη, ενώ η Αγγλία και η Γαλλία προχώρησαν την 1η Απριλίου στις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων ως εγγυήτριες δυνάμεις.

Ο “μαύρος Απρίλιος” της ελληνικής οικονομίας και η πτώχευση 

Στο εσωτερικό η πολιτική κατάσταση χειροτέρευε. Ο Βενιζέλος σε συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στις 25 και 28 Μαρτίου, πρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και την υποστήριξη των αιτημάτων της Ελλάδας στην Κ.Τ.Ε. στα μέσα του Απριλίου. Μ’ αυτές τις προτάσεις ήθελε ν’ αποσπάσει από πάνω του τη διαφαινόμενη αποτυχία της κυβέρνησής του, μεταθέτοντας την ευθύνη της χρεοκοπίας σε συλλογικό επίπεδο. Απ’ την άλλη, πίστευε ότι η υποστήριξη των ελληνικών απόψεων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κ.Τ.Ε. θα έδινε μεγαλύτερο κύρος στις προτάσεις τους κι έτσι, ίσως είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν τους στόχους τους.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν, εκτός από τον Παναγή Τσαλδάρη του Λαϊκού Κόμματος που διέβλεπε τάση μεταφοράς της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής του Βενιζέλου στα υπόλοιπα κόμματα….Ο πολιτικός φανατισμός που επικρατούσε στο εσωτερικό, εξέθετε ακόμα περισσότερο τη χώρα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Έλληνες πρέσβεις εργάζονταν, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το επιδιωκόμενο δάνειο, αλλά και για το διακανονισμό του θέματος των πληρωμών προς τους ομολογιούχους. ….Στις 15 Απριλίου, ο πρέσβης της Αγγλίας, Ramsay, ειδοποιούσε ότι η κατάσταση της Ελλάδας χειροτέρευε. Το εμπορικό χρέος διογκωνόταν, η τιμή της λίρας είχε φτάσει ανεπίσημα στις 580 δραχμές (375 δραχμές το 1928), ενώ η μαύρη αγορά χρυσού και συναλλάγματος οργίαζε. Οι δανειστές από το εξωτερικό ήταν πιεστικοί, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε πίστωση χρόνου, μέχρι να βγει απόφαση του Συμβουλίου της Κ.Τ.Ε. που θα συνεδρίαζε από τις 9 Απριλίου στη Γενεύη.
Στο εσωτερικό έμποροι και βιομήχανοι διαμαρτύρονταν για τις επιλογές της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι μικρές τράπεζες είχαν σοβαρά προβλήματα και η Τ.τ.Ε. προχώρησε σε χορηγήσεις ύψους 733 εκατομμυρίων δραχμών από τα οποία τα 500 πήγαν προς τις μικρότερες τράπεζες. Η ρευστότητα των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών είχε μειωθεί από 16,8% το Δεκέμβριο του 1931 και σε 9,7% τον Απρίλιο του 1932. Οι καταθέσεις του πρώτου τριμήνου του 1932 είχαν παρουσιάσει μείωση μέχρι 11%, η κυκλοφορία του νομίσματος είχε μείωση 2,5%, ενώ το κάλυμμα του στην Τ.τ.Ε. ήταν πλέον σταθερά κάτω από το όριο του 40% που είχε θέσει η Τ.τ.Ε. όταν είχε ιδρυθεί.
Στις 13 Απριλίου, ο Βενιζέλος βρισκόταν στη Γενεύη για τη συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Κ.Τ.Ε. … Στις 15 Απριλίου, ο Βενιζέλος μίλησε στην Κ.Τ.Ε. για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε τις αιτήσεις του για πενταετή αναβολή πληρωμών και το δάνειο των 50.000.000 δολαρίων, εξηγώντας ότι μαζί με τα μέτρα που θα λάμβανε στο εσωτερικό, θα κατάφερνε ν’ ανορθώσει την οικονομία, να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά έργα και να ξεπληρώσει τους ομολογιούχους. … Πίστευε, τέλος ότι αν η χώρα δε δεχόταν τη βοήθεια που περίμενε, τότε τ’ αποτελέσματα θα ήταν μοιραία. …
Όμως, η τελική απόφαση της Κ.Τ.Ε. δεν ήταν ευνοϊκή. Ανέφερε, η Ελλάδα έπρεπε να λάβει ετήσια αναστολή για τις πληρωμές των εξωτερικών οφειλών της, συμφωνούσε ότι έπρεπε να καταβληθεί το αντίτιμο των οφειλών σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Τ.τ.Ε., όμως, δεν έκρινε ότι η Ελλάδα είχε ανάγκη δανείου. Αυτή η απόφαση ήταν η χαριστική βολή στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία. ….
Μετά και από αυτή την απόφαση, οι εξελίξεις για την Ελλάδα ήταν ραγδαίες. Στις 21 Απριλίου, παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Μαρής, ύστερα από διαφωνία με το Βενιζέλο. Ο Μαρής πίστευε ότι, αν εγκατέλειπαν το χρυσό κανόνα, θα έπρεπε να κηρύξουν εκλογές, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε τα βαριά φορολογικά μέτρα να τα χρεωθεί μόνο το κόμμα τους. Αλλά ο Βενιζέλος διαφώνησε κι έτσι ο Μαρής παραιτήθηκε. Στις 23 Απριλίου, ο νέος Υπουργός, καθηγητής Κυριάκος Βαρβαρέσσος, κήρυξε την πτώχευση και την αναστολή των πληρωμών από το ελληνικό δημόσιο, ενώ ζήτησε από τη ΔΟΕ δάνειο 200.000.000 δραχμών, αίτημα που δεν βρήκε ανταπόκριση. Στις 26 Απριλίου, ψηφίστηκε νέος νόμος (5422/26-4-1932 και Φ.Ε.Κ. 133/1932), με τον οποίο η Τ.τ.Ε. απαλλασσόταν από την υποχρέωση να εξαργυρώνει τα χαρτονομίσματά της με χρυσό. Τέλος, στις 27 Απριλίου η Ελλάδα εγκατέλειψε επίσημα τον κανόνα του χρυσού. Αυτή ήταν η τέταρτη πτώχευση της Ελλάδας από το 1821. Η πρώτη συνέβη το 1827 (μετά τα δάνεια που συνήφθησαν το 1824 και το 1825), η δεύτερη το 1843 (μετά το δάνειο των 60 εκατομμυρίων φράγκων που έλαβε ο Όθωνας), η τρίτη το 1893 (μετά το δάνειο του 1890) και η τέταρτη το 1932. Πέμπτη χρεωκοπία για την Ελλάδα (2011)?? Λίγο έμεινε και θα δούμε εάν η ιστορία όντως επαναλαμβάνεται, διότι λάθη συνεχίζουν να γίνονται, λάθη τα οποία είναι όμοια του παρελθόντος!!

Το ανέκδοτο της ημέρας

Τελικές προαγωγικές εξετάσεις στη βιολογία, πρωταγωνιστές ο Τοτός και ο εξεταστής.
-Τοτέ, πηδάει ο ψύλλος?
-Εεεε, χμμμμ, για να το σκεφτώ λίγο... Όχι κύριε. Δεν πηδάει.
-Λυπάμαι Τοτέ, λάθος απάντηση. Κόβεσαι.
-Μα καλά δάσκαλε, για ψύλλου πήδημα θα με κόψεις;

Διακινούσαν ναρκωτικά στη Μύκονο με φορτηγό

Μέρες τώρα προσπαθούσαν οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου να εντοπίσουν το Ι.Χ. φορτηγό με τους δυο επιβάτες που διακινούσαν ναρκωτικά στους χρήστες, στα σοκάκια του νησιού των ανέμων. Και τους εντόπισαν χάρη στο θράσος τους να το παρκάρουν στο… λιμάνι, σε κοινή θέα!

Οι δυο Έλληνες ηλικίας 30 και 39 χρόνων ακινητοποιήθηκαν και υποβλήθηκαν σε έρευνα. Πάνω στον 30χρονο κατασχέθηκε μια νάιλον σακούλα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 148 γραμμάριων, 500 ευρώ και το κινητό του. Στο δωμάτιο που
νοίκιαζε ο 39χρονος στην περιοχή Καλό Λιβάδι Μυκόνου, βρέθηκε και μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης σε «σοκολάτα» και οι δυο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου.

*** Τρία ανήλικα παιδιά και ένα οριακά ενήλικο συνελήφθησαν στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Αγίου Πέτρου στην Αρκαδία, όταν αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών σταμάτησαν το ταξί που επέβαιναν και τους έκαναν σωματική έρευνα.

Ο 18χρονος Ρώσος είχε πάνω του αποξηραμένη κάνναβη βάρους 4,8 γραμμαρίων, ενώ οι τρεις 16χρονοι Αλβανοί κατείχαν από κοινού άλλα 6,6 γραμμάρια! Έτσι, οδηγήθηκαν όλοι μαζί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης.

*** Εννέα δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 15 έως 70 εκατοστά καλλιεργούσε με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας μέσα σε γλάστρες σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στο σπίτι του, ένας 29χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς της
Ασφαλείας Έδεσσας. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ακόμη τρεις συσκευασίες με συνολικά 148 γραμμάρια κάνναβης.

*** Αντί για καφέδες και ποτά, σέρβιραν… κοκαΐνης και χασίς ο 46χρονος ιδιοκτήτης μιας καφετέριας στο Μέγα Λάκκο της Παλίκης στην Κεφαλονιά και ο 44χρονος σερβιτόρος του μαγαζιού! Στο κατάστημα και τα σπίτια τους, βρέθηκαν
συνολικά 265,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 13,3 γραμμάρια κοκαΐνης σε νάιλον συσκευασίες, 8.860 ευρώ που κατασχέθηκαν ως προερχόμενα από την διακίνηση ναρκωτικών, δυο ηλεκτρονικές ζυγαριές, ένα κυνηγετικό μαχαίρι
μήκους 22 εκατοστών και πέντε κινητά. Και οι δυο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κεφαλληνίας.

Διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα

Μερικές εκατοντάδες πολιτών διαδήλωσαν, σήμερα, σε κεντρικούς δρόμους της Μόσχας, πολύ λίγο αφότου επίσημα ανακοινώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα η υποψηφιότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

"Ζητούμε απ την κυβέρνηση να παραιτηθεί, αλλά και να εισαγάγει προς ψήφιση ένα φυσιολογικό εκλογικό σύστημα", τόνισε με δηλώσεις του ο Ντένις Μπιλούνοφ, του κινήματος "Αλληλεγγύη", μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Οι διαδηλωτές τερμάτισαν συμβολικά την πορεία τους στην πλατεία Πούσκιν.

Εκεί, ξεδίπλωσαν ένα μεγάλο πανό, με το σύνθημα: "Είμαι για μια Ρωσία χωρίς όμως τον Πούτιν".

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ( ενα πρώην στέλεχος της Κα Γκε Μπε ) ολοκλήρωσε εντός του 2008 τη δεύτερη διαδοχική προεδρική θητεία του.

150.000 εκτρώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Η ημέρα αυτή είναι «αφιερωμένη» στο δικαίωμα της γυναίκας να κάνει παιδί, όποτε η ίδια αποφασίσει ότι είναι έτοιμη για την ανατροφή του.

Η ανάγκη λήψης αντισυλληπτικών μέτρων είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις που μια εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη, προκειμένου να αποφεύγονται δυσάρεστες συνέπειες, όπως η έκτρωση.

Στην χώρα μας, παρόλο που έχουν μειωθεί οι εκτρώσεις κατά 25%, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις. Παγκοσμίως, οι κυήσεις που είναι ανεπιθύμητες φτάνουν τα  75 εκατομμύρια.  Από αυτές 45 εκατομμύρια οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20 εκατομμύρια γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες.

Τέλος, περίπου 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

Έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σφήκας

Μοιραίο αποδείχθηκε το τσίμπημα μίας σφήκας για έναν 56χρονο από την Κρήνη της Πάτρας. Εχασε την ζωή του από τσίμπημα του εντόμου ενώ... πατούσε σταφύλια, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Πρόκειται για 56χρονο, ο οποίος λίγη ώρα μετά το τσίμπημα αισθάνθηκε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Όπως αναφέρει το dete, ο άτυχος άνδρας ασχολείτο με αγροτικές εργασίες, ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά...

Από σήμερα σύγχρονο ηλεκτρονικό πάσο για τους φοιτητές

Τέρμα στους... τζαμπατζήδες, που εξασφάλιζαν φοιτητικά πάσο χωρίς να δικαιούνται και είχαν κατά συνέπεια μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπαίνει από σήμερα, με την εφαρμογή του περίφημου ηλεκτρονικού πάσο. Πλέον η διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, με σκοπός να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος διανομής και της μορφής του πάσο, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε οι δικαιούχοι - και μόνο αυτοί - να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου. Παράλληλα, διευκολύνονται οι γραμματείες των πανεπιστημιακών τμημάτων από μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολλές φορές κατέληγε να «ανατίθεται» στις φοιτητικές παρατάξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για το περσινό ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 εκτυπώθηκαν πάνω από 650.000 δελτία ειδικού εισιτηρίου. Μόνο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα στάλθηκαν περίπου 505.000 πάσο επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, του υπουργείου Παιδείας αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση στα μητρώα των Ιδρυμάτων, το σύνολο των φοιτητών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου (προπτυχιακοί ως και τα ν+2 έτη σπουδών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), που είναι εγγεγραμμένοι, είναι ενεργοί και δικαιούνται πάσο ανέρχεται σε 364.380. Συνεπώς πέρυσι εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο, με αποτέλεσμα να επέρχεται ζημιά εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Επιπροσθέτως, εξοικονομείται με το ηλεκτρονικό πάσο και το ένα εκατομμύριο ευρώ που δαπανούσαν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τις εκτυπώσεις, ένα ποσό που μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, ανταποδοτικές υποτροφίες κτλ.).

Ωστόσο και στον ίδιο τον φοιτητή υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από το νέο καθεστώς του ηλεκτρονικού πάσο, αφού πλέον δεν θα επιβαρύνεται με τα έξοδα των έντυπων φωτογραφιών (η φωτογραφία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο και το κόστος παραλαβής για το φοιτητή είναι πλέον μόνο 2,46 ευρώ). Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στην γραμματεία του τμήματός του. Τέλος, οι δικαιούχοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα νέα πάσο τους σε σημεία διανομής που τους εξυπηρετούν καλύτερα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι κοντά στο Ίδρυμα όπου σπουδάζουν, ενώ σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής θα ειδοποιείται μέσω e-mail και κινητού τηλεφώνου για την παραλαβή του πάσο.

Το νέο πάσο έχει τα τελευταία σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας, αφού δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι ανθεκτικό στη χρήση. Στο νέο πάσο τα στοιχεία του δικαιούχου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες προς φοιτητές άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών, αλλά να μπορούν να εκμεταλλευθούν τυχόν φοιτητικές εκπτώσεις και οι έλληνες στο εξωτερικό...

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Δανός ευρωβουλευτής ζητά ως εγγύηση από την Ελλάδα... την Κω!

«Μη παραδοσιακά μέτρα», προκειμένου να υπάρξει διασφάλιση σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, ζητά Δανός ευρωβουλευτής, προτείνοντας στην Ελλάδα να παραχωρήσει την Κω, για να έχει η χώρα του το κεφάλι της ήσυχο!
Ο κ. Μόρτεν Μέσερσμιντ, μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας και ευρωβουλευτής της ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας», αναφέρει σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «BT» ότι, «αν η Ελλάδα επιθυμεί να δανειστεί εκ νέου από την ΕΕ, τότε το κόμμα του θα απαιτήσει πιο δραστικά και μη παραδοσιακά μέτρα διασφάλισης».
Συγκεκριμένα, προτείνει στην κυβέρνησή του να απαιτήσει το νησί της Κω ως «εγγύηση» ή μάλλον υποθήκη για το δάνειο.
«Κατανοούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παρέχει εγγύηση για τα δάνεια με την μορφή μετρητών. Αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα να μας δώσει ως υποθήκη το νησί της Κω, ώστε, όταν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, να πάρουμε τα τουριστικά έσοδα» αναφέρει, ποζάροντας μάλιστα σε φωτογραφίες από το νησί της Δωδεκανήσου με τη σημαία της Δανίας στα χέρια!
Παράλληλα, εμφανίζεται σίγουρος για την ελληνική χρεοκοπία, λέγοντας ότι «καμία χώρα δεν έχει ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας της, με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ».

Δασκάλα έπεσε από τον τρίτο όροφο και σώθηκε!

«Άγιο» πρέπει να είχε στο πλευρό της μια νεαρή εκπαιδευτικός που έκανε άθελά της βουτιά στο κενό από τον τρίτο όροφο, αλλά σώθηκε! Μάλιστα, παρά το ισχυρό σοκ που υπέστη, ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς έπεσε.
    
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι γείτονες που άκουσαν τον γδούπο και έτρεξαν να βοηθήσουν την 25χρονη δασκάλα, όταν διαπίστωσαν ότι δεν έφερε παρά επιπόλαια τραύματα! Ένας σωρός από ξύλινες παλέτες ανέκοψε την ορμή της πτώσης της, που συνέβη όταν γλίστρησε στο μπαλκόνι του σπιτιού της μπροστά στα μάτια μιας φιλοξενούμενής της η οποία «πάγωσε» βλέποντάς την να πέφτει στο κενό!
    
Ένα ασθενοφόρο μετέφερε τη νεαρή κοπέλα στο νοσοκομείο Ξάνθης, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και οι γιατροί διαπίστωσαν με έκπληξη ότι όλα τα ζωτικά της όργανα ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν διέτρεχε τον παραμικρό κίνδυνο!
 
Την ίδια απίστευτη τύχη φαίνεται ότι είχαν μέσα στην ατυχία τους και δύο νεαροί οικοδόμοι στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας! Την ώρα που εκτελούσαν εργασίες πάνω σε μια σκαλωσιά σε οικοδομή στην περιοχή της Αλυζίας, οι τυχεροί- άτυχοι εργάτες παραπάτησαν, έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλο και βρέθηκαν στο κενό από ύψος δύο ορόφων, δηλαδή περίπου έξη μέτρων! Όμως, δεν έπαθαν κάτι σοβαρό, καθώς ο ένας υπέστη απλώς ένα κάταγμα στο πόδι και θα χειρουργηθεί στο νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ ο άλλος είχε μόνο ελαφρά τραύματα και ήδη πήρε εξιτήριο.

Έφοδος της ασφάλειας σε "Λέσχη Φίλων Πόκερ" στη Λαμία

Οι άνδρες της Ασφάλειας Λαμίας είχαν από καιρό την πληροφορία ότι στην οδό Κύπρου στη Λαμία, ειδικά διαμορφωμένος χώρος ισογείου πολυκατοικίας, είχε μετατραπεί σε χαρτοπαιχτική λέσχη πόκερ. Την Παρασκευή το βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι αστυνομικοί εισέβαλαν και συνέλαβαν τέσσερα άτομα, ηλικίας 41, 38, 34, και 30 ετών αντίστοιχα, που έπαιζαν πόκερ.

Στο χώρο υπήρχαν στρωμένα τραπέζια με πράσινες τσόχες τράπουλες και πολλές μάρκες, ενώ κατασχέθηκε και μικρό χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο, αφού όπως λένε έχουν ιδρύσει "Σύλλογο φίλων Πόκερ" και παίζουν χωρίς χρήματα για το χόμπι τους.

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ένας Άγγλος, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας συλλαμβάνονται από ανθρωποφάγους στην Αφρική. Ο αρχηγός προσφέρεται να ελευθερώσει όποιον τα καταφέρει σε τρεις δοκιμασίες: να πιεί ένα τόνο κρασί, να βγάλει ένα αγκάθι από το πόδι του ιερού λιονταριού και να κάνει σεξ στην εκατοντάχρονη γιαγιά του.
Οδηγούν τον Άγγλο στην καλύβα με το κρασί, αρχίζει να πίνει δεν φτάνει ούτε στη μέση. Οι ιθαγενείς τον τρώνε.
Aκολουθεί ο Γάλλος. Πίνει, πίνει... σταματάει λίγο πριν το τέλος. Τον τρώνε κι αυτόν.
Eρχεται η σειρά του Έλληνα. Μπαίνει στην καλύβα και μετά από πέντε ώρες βγαίνει τρεκλίζοντας αφού έχει πιεί όλο το κρασί. Τον πηγαίνουν στη δεύτερη καλύβα με το λιοντάρι, μετά από λίγο ακούγονται βρυχηθμοί, κραυγές, ουρλιαχτά και μετά από τρεις ώρες βγαίνει ο Ελληνάρας με σχισμένα ρούχα, γρατζουνισμένος, φέσι ακόμα από το μεθύσι, και λέει στον αρχηγό:
- Πηγαινέ με τώρα στη γιαγιά σου να της βγάλω το αγκάθι από το πόδι.