Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

«Πράσινα δάνεια» και προστασία του περιβάλλοντος

Ηγετική θέση στις χρηματοδοτήσεις οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε στέγες κατοικιών έχει κατακτήσει η τράπεζα Eurobank EFG. Ήδη περισσότεροι από 2.000 πελάτες έχουν χρηματοδοτηθεί από την τράπεζα για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και πλέον εισπράττουν έσοδα πωλώντας την ενέργεια που παράγουν στη ΔΕΗ.

Ανάλογη είναι η θέση της τράπεζας και στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον». Συγκεκριμένα, η Eurobank έχει δεχτεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 7.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ήδη προεγκριθεί πάνω από 5.500, διαδραματίζοντας έτσι ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη  λειτουργία του προγράμματος. 

Επιπλέον, έως σήμερα η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 4 στα 10 νοικοκυριά, τα οποία έκαναν χρήση των προγραμμάτων για  παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην κατοικία τους.

Ο Όμιλος της Eurobank EFG έχει υιοθετήσει ισχυρό περιβαλλοντικό προσανατολισμό σχεδιάζοντας μια ευρεία γκάμα Πράσινων Δανείων Κατοικίας και επιδιώκοντας παράλληλα τη συνεχή βελτίωση του οικολογικού της αποτυπώματος. 

Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει αφενός όχι μόνον στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και στην προσπάθειά τους για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Oικιακά φωτοβολταϊκά – H καλύτερη επένδυση

Από την 1η Ιανουαρίου 2012 έχει αλλάξει η τιμή πώλησης της kWh για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μέχρι 10kWp σε στέγες και ταράτσες, αλλά όπως φαίνεται παραμένουν ακόμα ως η καλύτερη επένδυση.

Η αλλαγή αυτή είχε προβλεφθεί από τον Ιούνιο του 2009, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό φύλλου Φ.Ε.Κ τεύχος Β 1079. Το Άρθρο 3, παράγραφος 3 της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρει: «Η τιμή της παραγόμενης από το φωτοβολταϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο ορίζεται σε 0,55 €/kWh για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που συνάπτονται τα έτη 2009, 2010, 2011. Η τιμή μειώνεται κατά 5% ετησίως για τις Συμβάσεις Συμψηφισμού που συνάπτονται το διάστημα από 1.1.2012 μέχρι και 31.12.2019». Άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη από το κράτος, αλλά με μια προκαθορισμένη, από διετίας, απόφαση.
Το ερώτημα που διαμορφώνεται πλέον, είναι αν με την αλλαγή της τιμής πώλησης από 0,55 Ευρώ/kWh που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2011, σε 0,5225 €/kWh, εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα η επένδυση για την εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος.
Σύμφωνα με μια ενδεικτική μελέτη εγκατάστασης σε ταράτσα μιας οικίας εντός του Νομού Αττικής, ενός συστήματος 9,87 kWp, θα παρουσιάσουμε τις διαφορές των συνολικών χρηματοδοτικών αποδόσεων του συστήματος με την ισχύουσα σημερινή ταρίφα (0,55 €/kWh), έναντι της νέας ταρίφας (0,5225 €/kWh) που ισχύει για το 2012. Στην υπό μελέτη επιφάνεια, μπορούν να τοποθετηθούν 42 πάνελ των 235 Wp έκαστο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 9,87 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 13.705 KWh ετησίως. Με βάση αυτά προκύπτει ότι, για το πρώτο έτος, η αλλαγή της ταρίφας θα επιφέρει μία μείωση στη χρηματική απόδοση του συστήματος κατά 377 €. Η τελική κερδοφορία του συστήματος στην 25ετία επηρεάζεται ελάχιστα καθώς αντίστοιχα μειώνεται και το κόστος υλοποίησης της επένδυσης. Η συγκεκριμένη μείωση του κόστους οφείλεται στο ότι οι προμηθευτές έχουν προδιαγράψει μειώσεις, κυρίως στις τιμές των πάνελ, ώστε ακόμη και η μείωση της σημερινής ταρίφας από 0,55 €/kWh σε 0,5225 €/kWh να μην επιφέρει αλλαγές στην κερδοφορία της επένδυσης. Έτσι ένα σύστημα που θα κόστιζε μέσα στο 2011, με το κλειδί στο χέρι 31.980 €, ήδη στις αρχές του 2012 το κόστος έχει πέσει στις 28.290 €.
Η αλλαγή ταρίφας της Kwh σε 0,5225 αντί 0,55 λεπτά ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, θα επιφέρει μια μείωση στα συνολικά κέρδη της 25ετίας της εγκατάστασης κατά μόνο 5.735 €. Το συνολικό κέρδος της εγκατάστασης (150.735 €) παραμένει πολύ υψηλό, η δε ετήσια απόδοση της επένδυσης ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή των υλικών που συμπιέζει τις τιμές, καθώς και τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας και των αποδόσεών τους, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι, επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι οι φωτοβολταϊκές οικιακές εγκαταστάσεις αποτελούν και θα αποτελούν για τα επόμενα τουλάχιστον 5-6 χρόνια μια πάρα πολύ συμφέρουσα επένδυση, γεγονός που καθιστά ήσσονος σημασίας το κατά πόσον θα πραγματοποιηθούν σήμερα ή αύριο.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα φωτοβολταϊκά πάρκα

ΣYMΦΩNA με τον νέο Νόμο 3734/09, ο οποίος τροποποιεί τον Ενεργειακό Νόμο 3468/06, οι σημαντικότερες διατάξεις του, που αφορούν άμεσα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων, είναι:

1. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των φακέλων - αιτήσεων για άδειες και εξαιρέσεις αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Το χρονοδιάγραμμα για χορήγηση άδειας παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και για έκδοση απόφασης εξαίρεσης προβλέπει την αξιολόγηση και εξαίρεση αντίστοιχα μέχρι:
- τις 28/2/2009 για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως και την 31/5/2007 (ήδη διαφαίνεται καθυστέρηση από τη ΡΑΕ),
- τις 30/4/2009 για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως και 30/6/2007, και
- τις 31/12/2009 για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως 29/2/2008.
2. Νέες τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, με σταδιακή μείωση των τιμών εισόδου στο σύστημα από τον Αύγουστο 2010. Οι τιμές αυτές θα είναι εγγυημένες για μια 20ετία (και για τα παλιά συμβόλαια που ήδη ισχύουν) και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με το 25% του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Οι τιμές αυτές κλειδώνουν με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ (ή τη ΔΕΗ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) και στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα επιπλέον 18 μηνών για την υλοποίηση του έργου με χρήση αυτής της τιμής. Αν το έργο καθυστερήσει πάνω από 18 μήνες, θα έχει την τιμή πώλησης που ισχύει τη στιγμή της έναρξης λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές έως και το 2011.
3. Οι άδειες παραγωγής ή αποφάσεις εξαίρεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν πριν την έναρξη λειτουργίας τους.
Οι υποψήφιοι επενδυτές που αναμένουν τις άδειες και εξαιρέσεις αδειών παραγωγής θα πρέπει άμεσα να κινηθούν για την έκδοση των υπολοίπων δικαιολογητικών που απαιτούνται για την υποβολή του φακέλου του επενδυτικού τους σχεδίου στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι η έγκριση περιβαλλοντικών μελετών και οι όροι σύνδεσης από τη ΔΕΗ για εξαιρέσεις και άδειες παραγωγής, ενώ ειδικά για τις άδειες παραγωγής απαιτείται και άδεια εγκατάστασης.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης 40% επί του προϋπολογισμού του έργου, με τουλάχιστον 25% ίδια συμμετοχή και το υπόλοιπο ποσό από τραπεζικό δανεισμό. Οι αιτήσεις για επιχορήγηση συνοδευόμενες από τεχνοοικονομική μελέτη και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.