Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τραγωδία στις Φιλιππίνες: 11 νεκροί από συντριβή αεροπλάνου

Μικρό αεροπλάνο συνετρίβη σε σχολείο σε παραγκούπολη στα περίχωρα της Μανίλας, των Φιλιππίνων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακοίνωσαν η αστυνομία και ο Ερυθρός Σταυρός.

Εννέα ενήλικες και δυο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, Γκουεντολίν Πανγκ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων. Ένα σχολείο που βρισκόταν κοντά τυλίχθηκε στις φλόγες ωστόσο κανείς δεν έπαθε τίποτα καθώς ήταν άδειο αφού είναι αργία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάρχουν 20 τραυματίες. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

Νεκρός ένοπλος που άνοιξε πυρ στο κέντρο του Χόλιγουντ

Ένοπλος άνοιξε πυρ χθες, Παρασκευή, εναντίον οδηγών αυτοκινήτων στην καρδιά του Χόλιγουντ, τραυματίζοντας σοβαρά έναν άνδρα πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά, σ' ένα επεισόδιο που αρχικά κάποιοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για γύρισμα κινηματογραφικής σκηνής.

Ο δράστης τράβηξε πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί οδηγούς αυτοκινήτων στη διασταύρωση των λεωφόρων Sunset Boylevard και Vine Street, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Λος 'Άντζελες Κλίον Τζόζεφ.

Ο ένοπλος, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστό, ξέμεινε από σφαίρες και έβγαλε μαχαίρι για να συνεχίσει τις επιθέσεις του, πριν τον πυροβολήσει θανάσιμα αστυνομικός.

«Κανόνας» Μέρκελ φέρνει νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ

«Επιτίμιο» με πρόσθετα μέτρα που φτάνουν ή και θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, «ρίχνει» στους έλληνες πολίτες ο νέος «κανόνας» που επιβάλλει ο γαλλογερμανικός άξονας στις χώρες με υψηλά ελλείμματα. Ενώ με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, το 2015 το διαρθρωτικό έλλειμμα στη χώρα μας θα φτάνει στα 4,8 δισ. ευρώ και το 2016 θα ανέβαινε στα 6,8 δισ. (επειδή θα τελείωνε η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου), τελικά θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα για να μειωθεί (το 2016) σε 1 δισ. το πολύ!

Πρόκειται για  μέτρα πέραν των «κρυφών» (της τριετίας 2013-2015 που προβλέπει αλλά δεν εξειδικεύει ακόμα το μεσοπρόθεσμο)  αλλά και πλέον των πρόσθετων που τυχόν χρειαστούν για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των περίπου 3  δισ. που άνοιξε το 2011.

Η επιβολή των  νέων πρόσθετων μέτρων υπαγορεύεται από τον «δημοσιονομικό κανόνα» που η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρωθεί στη χώρα μας άμεσα με νόμο -και μελλοντικά στο Σύνταγμα.

Όπως διευκρινίζουν  από την κυβέρνηση, η υποχρέωση  για μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα (0,5% του ΑΕΠ το πολύ) θα ισχύσει  για τη χώρα μας από το 2016, μετά τη λήξη του μεσοπροθέσμου προγράμματος  που εφαρμόζεται ως το 2015. Δεν διευκρινίζουν όμως αν θα επιδιωχθεί σταδιακή προσέγγιση του στόχου για το 2016, με πρόσθετες δράσεις έως το 2015, ή θα χρειαστεί να καλυφθεί «μια και έξω» με ειδικά μέτρα στη διάρκεια του 2016.

Τι προβλέπει  ο νέο κανόνας; Ότι απαγορεύεται να ξεπεράσει το 0,5% του ΑΕΠ (ή τα περίπου 2 δισ. ευρώ το χρόνο με τα σημερινά δεδομένα) το «διαρθρωτικό έλλειμμα»  της χώρας.

Το «διαρθρωτικό έλλειμμα», μικρή μόνο σχέση έχει όμως με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης όπως το μετράνε ως τώρα κυβέρνηση και Τρόικα.  Πρόκειται για ένα μέγεθος που μετράει κάθε χρόνο τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι μένει στα κρατικά ταμεία, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έκτακτα μέτρα (πχ έκτακτα χαράτσια με ημερομηνία λήξεως όπως παρουσιάστηκε αρχικά πως θα ήταν η έκτακτη εισφορά ακινήτων μέσω των λογαριασμών ρεύματος) και οι έκτακτες δαπάνες (πχ αποζημιώσεις μετά από πυρκαγιές ή πλημμύρες).

Ουσιαστικά δείχνει  τα «πάγια» έξοδα ενός κράτους  για να συντηρηθεί, τα τακτικά του έσοδα (από φόρους κλπ) και τι πρέπει να δανείζεται κάθε χρόνο. Θα συνυπολογίζει μάλιστα σαν «πάγια έξοδα» και τους υπέρογκους τόκους που πρέπει να εξυπηρετήσει το καταχρεωμένο ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια, χωρίς να έχουν σημασία πχ τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι άλλο ως τώρα προέβαλλε η ελληνική πλευρά ή εξέταζε και απαιτούσε η Τρόικα.

Ενδεικτικά για  το τι μας περιμένει είναι τα στοιχεία από τις οικονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  για τη χώρα μας, ως προς το «διαρθρωτικό έλλειμμα».

Ενώ το Μεσοπρόθεσμο για φέτος υπολογίζει έλλειμμα γενικής  κυβέρνησης 19,683 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ υπολογίζει το «διαρθρωτικό έλλειμμα» (structural deficit) σε 15,387 δισ. (δηλαδή 6,76% του ΑΕΠ). Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις υπολογίζει το «κυκλικά σταθμισμένο έλλειμμα» (ύστερα δηλαδή από ειδικούς υπολογισμούς και αναπροσαρμογές για να υπολογίσει τις τακτικές δαπάνες και να αφαιρέσει τα έκτακτα έσοδα) σε 9,361 δισ. ευρώ (ή 4,3% του ΑΕΠ).

Αν δεν αλλάξει  κάτι στο Μεσοπρόθεσμο, το 2015 το έλλειμμα γενικής  κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχα 9,623 δισ. (ή 4,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 227,5 δισ. για τότε στο Μεσοπρόθεσμο). Αντιστοίχως όμως και το ΔΝΤ υπολογίζει πως το «διαρθρωτικό έλλειμμα» θα φτάνει σε 4,756 δισ. ευρώ (ή 2,09% του ΑΕΠ), προσεγγίζοντας αισθητά το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ που θέτει ο κανόνας.

Για το 2016 όμως, οπότε θεωρητικά θα έχουν εκπνεύσει  τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το διαρθρωτικό  έλλειμμα θα εκτιναχθεί και πάλι στα 6,753 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 3% του ΑΕΠ) ενώ ο «κανόνας» θα απαιτεί να μην ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ το πολύ –και εφόσον ως τότε η χώρα γνωρίζει ρυθμούς Ανάπτυξης με ρυθμούς 2%-3% ετησίως.

Για να καλυφθεί τότε χωρίς πρόσθετα μέτρα η «τρύπα» της τάξεως των 5,6 δισ. (και βάλε) θα πρέπει είτε να αποδώσουν πολλά περισσότερα τα μέτρα που θα λαμβάνει ως τότε η ελληνική κυβέρνηση, είτε η οικονομία να «τρέχει» με ρυθμούς της τάξεως του έως και 7% ετησίως –πράγμα που δεν προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο και φαντάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως προκύπτει  από τις ανακοινώσεις Παπαδήμου  πάντως, εάν δεν καλυφθούν με άλλον  τρόπο τα βάρη αυτά, τότε θα ληφθούν  «αυτόματα μέτρα» μείωσης του  ελλείμματος, όπως προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας.

Σε εξέλιξη «μυστική» επιχείρηση της ΕΥΠ κόστους 1,2 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη δράση βρίσκονται οι άνδρες της ΕΥΠ καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στην Ολομέλεια της Βουλής, αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της υπηρεσίας το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μυστικών κονδυλίων απάντησε μεταξύ άλλων ότι από τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ που περιέχει ο «κωδικός 0896» για τις απόρρητες δαπάνες του 2010 « το ποσό 1.200.000 προβλέπεται για επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία. Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς».

Ο κ. Παπουτσής ως όφειλε δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες δηλαδή πιο είναι το αντικείμενο της παρακολούθησης όμως όσοι τον παρακολουθούσαν κατάλαβαν ότι η ΕΥΠ «τρέχει μια σημαντική επιχείρηση».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε για την πορεία των απόρρητων δαπανών από το 2007 έως και σήμερα λέγοντας ότι :

- «Το 2007 εκταμιεύτηκαν από την υπηρεσία για απόρρητες δαπάνες, 9,2 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 3 εκατομμύρια.

- Το 2008 εκταμιεύτηκαν 4,7 εκατομμύρια ευρώ για απόρρητα και 3 εκατομμύρια για μισθοδοσία εξωτερικού, σύνολο 7,7 εκατομμύρια.

- Το 2009 εκταμιεύθηκαν προς την υπηρεσία συνολικά για απόρρητες δαπάνες 7.226.000 από τα οποία 4.526.000 ήταν για απόρρητες δαπάνες και 2,7 εκατομμύρια για μισθοδοσία υπαλλήλων στο εξωτερικό.

- Το 2010 εκταμιεύτηκαν 8,6 εκατομμύρια  για απόρρητες δαπάνες από τα οποία 5,9 εκατομμύρια για απόρρητες και 2,7 για μισθοδοσία του εξωτερικού. Από τα 5,9 εκατομμύρια το ποσό 1.200.000 προβλέπεται για επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία.

Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς. Εάν δεν ολοκληρωθεί, τότε αυτομάτως το ποσό αυτό θα παραδοθεί στον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ. Άρα, το 2010 οι πραγματικές απόρρητες δαπάνες ήταν 4,7.

-Το 2011 –φετινή χρονιά- διατέθηκαν για απόρρητες δαπάνες 3,3 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 2,7 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς»

Μαφιόζικο χτύπημα σε μπαρ στο Ηράκλειο Κρήτης

Μαφιόζικο χτύπημα δέχτηκε ένας 39χρονος ιδιοκτήτης μπαρ του Ηρακλείου το πρωί της Παρασκευής, όταν άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν τουλάχιστον 10 φορές εναντίον του καταστήματός του.

Το συμβάν, που πιθανότητα πρόκειται για άλλο ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αναστάτωσε τους περίοικους που άκουσαν τη βροχή των πυροβολισμών από το πυροβόλο όπλο και στη συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές.

Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες, «κατέβασαν» στην κυριολεξία την μπροστινή τζαμαρία του μπαρ, και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Ο 39χρονος ιδιοκτήτης του μπαρ, ευτυχώς δεν βρίσκονταν εκεί την ώρα της επίθεσης ενώ για την ιστορία να σημειωθεί ότι οι ζημιές από το μαφιόζικο χτύπημα, αγγίζουν τα 1400 ευρώ.

Οι Αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Απορριμματοφόρο παρέσυρε και σκότωσε 75χρονο

Απορριμματοφόρο όχημα του δήμου Καλαμάτας, που οδηγούσε άνδρας 31 χρόνων, παρέσυρε και σκότωσε 75χρονο.

Προανάκριση διενεργεί η τροχαία Καλαμάτας.

Στο μισό έχουν μειωθεί τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στους δρόμους

Δραστικά έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα η συχνότητα διέλευσης λεωφορείων και τρόλεϊ σχεδόν σε όλες τις γραμμές.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας ΟΣΥ, έχουν ήδη κοπεί 1.000 καθημερινές βάρδιες δρομολογίων στα λεωφορεία σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, ενώ η μείωση προσωπικού έχει οδηγήσει 550 οχήματα στα αμαξοστάσια.Μόνο οι οδηγοί της ΕΘΕΛ είναι περιορισμένοι κατά 1.240 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010.

Στο μεταξύ, τελειώνει τη Δευτέρα η επί τρία χρόνια ταλαιπωρία των επιβατών του ΗΣΑΠ, καθώς η γραμμή παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένη σε όλο της το μήκος.

Τελευταία διακοπή, το τριήμερο 9-11 Δεκεμβρίου, οπότε κλείνει το τμήμα Ομόνοια-Ταύρος.

Νύχτα τρόμου και βίας στην Αττική

Πολίτες, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ακόμα και ένας οίκος ανοχής, έγιναν στόχος ληστών μέσα σε λίγες ώρες. Μια γυναίκα κατέληξε τραυματισμένη στο νοσοκομείο. Κανένας κακοποιός δεν συνελήφθη.


Εκτός ελέγχου  η εγκληματικότητα στην Αττική, με τους κακοποιούς να επιτίθενται σε πολίτες και αστυνομικούς και στη συνέχεια να εξαφανίζονται ανενόχλητοι.
Επτά ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν από το απόγευμα της Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Άγνωστος μπήκε σε σούπερ μάρκετ, στον Χολαργό, στη συμβολή των οδών Τερψιχόρης και Μπουμπουλίνας λίγο μετά τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής και υπό την απειλή όπλου αφαίρεσε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Ο δράστης διέφυγε με μοτοσικλέτα, όπου τον περίμενε άγνωστος συνεργός του.
Την ίδια περίπου ώρα, στη Νίκαια, στη συμβολή των οδών Αγησιλάου και Σμύρνης, δύο ληστές μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν τα χρήματα των ταμείων.
Στη Νέα Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, δύο άγνωστοι δράστες προσέγγισαν προμηθευτή καρτών κινητής τηλεφωνίας και με την απειλή όπλου τον ακινητοποίησαν και του έκλεψαν κάρτες και άγνωστο έως στιγμής χρηματικό ποσό.
Πέντε λεπτά πριν τις δύο, μετά τα μεσάνυχτα, στην Κυψέλη, στην οδό Αγίας Ζώνης, δύο άγνωστοι μπήκαν σε ψητοπωλείο και με την απειλή αυτόματων όπλων αφαίρεσαν από τα ταμεία τις εισπράξεις της ημέρας.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην οδό Αντιόχειας, στις 02:15, δύο άγνωστοι δράστες μπήκαν σε... οίκο ανοχής και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό.
Στις 02.37 στο Παγκράτι, στην οδό Γρηγορίου Θεολόγου, άγνωστος αφού τραυμάτισε στο πρόσωπο με μαχαίρι Ελληνίδα και της έκλεψε την τσάντα, η οποία περιείχε προσωπικά της αντικείμενα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Στα Εξάρχεια, στην οδό Βαλτετσίου, είκοσι λεπτά πριν τις τέσσερις το πρωί, δύο άγνωστοι μπήκαν σε εστιατόριο και αφού χτύπησαν με λαβή όπλου στο κεφάλι τον αλλοδαπό ιδιοκτήτη του, αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται από την αστυνομία.

Τουρκία: Ερευνες για πετρέλαιο στην Αμμόχωστο

Οι έρευνες για πετρέλαιο θα επεκταθούν στην ξηρά της κατεχόμενης Αμμοχώστου δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί και γεώτρηση, αφού θα αξιολογηθεί μέρος των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει εκεί.

Πρόσθεσε ότι συνενώθηκαν οι σεισμικές εργασίες στη θάλασσα και τόνισε ότι «με τη "Shell" και με μία νέα εταιρεία, η Τουρκία θα επεκτείνει τις έρευνες σε ευρύτερη περιοχή».

Ο Τ. Γιλντίζ είπε ακόμη ότι η Τουρκία μετατοπίζει την προσοχή της στις έρευνες για πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπει πλήρως τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ότι θα εντατικοποιήσει τις εργασίες της στη Μεσόγειο.

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Οι "τεμπέληδες" Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ' όλους

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της εταιρείας "Office for National Statistics" οι Έλληνες τελικά δεν είναι και τόσο τεμπέληδες. Τα ποσοστά θέλουν τους Έλληνες εργαζομένους να έχουν τις περισσότερες εργατοώρες  συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Τα δεδομένα θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Αυστρία στις δεδουλευμένες ώρες σε εργασία πλήρους απασχόλησης, ενώ συνολικά η χώρα μας συγκεντρώνει το ποσοστό του 42,2% που την φέρνει στην πρώτη θέση.

Την Ελλάδα ακολουθεί η Τσεχία με ποσοστό 41.2% και η Πολωνία με 40.6%. Οι "ισχυρές" χώρες κατατάσσονται σε χαμηλότερες θέσεις, με την Γερμανία να βρίσκεται στο 35.6% και η Γαλλία στο 38%.
Σε δημοσίευμα του Guardian, επισημαίνεται ότι μια διαφορετική εικόνα μπορεί να προκύψει από τον δείκτη παραγωγικότητας.
Η εφημερίδα τονίζει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
Όπως αναφέρει ακόμη, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα.
Καταλήγοντας, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει, ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση.