Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Καταζητούνταν νεοναζί για δολοφονίες Τούρκων και Ελλήνων

Τρεις φερόμενοι ως νεοναζί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που καταζητούνταν εδώ και 15 χρόνια στην Γερμανία είναι οι βασικοί ύποπτοι για τις δολοφονίες οκτώ Τούρκων και Ελλήνων ιδιοκτητών καταστημάτων στην Γερμανία.
«Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι οι φόνοι μπορεί να είναι δουλειά μιας ακροδεξιάς ομάδας» ανέφεραν εισαγγελείς στην Καρλσρούη. Μία γυναίκα έχει ήδη προφυλακιστεί και είναι πιθανό να καταδικαστεί για δολοφονία. Οι δύο άνδρες, οι οποίοι επίσης είναι ύποπτοι για τη ληστεία μίας τράπεζας, βρέθηκαν νεκροί σε ένα καμένο τροχόσπιτο αυτήν την εβδομάδα. Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοκτόνησαν. Οι δολοφονίες των ιδιοκτητών καταστημάτων από το 2000 έως το 2006 απασχολούσαν τη γερμανική αστυνομία επί χρόνια και είχαν δημιουργήσει φόβο στις μειονότητες. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, ενώ βρίσκονταν στο κατάστημά τους. Οι τρεις ύποπτοι είχαν εξαφανιστεί το 1998 όταν η αστυνομία ήταν έτοιμη να τους συλλάβει για την τοποθέτηση δύο βομβών, οι οποίες δεν εξερράγησαν. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στην Καρλσρούη, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τις δολοφονίες των καταστηματαρχών βρέθηκε στο διαμέρισμα ενός εκ των δύο ανδρών που βρέθηκαν νεκροί στο τροχόσπιτο.

Ρεκόρ γάμων για την 11/11/11

Μέρα γάμων ήταν η χθεσινή και στην Αυστραλία λόγω της ημερομηνίας 11/11/11. Τέτοιες ημερομηνίες, με έξι «ένα» ή τρία «έντεκα» στη σειρά, βοηθούν πολύ στο να θυμούνται οι άνθρωποι την επέτειο του γάμου τους και αυτός είναι ένας λόγος που είναι τόσο δημοφιλείς.

Η αυξανομένη δημοτικότητα τέτοιων ιδιαίτερων και ασυνήθιστων ημερομηνιών έχει οδηγήσει τα ζευγάρια να κάνουν κρατήσεις για να παντρευτούν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την ημέρα του γάμου.

Το επόμενο έτος δίνει μια τελευταία ευκαιρία, αυτόν τον αιώνα, για ζευγάρια που θα ήθελαν να παντρευτούν σε μια τέτοια ασυνήθιστη ημερομηνία.

Ήδη, πολλά ληξιαρχεία της χώρας, άρχισαν να δέχονται αιτήματα τέλεσης γάμων για την 12η Δεκεμβρίου του 2012, δηλαδή για τη μέρα που θα μείνει στη μνήμη ως 12/12/12!

Πτώχευσε ο πλουσιότερος Ιρλανδός

Πτώχευση κήρυξε ο μέχρι πρότινος πλουσιότερος Ιρλανδός, Σον Κουίν, καθώς είχε τοποθετήσει το σύνολο της οικογενειακής του περιουσίας στην Anglo Irish bank, λίγο πριν καταρρεύσει.  Ο Κουίν, 64 ετών, στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εκμεταλλευόταν στο βορινό Φερμάναχ ένα λατομείο, ενώ στη συνέχεια εισήλθε στον τομέα των ασφαλίσεων και της ακίνητης περιουσίας.

Λίγο μετά, ο ίδιος διέθετε περιουσία που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.
Τότε, επένδυσε όλο το ποσό στην Anglo Irish bank, η οποία κατέρρευσε από τη «φούσκα» της αγοράς ακινήτων, στα τέλη του 2008. Σύμφωνα με τον Κουίν, η τράπεζα του χρωστά 1 δισ. ευρώ, ενώ η Anglo Irish Bank ζητά από τον πρώην δισεκατομμυριούχο και την οικογένειά του 2,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Κουίν διαθέτει ελάχιστα έσοδα.

Παπαδήμος: «Χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες»

«Η νέα κυβέρνηση έχει ως βασικό, κύριο έργο, να υλοποιήσει τις αποφάσεις, τα συμπεράσματα, της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου, να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές και να διασφαλίσει κατά τη διάρκεια της θητείας της την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων».

Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τις επείγουσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του εμφανίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την εισήγησή του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης.

Ο κύριος Παπαδήμος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που ισχύει, το υπάρχον πρόγραμμα. Ομοίως θα δραστηριοποιηθεί για την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο θα προκύψει μετά από τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την Τρόικα, ένα πρόγραμμα που είναι συνδεδεμένο με τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα μας. Και κυρίως θα διασφαλίσει την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων!

Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι οι βασικοί σκοποί της κυβέρνησης, απαιτούν πολλές και σύνθετες ενέργειες μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αρχίζουμε αυτή τη δουλειά από σήμερα και οι πρώτες μεγάλες προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την εβδομάδα που έρχεται» (!)
Συνεχίζοντας στην εισήγησή του ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι στο έργο της μεταβατικής κυβέρνησης, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί που τη στηρίζουν αυτή τη κυβέρνηση, αλλά παρ’ όλ΄ αυτά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Πρόσθεσε πως το έργο της Κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη συγκράτηση του χρέους αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το κατά πόσον θα επιτευχθούν, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η σταθεροποίηση της πραγματικής οικονομίας και η συγκράτηση της ανεργίας.

«Πρέπει να βάλουμε τις βάσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας και προοδευτικά την αύξηση της απασχόλησης».

Κατέληξε λέγοντας: «Αν υπάρχουν αδυναμίες, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αποκλίσεις αποτελεσμάτων από τους στόχους, έστω και σε λίγους τομείς, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό. Γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να κάνουν το καλύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και να δημιουργηθούν καινούργιες βάσεις, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας της χώρας».

Από την πρώτη αυτή τοποθέτηση του νέου πρωθυπουργού καθίσταται σαφής η πρόθεσή του να προσπαθήσει για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο μίνιμουμ δυνατό χρόνο.
Εξ’ ου και η προτροπή του προς όλους τους υπουργούς να του ετοιμάσουν άμεσα κείμενο με τις προτεραιότητές τους ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων.

Τέλος, ζήτησε από τα μέλη της νέας κυβέρνησης συνεργασία και αλληλεγγύη. «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων», ανέφερε.
 

15 πόντους το χιόνι στο Πήλιο

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιοχές το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ χιόνι άρχισε να πέφτει στα ορεινά. Πολλά είναι επίσης τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Τρεις βαθμούς κάτω μηδενός δείχνει το πρωί του Σαββάτου το θερμόμετρο στην κορυφή του Πηλίου, όπου κατά την διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν διαρκής, με αποτέλεσμα το χιόνι να ξεπερνά του 15 πόντους. Η έλλειψη μηχανημάτων, αλλά κυρίως ο αιφνιδιασμός της ηγεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν τα Χάνια Πηλιού.  

Δεκάδες είναι οι επισκέπτες που είναι αποκλεισμένοι στα καταλύματα των Χανίων στο Πήλιο, αφού εξαιτίας της χιονόπτωσης δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα οχήματα τους.

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται και ο νομός Καρδίτσας με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο κρύο και με τα πρώτα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά του νομού. 

Στα ορεινά του νομού Καρδίτσας χιονίζει από το πρωί ενώ η θερμοκρασία αγγίζει τους μηδέν βαθμούς χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Είναι βέβαια απαραίτητο όσοι θέλουν να κινηθούν στα ορεινά ότι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθιτικές αλυσίδες για παν ενδεχόμενο.

Προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι ισχυροί άνεμοι που κατά τόπους φθάνουν και τα 9 μποφόρ έχουν ως αποτέλεσμα να διεξάγονται με προβλήματα τα δρομολόγια των πλοίων.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας, ενώ από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Πόρο, Υδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και Πόρτο Χέλι.

Επίσης δεν γίνονται τα δρομολόγια για Κυκλάδες, από Πειραιά και Ραφήνα. Το πρωί επίσης δεν εκτελέστηκε από τη Ραφήνα, το δρομολόγιο για Μαρμάρι.

Από το Λαύριο απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου για Κέα και Κύθνο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει μεγαλύτερη ενίσχυση των ανέμων από αύριο, γι' αυτό καλό θα είναι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπου λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Δύο αυτοκίνητα στις φλόγες στο Ηράκλειο

Δύο αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες το τελευταίο 24ωρο στο Ηράκλειο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των "μυστηριωδών" πυρκαγιών σε οχήματα.

Ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες ενώ ήταν σταθμευμένο μέσα σε γκαράζ στη συμβολή των οδών 16 Μαρτύρων & Ίδης στο Γάζι. Η φωτιά ξέσπασε στις 02.48 τα ξημερώματα και ζημιές υπέστη άλλο ένα όχημα αλλά και ένας φούρνος που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τα αυτοκίνητα.

Στο σημείο έσπευσαν 3 οχήματα της πυροσβεστικής με 7 άνδρες που κατέσβησαν τη φωτιά.

Λίγες ώρες νωρίτερα, περίπου στις 20.30 το βράδυ της Παρασκευής ένα αυτοκίνητο τύπου τζιπ "λαμπάδιασε", στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου - Ανωγείων.

Κρύο από σήμερα σε όλη την Ελλάδα

Βροχές θα σημειωθούν στα πεδινά της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής και βόρειας χώρας το Σαββατοκύριακο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικο7 με 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και την Δευτέρα με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια

Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα  σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου. 

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Στα υπόλοιπα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με χιονόνερο στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη  δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονόνερο στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 7  με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Από το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 6  βαθμούς χαμηλότερη.


Την ΚΥΡΙΑΚΗ θα σημειωθούν βροχές και χιόνια σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Τη ΔΕΥΤΕΡΑ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και πιθανώς τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα στη Μακεδονία αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 6 Μποφόρ,  στα ανατολικά 6 με 8 Μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 9 με 10 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από  τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Τα ονόματα των νέων υπουργών

Κομμάτι - κομμάτι, σαν τον σχηματισμό ενός δύσκολου παζλ με εκατοντάδες μικρά μέρη, ολοκληρώνεται με αργούς ρυθμούς η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αναμένει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο υπουργικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τα εξής πρόσωπα:

Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος



Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης:

Ευάγγελος Βενιζέλος και πιθανότατα ο Θεόδωρος Πάγκαλος.



Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας.
Υφυπουργοί: Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης.



Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός:  Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπληρωτές υπουργοί: Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μουρμούρας



Υπουργείο Εσωτερικών:

Υπουργός: Τάσος Γιαννίτσης

Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά.

Υφυπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος



Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Σταύρος Δήμας

Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός: : Δόλλης Δημήτριος



Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής: Γιάννης Ραγκούσης

Υφυπουργός: Παναγιώτης Καράμπελας, ή Γιώργος Γεωργίου



Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός: Θάνος Μωραίτης, Άδωνις Γεωργιάδης



Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Σηφουνάκης

Υφυπουργός: Ιωάννης Μανιάτης,



Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Κώστας Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου,



Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Ιωάννης Μαγκριώτης,



Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Γεώργιος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος



Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργοί: Δημήτρης Μπαρτζόπουλος, Μιχάλης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης.



Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργοί: Γιάννης Δριβελέγκας και Αστέριος Ροντούλης



Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής



Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Χρήστος Παπουτσής
Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας



Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Πέτρος Αλιβιζάτος



Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γιώργος Σταυρόπουλος

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης και των κωλύμματων που πρέπει να υπερκεραστούν, είναι το γεγονός ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός χρειάστηκε να έχει συνομιλίες με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος για το λόγο αυτό μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς η συνομιλία των κυρίων Παπαδήμου και Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει και ενημερωτικό χαρακτήρα για θέματα αρμοδιότητας του νέου πρωθυπουργού, είναι προφανές όμως ότι μπορεί να ερμηνευθεί και με άλλους τρόπους την ώρα που δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως το νέο κυβερνητικό σχήμα. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει να διατηρήσουν τα υπουργεία τους ή έστω να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και ο υπουργός Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ίσως και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ισως δεν είναι αντιπροσωπευτικό, θεωρείται πάντως ενδεικτικό του παζαριού το ποια θα είναι η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Άμυνας. Υπουργός Άμυνας τοποθετείται ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με αναπληρωτή υπουργό τον κ. Γιάννη Ραγκούση και υφυπουργό τον απόστρατο κ. Παναγιώτη Καράμπελα.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπουργός παραμένει ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης με υφυπουργό τον κ. Αστέριο Ροντούλη από το ΛΑΟΣ.

Υπουργός Εξωτερικών συμφωνήθηκε να αναλάβει ο κ. Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει την υπουργοποίηση σχεδόν όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του!

Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται ότι υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες και ενστάσεις ακόμη και μεταξύ υποψηφίων για μία θέση υπουργού απο το ίδιο κόμμα, γεγονός που κάθε άλλο παρά διευκολύνει τους χειρισμούς του κ. Παπαδήμου.

Βέβαιον θεωρείται ότι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραμείνει υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου. Στην κυβέρνηση θα παραμείνουν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και οι τρεις ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικώς από τον κ. Παπαδήμο ότι παραμένουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο Εσωτερικών τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα ο Τάσος Γιαννίτσης με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γενημματά.

Αντικαθίστανται -εκτός απροόπτου- οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, όπως έχει ζητήσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ο κ. Δημήτρης Ρέππας με υφυπουργούς τους κυρίους Ντίνο Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη.

Από το βράδυ της Πέμπτης οι συνομιλίες είναι διαρκείς μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. "Σφαγή" αναμένεται να γίνει μεταξύ των υφυπουργών, τόσο διότι αναμένεται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός τους όσο και επειδή εκ των πραγμάτων- λόγω συμμετοχής στελεχών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση- θα είναι λιγότερα τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που θα στελεχώνουν το υπουργικό συμβούλιο υπό τον κ. Παπαδήμο. Περίπου οκτώ με δέκα νέοι υφυπουργοί από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αναμένεται να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση.
 

Τι αναλαμβάνει η ΝΔ


Για το υπουργείο Εξωτερικών κατευθύνεται ο κ. Σταύρος Δήμας. Υπουργός Άμυνας αναμένεται να οριστεί ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διαφωνία έχει καταγραφεί για τη θέση του αντιπροέδρου που θα καλυφθεί από στέλεχος της ΝΔ. Αρχικά είχε προταθεί να είναι ο κ. Σταύρος Δήμας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να συμβάλλει στις επαφές με την Ευρωπαική Ένωση ως πρώην Επίτροπος και να έχει ένα γενικό συντονιστικό ρόλο στο νέο σχήμα. Άλλωστε γνωρίζεται με τον κ. Παπαδήμο από τα χρόνια που και οι δύο ήταν στην Ευρώπη.

Δημιουργήθηκε όμως εμπλοκή λόγω της απαίτησης του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να μην οριστεί ο κ. Δήμας αντιπρόεδρος προκειμένου να μην τον υπερβεί στην εσωκομματική ιεραρχία στη ΝΔ. Έτσι κατευθύνθηκε ο κ. Δήμας προς το υπουργείο Εξωτερικών κάτι όμως που προκάλεσε άλλη εμπλοκή με τον κ. Λαμπρινίδη για τον οποίο επιμένει να μην μετακινηθεί ο κ. Παπανδρέου, διότι ο σημερινός επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μόλις τον Ιούνιο παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή για να αναλάβει το υπουργείο δίνοντας την θέση του στον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα.

Ο Αγιος Μηνάς προστάτης του Ηρακλείου


 Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες, αλλά έγινε χριστιανός από την εφηβική του ηλικία. Οταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να κάνει καριέρα στον Ρωμαϊκό στρατό και υπηρέτησε σαν αξιωματικός στο Ρωμαϊκό ιππικό στην Μικρά Ασία. 
Το 303 μ.Χ. ξεκίνησε διωγμός των Χριστιανών από τον Διοκλητιανό και τον Μαξιμιανό, που κράτησε μέχρι το 311 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες διατάχθηκαν να συλλαμβάνουν και να βασανίζουν τους χριστιανούς προκειμένου να τους κάνουν να απαρνηθούν την πίστη τους.
Ο Άγιος Μηνάς, πιστός στην πίστη του, παραιτήθηκε από τον Ρωμαϊκό στρατό και ασκήτεψε στα βουνά. Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, θείο όραμα του αποκάλυψε ότι είχε φτάσει η ώρα να μαρτυρήσει. Εγκατέλειψε την προστασία του βουνού και κατέβηκε στην πόλη, όπου μπροστά στους ειδωλολάτρες δήλωσε ότι είναι Χριστιανός.
Συνελήφθη, οδηγήθηκε στη φυλακή και βασανίστηκε φρικτά.  Τον μαστίγωσαν, τον έγδαραν και τον έσυραν γυμνό σε δρόμο με κοφτερές πέτρες.  Παρά το φρικτό μαρτύριο του, ο άγιος δεν δέχτηκε να αρνηθεί την πίστη του και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.
Ο Αγιος Μηνάς καθιερώθηκε πολιούχος του Ηρακλείου την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η διαφορετική θρησκεία Κρητικών και Τούρκων υπήρξε κύρια αιτία βιαιοπραγιών από τους μουσουλμάνους εναντίων των χριστιανών. Η παράδοση μας λέει ότι το Πάσχα του 1826 ενώ οι χριστιανοί ήταν μαζεμένοι στο ναό και παρακολουθούσαν τη λειτουργία της Ανάστασης, όχλος μουσουλμάνων προετοίμαζε σφαγή εναντίον τους, η οποία αποφεύχθηκε με την επέμβαση ενός ηλικιωμένου αξιωματικού καβαλάρη. Ο καβαλάρης αυτός έμοιαζε με το πρωτοπαλίκαρο των Τούρκων, τον Αγιάν Αγά, που τους ηρέμησε και τους απέτρεψε από τη σφαγή των χριστιανών. Την επέμβαση αυτή του μυστηριώδη καβαλάρη, οι χριστιανοί την απέδωσαν σε θαύμα του Αγίου Μηνά, πιστεύοντας ότι ήταν αυτός που παρουσιάστηκε στους Τούρκους και όχι ο Αγιάν Αγάς. Ομως, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είχαν δίκιο και δεν ήταν ο Άγιος Μηνάς ο έφιππος αξιωματικός, ήταν θαύμα ο Τούρκος διώκτης των χριστιανών (Αγιάν Αγάς) να λειτουργήσει σαν προστάτης τους την τελευταία στιγμή.
Από τότε ο Αγιος Μηνάς απεικονίζεται έφιππος ως Ρωμαίος στρατηγός και τιμάται ως προστάτης της πόλης του Ηρακλείου. Αναφέρει ο Γεώργιος Συλλαμιανάκης, στο βιβλίο του "Αγιος Μηνάς" το 1939, πως όχι μόνο οι Χριστιανοί θεωρούσαν προστάτη της πόλης τον Αγιο Μηνά αλλά και οι Τούρκοι, οι οποίοι αντίκριζαν τον Αγιο με φόβο και σεβασμό.
Για τη σχέση του Ηρακλείου με τον προστάτη άγιο του έγραψε και ο Καζαντζάκης:
"... Ολάκερη η πολιτεία ήταν ένα φρούριο, η κάθε ψυχή ήταν κι αυτή ένα φρούριο αιώνια πολιορκούμενο κι είχε καπετάνιο ένα Αγιο, τον "Αγιο Μηνά, τον προστάτη του Μεγάλου Κάστρου. Ενας Αγιος που δεν έμενε μόνο στο εικόνισμά του, κατέβαινε κάθε νύχτα, έβγαινε περιπολία. Σφαλνούσε τις πόρτες, όσες είχαν ξεχάσει οι Χριστιανοί ανοιχτές, σφύριζε στους νυχτοπαρωρίτες να γυρίσουν πια στα σπίτια τους, στέκουνταν απόξω από τις πόρτες κι αφουκράζονταν ευχαριστημένος όταν άκουγε τραγούδι...
....Κι όταν οι Τούρκοι ακόνιζαν τα μαχαίρια τους κι ετοιμάζουνταν να ριχτούν στους Χριστιανούς, πετιόταν ο Αϊ-Μηνάς πάλι από το κόνισμά του να διαφεντέψει τους Καστρινούς...
....Δεν ήταν μονάχα άγιος ο Αϊ-Μηνάς, ήταν ο καπετάνιος τους, καπετάν Μηνά τον έλεγαν και του πήγαιναν κρυφά τ' άρματά τους να τα βλογήσει...".
Θαύματα του αγίου αναφέρονται και σε πιο πρόσφατες εποχές, όπως το ότι ο Αγιος Μηνάς προστάτευσε το ναό του από τον σφοδρό βομβαρδισμό του Ηρακλείου στις 23 Μαίου 1941. Σήμερα έξω από το ναό εκτίθεται η βόμβα που έπεσε στο ναό αλλά δεν εξερράγη.

Αγιος Μηνάς, ο καθεδρικός ναός

αγιος μηνας ηράκλειο ο ναος
Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Μηνά, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1862 ως εκδήλωση ευγνωμοσύνης των Ηρακλειωτών για την προστασία που πρόσφερε ο Αγιος στην πόλη. Η θέση στην οποία χτίστηκε, λέγεται ότι υποδείχθηκε από έναν καλόγερο, στον οποίο παρουσιάστηκε ο Άγιος Μηνάς σε όραμα.
Αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο ηπειρώτης Αθανάσιος Μούσης, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τον Αγιο Τίτο και τους στρατώνες στην Πλατεία Ελευθερίας, το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Νομαρχία Ηρακλείου και τα Δικαστήρια.
Η ανοικοδόμησή του ναού σταμάτησε στη διάρκεια της επανάστασης του 1866 και συνεχίστηκε το 1883. Η προσπάθεια για την ανέγερση του ναού σε τόσο δύσκολους καιρούς υποστηρίχτηκε από όλους τους Ηρακλειώτες με ενθουσιασμό.
αγιος μηνάς ηράκλειο
Αναφέρεται στην εφημερίδα "Ηράκλειο" της εποχής εκείνης, ότι στο λιμάνι του Ηρακλείου έφτασε ιστιοφόρο που μετέφερε οικοδομικά υλικά για το κτίσιμο του ναού. Ωστόσο η επιτροπή που είχε αναλάβει την ανέγερση του ναού, δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει εργάτες να μεταφέρουν τα υλικά από το καράβι στον τόπο της οικοδομής. Το γεγονός αυτό πληροφορήθηκαν οι μαθητές του Ηρακλείου, που με ενθουσιασμό προσφέρθηκαν να ξεφορτώσουν το καράβι και να μεταφέρουν τα υλικά. Στήθηκε έτσι μια ανθρώπινη αλυσίδα από το λιμάνι μέχρι τον Αγιο Μηνά, που με τραγούδια ολοκλήρωσε την κοπιαστική εργασία.
Τα εγκαίνια του ναού έγιναν με μεγαλοπρέπεια το 1895 επί μητροπολίτη Τιμόθεου Καστρινογιαννάκη. Αν και η Κρήτη βρίσκονταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή, οι γιορτές για τα εγκαίνια του Αγίου Μηνά κράτησαν 3 μέρες και ολόκληρο το Ηράκλειο είχε γίνει αγνώριστο από τους στολισμούς και τον λαμπρό φωτισμό.
"Σπίτια, σοκάκια και τσαρσά τώρα μορφίσαν όλα,
τώρα που ξετελεύτηκε Αη Μηνάς στη χώρα.
Σαββάτ' αργά και Κυριακή η νύχτα ήτο μέρα απού τα φώτα που 'φτανε και ρίκταν στον αέρα.
Λάμπες, φανάρια και κεριά, χρωματιστά κανδήλια όλη η χώρα ήφεγγε σαν να 'τον μέρα ίδια".

Γιατί το Μηνάς είναι σπάνιο όνομα στο Ηράκλειο

Το όνομα Μηνάς είναι σπάνιο στο Ηράκλειο, και αυτό ακούγεται περίεργο για μια πόλη που έχει τον Αγιο Μηνά σαν προστάτη της. Η αιτία βρίσκεται σε μια παλιά ιστορία, που ελάχιστοι θυμούνται πια.
Τον καιρό του τούρκικου ζυγού ήταν συνηθισμένο να αφήνουν τα νόθα παιδιά στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Μηνά. Η εκκλησία φρόντιζε τα παιδιά αυτά, και στα αγόρια έδινε το όνομα Μηνάς, μια και βρέθηκαν μπροστά στην εκκλησία του αγίου. Ετσι για πολλά χρόνια, το όνομα Μηνάς στο Ηράκλειο δήλωνε ότι αυτός που το έφερε ήταν νόθος, οπότε όλοι απέφευγαν να δώσουν στο παιδί τους το όνομα αυτό.