Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Παγώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων ΤΕΙ


Παράνομα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πτυχιούχων ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων 17 τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ. Οι δικαστές οδηγήθηκαν σε αυτήν την γνωμοδότηση για τρεις λόγους.

Πρώτον, οι δικαστές επισημαίνουν ότι ως προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος ενός πτυχιούχου των ΤΕΙ είναι η εγγραφή του ως «μέλους του διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος» και η χορήγηση της σχετικής άδειας από αυτό, φορέας ωστόσο η σύσταση του οποίου δεν προβλέπεται πουθενά από την ισχύουσα νομοθεσία. Δεύτερον, οι δικαστές τονίζουν ότι τα πέντε διατάγματα πρέπει να καθορίζουν, κατά τρόπο σαφή και ορισμένο, τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της σχετικής αδείας, κάτι που δεν κάνουν. Τρίτον, κρίθηκε ότι είναι παράνομα τα διατάγματα, καθώς όπως προκύπτει το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) και το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) κατά την κοινή συνεδρίασή τους που είχαν τον Ιούλιο του 2010 γνωμοδότησαν για τα πέντε αυτά σχέδια διαταγμάτων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ για επεξεργασία μόνο επί των κοινών ρυθμίσεών τους και όχι επί του συνόλου των ρυθμίσεων ορισμένων άλλων διαταγμάτων τα οποία όμως δεν στάλθηκαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για επεξεργασία.

Τα διατάγματα αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των εξής Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών των ΤΕΙ: 1) Πολιτικών Δομικών Έργων, 2) Πολιτικών Έργων Υποδομής, 3) Τοπογραφίας, 4) Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, 5) Κλωστοϋφαντουργίας, 6) Οχημάτων, 7) Τεχνολογίας Αεροσκαφών, 8) Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, 9) Ηλεκτρολογίας, 10) Μηχανολογίας, 11) Ενεργειακής Τεχνολογίας, 12) Αυτοματισμού, 13) Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, 14) Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης, 15) Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, 16) Οικολογίας και Περιβάλλοντος, 17) Μηχανικών Ναυπηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου