Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ο George Bush jr επισκέπτεται ένα νηπιαγωγείο και αρχίζει να μιλάει στα παιδάκια για το πόσο μεγάλη είναι η Αμερική, για το πόσο δημοκρατική και σπουδαία χώρα είναι κτλ. Αφού λοιπόν τελειώνει την ομιλία μετά από κάνα μισάωρο, λέει στα παιδάκια να κάνουν ότι ερώτηση θέλουν. Σηκώνει το χέρι του ο μικρός Jack, ο πρόεδρος του χαμογελάει και ο Jack αρχίζει:
- Έχω 3 ερωτήσεις κ. πρόεδρε: 1. Πώς είναι δυνατόν να είστε πρόεδρος αφού πήρατε λιγότερες ψήφους από τον αντίπαλό σας στις εκλογές; 2. Συμφωνείτε πως η βόμβα στη Χιροσίμα ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική πράξη της ιστορίας; 3. Είναι αλήθεια ότι θέλετε να βομβαρδίσετε το Ιράκ χωρίς καμία απόδειξη μόνο και μόνο για τα πετρέλαια;
Ο Bush χλωμιάζει, κομπιάζει και πάνω στην ώρα χτυπάει το κουδούνι και βγαίνουν τα παιδιά διάλειμμα. Όταν επιστρέφουν λοιπόν, ο πρόεδρος ξαναλέει στα παιδιά να κάνουν ότι ερώτηση θέλουν. Σηκώνει το χέρι του ο μικρός Danny, ο πρόεδρος του χαμογελάει και ο Danny αρχίζει:
- Κ. πρόεδρε έχω κάποιες ερωτήσεις:
1. Γιατί σήμερα το κουδούνι χτύπησε 20 λεπτά νωρίτερα; 2. Πού είναι ο Jack;

Χάνουμε έως και δύο μισθούς με τα απανωτά χαράτσια!

Βαρύς και ασήκωτος θα είναι ο χειμώνας που έρχεται για μισθωτούς και συνταξιούχους που καλούνται για μία ακόμα φορά να βάλουν το χέρι στην… άδεια σχεδόν τσέπη και να πληρώσουν τα απίστευτα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Και μη νομίζετε ότι θα σας τα πάρουν σιγά – σιγά. Όχι… Αυτή τη φορά το… χτύπημα θα είναι ακαριαίο… μπαμ και κάτω!!!!

Έτσι, μέχρι τον Ιανουάριο, ένας μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, ένα σπίτι σε φθηνή περιοχή στην Αθήνα, ένα σπίτι στο χωριό που το βρήκε από τους γονείς του και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά θα κληθεί να δώσει 2.370 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι μισθωτών με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ, ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο θα πρέπει να δώσει στην εφορία πάνω από 2.000 ευρώ.

Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε και κανένα υπογλώσσιο αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά και ακούστε τι καλείστε να πληρώσετε στην εφορία από τον Οκτώβριο.

Μετά το τριπλό χαράτσι με την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, επιτηδεύματος και αντικειμενικών δαπανών που αφορά σε 2,3 εκατ. φορολογούμενος που καλούνται να πληρώσουν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο έρχεται νέα καταιγίδα τελών και εισφορών.

Ετοιμαστείτε λοιπόν να… ξυλωθείτε γιατί το κουστουμάκι που έραψε η κυβέρνηση είναι πολύ ακριβό. Ειδικό τέλος ακινήτων που θα πληρωθεί μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, φουσκωμένα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ., ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας που εκκρεμεί από το 2009 για 1.280.000 φορολογούμενος και η ειδική εισφορά του 2009 που χρωστάνε οι ίδιοι φορολογούμενοι είναι η νέα καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων που θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η απόγνωση είναι η κατάλληλη λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση σε αρκετά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν με δόσεις την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, αλλά και το φόρο εισοδήματος του 2010. Άλλοι πάλι υποβάλλουν έως 30 Σεπτεμβρίου δηλώσεις προηγούμενων ετών για να γλιτώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η Εφορία να απειλεί με αυτόφωρο, όσους δεν έχουν τακτοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Όσο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Αυτός ο στόχος φαντάζει τουλάχιστον αστείος, αφού την ώρα που συνταξιούχοι και μισθωτοί με κουτσουρεμένα εισοδήματα πληρώνουν ξανά και ξανά για την κρίση, ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα.

Σοκολάτα, καλή όσο η γυμναστική!

Είχατε διανοηθεί ποτέ ότι την ώρα που απολαμβάνετε ένα λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας το σώμα σας… γυμνάζεται; Και αυτό όχι εξ αιτίας της _ όχι και ιδιαίτερα επίπονης _ «άσκησης» της μάσησης. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σοκολάτα επενεργεί ευεργετικά στον οργανισμό «τονώνοντας» τους μυς και την καρδιά με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αεροβικής γυμναστικής.
Προτού τρέξετε στο κοντινότερο περίπτερο ή ζαχαροπλαστείο, σας ενημερώνουμε: η σχετική έρευνα έγινε σε ποντικούς και σύμφωνα με τα ευρήματά της, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η σοκολάτα πρέπει να είναι μαύρη και να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.  Αν ωστόσο συνδυαστεί με λίγη «προσπάθεια» στον διάδρομο ή στο ποδήλατο, τα οφέλη αυξάνονται θεαματικά.

Το μυστικό στην επικατεχίνη
Το «μυστικό» της επιτυχίας της σοκολάτας στην τόνωση των μυών φαίνεται να βρίσκεται στην επικατεχίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά _ μεταξύ αυτών και στο κακαόδενδρο. Αυτή φαίνεται να «πυροδοτεί» στους μυς των πειραματόζωων την παραγωγή μιτοχονδρίων προσφέροντας «έξτρα» ενέργεια στον οργανισμό.
«Η αεροβική άσκηση όπως το τρέξιμο ή το ποδήλατο αυξάνει τον αριθμό των μιτοχονδρίων στα κύτταρα των μυών» εξήγησε ο Μο Μάλεκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Γουέιν στο Ντιτρόιτ ο οποίος ήταν επικεφαλής της σχετικής μελέτης. «Είδαμε ότι η επικατεχνίνη φαίνεται να επιφέρει την ίδια αντίδραση _ ιδιαίτερα στην καρδιά και τους σκελετικούς μυς».
«Τα μιτοχόνδρια» πρόσθεσε ο ειδικός «παράγουν την ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του οργανισμού. Περισσότερα μιτοχόνδρια σημαίνουν ότι παράγεται περισσότερη ενέργεια και μπορούμε να κάνουμε περισσότερη «δουλειά»».

Σοκολάτα-άσκηση: 1-1
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Physiology», έγινε σε ποντικούς οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας επί 15 ημέρες λάμβαναν καθημερινά δυο δόσεις ενός συγκεκριμένου τύπου επικατεχίνης που βρίσκεται στο κακάο και υποβάλλονταν σε 30 λεπτά άσκησης στον διάδρομο. Αυτά της δεύτερης ομάδας έκαναν μόνο την άσκηση ενώ στην τρίτη ομάδα χορηγήθηκε μόνο επικατεχίνη.
Οπως διαπιστώθηκε τα ζώα στα οποία είχε χορηγηθεί μόνο επικατεχίνη είχαν τις ίδιες επιδόσεις με τα ζώα που έκαναν μόνο άσκηση. Ο δε συνδυασμός των δυο φάνηκε να δίνει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της απώλειας της μυϊκής μάζας που επέρχεται με την ηλικία, θεωρούν αυτά τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά.
«Φαίνεται ότι η επικατεχίνη σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας εναντίον της γήρανσης των μυών» δήλωσε ο δρ Μάλεκ.
Επόμενο βήμα είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η θεραπεία είναι εφαρμόσιμη στον άνθρωπο. «Αυτή τη στιγμή αποτελεί εικασία να πούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια στους ανθρώπους. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο ελπίζουμε να εξακριβώσουμε σε μελλοντικές μελέτες».

Γενικά αίθριος ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αίθριος θα είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου.  Ωστόσο την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένεται να σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα στα βόρεια της  χώρας


 Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν το απόγευμα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με  4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία, και τη  Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα στα ορεινά της Μακεδονίας να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
 
Στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο της μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν βροχοπτώσεις . Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Ιόνιο βόρειοι 3 με 5  Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ και στα ανατολικά νότια έως 6 Μποφόρ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.
 

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και στα βόρεια πρόσκαιρα μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα την Κυριακή. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα εκδηλωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στο Ιόνιο δυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Τη Δευτέρα ο καιρός αρχικά σε όλη τη χώρα θα είναι σχεδόν αίθριος. Από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και αργότερα τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στα ανατολικά αρχικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στα νότια σε δυτικούς. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή 

Κρήτη: Φύτεψαν χασίς στο χωράφι 83χρονου

Το μπελά του πήγε να βρει ένας 83χρονος από το Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο που οδηγήθηκε προσωρινά στο αστυνομικό τμήμα ως ύποπτος για χασισοφυτεία.

Ο 83χρονος έκανε το λάθος να είναι ο ιδιοκτήτης ενός περιφραγμένου αγροτεμαχίου, που εκτός από ελαιώνες, κάποιοι, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, του είχαν φυτέψει 6 δενδρύλλια κάνναβης.

Η συνταγή της ημέρας

Μοσχάρι με λαχανικά στη γάστρα
 Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 ½ κιλό μοσχάρι
  • 4 πατάτες
  • 3 μελιτζάνες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 3 πιπεριές διάφορα χρώματα
  • 2 ποτήρια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • ½ φλιτζάνι κρασί
  • ½ φλιτζάνι λάδι
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 250 γρ. κεφαλοτύρι ή φέτα

    Πως το κάνουμε:

    1. Ροδίζουμε το κρέας, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να σωταριστούν και σβήνουμε με το κρασί.
    2. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.
    3. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους και τα τηγανίζουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει το λάδι.
    4. Βάζουμε τα λαχανικά στη γάστρα και αδειάζουμε το κοκκινιστό κρέας από πάνω καθώς και το τυρί σε κομμάτια. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 200ºC για μισή ώρα.

Είχαν στήσει παράνομο καζίνο στο Μαρούσι

Σε ένα πλήρως οργανωμένο καζίνο παράνομου τζόγου, είχαν μετατρέψει δύο άτομα το χώρο πολιτιστικού σωματείου φίλων προώθησης του διαδικτύου στο Μαρούσι. Όμως η τύχη τους γύρισε σε…γκίνια από την ασφάλεια που έκανε έρευνα και συνέλαβε 28 άτομα. 

Η πρόσβαση του καζίνο επιτρεπόταν μόνο σε καταγεγραμμένα μέλη, που χρησιμοποιούσαν ειδική μαγνητική κάρτα, την οποία για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να εγγυηθεί για εκείνον τουλάχιστον ένα μέλος.

Η είσοδος των παικτών γινόταν από θωρακισμένη πόρτα και μετά από εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των μελών. Όλοι οι χώροι εποπτεύονταν από φύλακες και από κλειστό κύκλωμα μετάδοσης εικόνας. Υπήρχαν επτά κάμερες που κατέγραφαν τις κινήσεις των πελατών. 

Ανάμεσα στους 28 συλληφθέντες είναι οι δύο εκπρόσωποι του σωματείου και υπεύθυνοι του παράνομου καζίνο, οι δύο φύλακες, ένας υπάλληλος, δέκα παίκτες τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και δεκατρείς παίκτες παιχνιδιών με τράπουλες.

Κυκλοφόρησε το χάπι - θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Κυκλοφορεί και στην Ελλάδα πλέον η πρώτη χορηγούμενη από το στόμα θεραπεία για ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, με το χάπι μειώνεται σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας, προστατεύοντας τους ασθενείς από την εξέλιξη της νόσου.Η θεραπεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστάται για τα άτομα με ενεργό υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με ιντερφερόνη-β ή σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ουσία φινγκολιμόδη κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, μετά από αρκετές κλινικές μελέτες που έχουν δείξει σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών που εντοπίζονται μέσω μαγνητικής τομογραφίας, ο οποίος συνιστά τρόπο μέτρησης της δραστηριότητας της νόσου.

Η ουσία ανήκει σε μια νέα κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών που ονομάζονται τροποποιητές του υποδοχέα της φωσφορικής σφιγγοσίνης-1.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα φθείρει το στρώμα που καλύπτει τις ίνες των νεύρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), στο οποίο περιλαμβάνονται ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Η ουσία δρα στοχευμένα μειώνοντας την επίθεση που εκπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο ΚΝΣ διατηρώντας ένα συγκεκριμένο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, τα λεμφοκύτταρα, στους λεμφαδένες.

Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η πορεία των λευκών αιμοσφαιρίων προς το ΚΝΣ, όπου θα μπορούσαν δυνητικά να επιτεθούν στο προστατευτικό στρώμα που περιβάλλει τις ίνες των νεύρων, οδηγώντας σε μικρότερη βλάβη φλεγμονώδους τύπου στα νευρικά κύτταρα. Η διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων είναι αναστρέψιμη αν διακοπεί η θεραπεία.

Οι συνηθέστερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε μακροχρόνιες μελέτες με ασθενείς που λάμβαναν τη θεραπεία ήταν ο πονοκέφαλος, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, η γρίπη, η διάρροια, η οσφυαλγία και ο βήχας.

Κρήτη: Έκοψαν το ρεύμα σε ανάπηρο πολέμου!

Αίσθηση έχει προκαλέσει ότι συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ηλικιωμένο ανάπηρο πολέμου στην Κρήτη.

Ο ηλικιωμένος έμενε σε ένα παλιό σπίτι στο Ηράκλειο και δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι το συνεργείο όπως είχε εντολή πήγε και του έκοψε το ρεύμα.

Οι υπάλληλοι όμως έμειναν με το στόμα ανοιχτό, όταν βγήκε στην αυλή ο ηλικιωμένος και κατάλαβαν ότι ήταν ανάπηρος.

«Το ένα μου πόδι το έδωσα για την πατρίδα μου και τώρα έρχεται η Ελλάδα και μου κόβει το ρεύμα», τους φώναζε ο ηλικιωμένος, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος.

Σε άλλη περίπτωση το συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε πολύτεκνη οικογένεια, με μικρά παιδιά, στην οποία ο πατέρας ήταν άνεργος.

Οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές. Το συνεργείο βρέθηκε αντιμέτωπο με μικρά παιδιά που έκλαιγαν και δυο γονείς που τους παρακαλούσαν να μην κόψουν το ρεύμα, κάτι που δεν έγινε φυσικά και τώρα η οικογένεια δεν μπορεί ούτε καν να μαγειρέψει στα παιδιά του.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Έκλεψαν εικόνες από τρεις ναούς στη Ρόδο

Ιερείς, ιεροψάλτες, μέλη εκκλησιαστικών επιτροπών και καθαρίστριες που είχαν σχέση με τρεις ναούς της Ρόδου, θα κληθούν να δώσουν κατάθεση για τον χρόνοι εξαφάνισης 13 πολύτιμων εικόνων μεγάλης θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας που εξαφανίστηκαν κάποια στιγμή μέσα στα τελευταία 35 χρόνια!

Η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες για την κλοπή των αρχαίων κειμηλίων από τρεις ιερούς ναούς του δημοτικού διαμερίσματος Κρητηνίας, η οποία αποκαλύφθηκε από την καταγραφή που έγινε από την Αρχαιολογία με αίτημα της νέας εκκλησιαστικής επιτροπής. Μετά την ολοκλήρωσή της, διαπιστώθηκε ότι είχαν εξαφανιστεί 12 εικόνες και ένας αργυρός σταυρός με ξύλο του 1853!

Οκτώ εικόνες και ο αργυρός σταυρός φέρονται να χάθηκαν από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τέσσερις εικόνες από την εκκλησίας της Παναγίας της Αμάρτου και τρεις από το ναό του Αγίου Ιωάννη. Όλα τα κειμήλια είχαν καταγραφεί από την προηγούμενη απογραφή του έτους 1975, αλλά από τότε δεν καταμετρήθηκαν! Η Μητρόπολη Ρόδου ενημερώθηκε για την απώλειά τους, ενώ ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου καθώς φαίνεται ότι έπεσαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

*** Ένας 44χρονος που φύλαγε τσίλιες σε σημεία όπου είχαν γίνει λαθρανασκαφές στην θέση Σωληνάρια, σε δασική περιοχή του Πολυδένδρου Ημαθίας, έπεσε στα χέρια αστυνομικών οι οποίοι αναζητούν τους συνεργούς τους. Οι αρχαιοκάπηλοι φέρονται να έσκαβαν αναζητώντας αρχαιολογικά κειμήλια, πολύτιμους λίθους και μέταλλα και είχαν ανοίξει επτά ορύγματα με μέγιστο βάθος οκτώ μέτρων! Στην περιοχή βρέθηκαν τα σκαπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.

Ανοιχτά πανεπιστήμια θέλουν οι καθηγητές του Παντείου

Ολοένα και περισσότεροι καθηγητές, από διάφορα πανεπιστήμια, εκδίδουν ανακοινώσεις ή διακινούν ηλεκτρονικά κείμενα και συγκεντρώνουν υπογραφές με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού, της συγκλήτου του Αριστοτέλειου και η Ανεξάρτητη Κίνηση του Πάντειου Πανεπιστημίου, υποστηρίζει με ανακοίνωση της ότι «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες» καθώς «η πρόκληση ενός νέου μακρού κύκλου ταραχών, θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική και κοινωνική συγκυρία».

Οι καθηγητές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κίνηση, επισημαίνουν ότι δεν εκτιμούν όλοι οι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφωνούν ή συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί, ωστόσο επισημαίνουν ότι «η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή» και εκτιμούν ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου».

Έτσι, η Ανεξάρτητη Κίνηση πιστεύει ότι οι πανεπιστημιακοί έχουν τώρα την ευθύνη για «την ουσιαστική αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τη βελτίωσή του, την πρόληψη ενδεχόμενων λαθών και προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν» και σημειώνει ότι «η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο».

Εξάλλου, όπως τονίζουν, η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου κρίνεται στα δικαστήρια, ενώ οι όποιες αδυναμίες του νέου νομικού πλαισίου θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής του. «Για τούτο όμως είναι απαραίτητο να πυκνώσουν, η ανταλλαγή απόψεων, οι ζυμώσεις και οι προτάσεις για τη νέα στρατηγική των ΑΕΙ και του Πάντειου ειδικότερα. Και για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά. Η δεύτερη είναι να βρούμε νέες μορφές διαλόγου που θα ξεπερνούν τα αδιέξοδα ενός από καιρό ξεθυμασμένου "συνδικαλισμού"».

Με το θάνατό της έδωσε ζωή σε τέσσερις ανθρώπους

Δώρα ζωής σε τέσσερις συνανθρώπους της από την Ελλάδα και την Ιταλία πρόσφερε μια 19χρονη φοιτήτρια από τη Δράμα που τραυματίστηκε βαριά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και από τη Δευτέρα το βράδυ νοσηλεύονταν σωληνωμένη στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.
   
Το βράδυ της Τετάρτης οι γιατροί ανακοίνωσαν στους γονείς ότι η κόρη τους είναι εγκεφαλικά νεκρή και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υγείας τους θέτοντας τους ταυτόχρονα το αίτημα για δωρεά των οργάνων της άτυχης κοπέλας. Οι γονείς ήταν εξ αρχής ευαισθητοποιημένοι καθώς η μητέρα της κοπέλας εργαζόταν στο νοσοκομείο της Δράμας και γνώριζε τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων σώματος.
   
Μετά τη συγκατάθεση των γονέων ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για τη μεταμόσχευση και την έγκαιρη μεταφορά των οργάνων. Μια ομάδα γιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έφθασε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και παρέλαβε την καρδιά, μια ιατρική μονάδα από το Μιλάνο της Ιταλίας παρέλαβε τους πνεύμονες, ενώ από το Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και το ΑΧΕΠΑ οι γιατροί που ήρθαν στην Καβάλα παρέλαβαν τα νεφρά και ήπαρ αντίστοιχα.
   
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Δημήτρη Παπαδόπουλου η διαδικασία μεταμόσχευσης των οργάνων της κοπέλας ξεκίνησε στις 01.30 το ξημερώματα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 07.00 το πρωί, χάρη στην άριστη οργάνωση των γιατρών και των ιατρικών μονάδων του νοσοκομείου Καβάλας.

Στον «αέρα» η εξεταστική για χιλιάδες φοιτητές

Το σταμάτημα των καταλήψεων ζητούν ολοένα και περισσότεροι πανεπιστημιακοί ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται ότι ακολουθούν δάσκαλοι και καθηγητές που οργανώνονται από κοινού διαμαρτυρόμενοι για το αλαλούμ που επικρατεί με τα βιβλία.

Οι πανεπιστημιακοί με ανακοινώσεις τους, όπως τα μέλη ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού αν και δηλώνουν ότι διαφωνούν με το νόμο της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου ζητούν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας εξέδωσαν μάλιστα ανακοίνωση εναντίον της συνεχιζόμενης κατάληψης στη σχολή τους, ενώ στο σύνολο τους οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν φόβους για την εξεταστική περίοδο. Εξάλλου η κ. Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί μάθημα για 13 εβδομάδες θα χαθεί το εξάμηνο ενώ ήδη πολλά τμήματα έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ηδη πάντως χιλιάδες φοιτητές, κυρίως οι επί πτυχίω πιέζουν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια ενώ από Δευτέρα ξεκινά νέος γύρος γενικών συνελεύσεων. Μέχρι σήμερα παραμένουν υπό κατάληψη περίπου 300 πανεπιστημιακά τμήματα.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι καθηγητές προτείνουν το κλείσιμο των σχολείων στις 4 και 5 Οκτωβρίου και κλιμάκωση κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών, αντιδρώντας στις οικονομικές περικοπές και στα προβλήματα των σχολείων. Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι δάσκαλοι που πραγματοποιούν στις 22 του μήνα 24ωρη απεργία ενώ την ίδια ημέρα τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι καθηγητές.

Οι εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται αμέσως μετά και σε νέες κινητοποιήσεις ωστόσο τελική απόφαση για την 48ωρη απεργία θα ληφθεί από τους προέδρους των τοπικών ΕΛΜΕ στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το ανέκδοτο της ημέρας

Ποια ήταν τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν στην Ινδονησία πριν το τσουνάμι;
Ωραίες παραλίες έχουν εδώ, Μαρίκα...

Η συνταγή της ημέρας

Καλαμάρι γεμιστό χιώτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 - 5 καλαμάρια μεγάλα (κατά προτίμηση)
  • Φέτα κομμένη σε κυβάκια ή τριμμένη
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μικρή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 - 4 κ.σ. ούζο
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Ντομάτα σε φέτες και λίγη παρμεζάνα τριμμένη (για το γαρνίρισμα)

Πως το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε εσωτερικά και αφαιρούμε τα πτερύγια, τα οποία τα κόβουμε σε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσουμε στο μείγμα μας.
  2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε καλά τα κομμένα πτερύγια, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι , ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά 2-3 λεπτά ακόμη.
  3. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα προσθέτουμε την τριμμένη φέτα (βάλτε αρκετή!) και αναμειγνύουμε.
  4. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι μας σε ένα πυρέξ, όπου και τοποθετούμε τα καλαμάρια.
  6. Πάνω στα καλαμάρια γαρνίρουμε βάζοντας από μία φέτα ντομάτα (τα βοηθάει να μην ξεραθούν) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα (για να κάνουν και ωραία κρούστα) .
  7. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το ανέκδοτο της ημέρας

Πάει μια μέρα ένας σε ένα παπά για να εξομολογηθεί.
Του λέει λοιπόν :
- "Πάτερ μου αμάρτησα, τότε στον πόλεμο του 40 έκρυψα έναν άνθρωπο στο υπόγειο μου."
- "Τέκνο μου αυτό δεν είναι αμαρτία, βοήθησες έναν συνάνθρωπό σου", του λέει ο παπάς.
Τότε λοιπόν του ξαναλέει:
- "Ναι όμως πάτερ μου του έπαιρνα και 20 χιλιάδες το μήνα."
Το σκέφτεται ο παπάς και του λέει:
- "Α! παιδί μου αυτό είναι βέβαια αμαρτία, αλλά μπορώ να στο συγχωρήσω."
Και τότε ο εξομολογούμενος τον ρωτάει δειλά:
- "Πάτερ μου να του πω ότι τελείωσε ο πόλεμος;"

"Προετοιμαστείτε για την πτώχευση της Ελλάδας"

"Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και ίσως και της Ιρλανδίας και την έξοδό τους από το ευρώ", υποστηρίζει σε άρθρο του στο New York Book Review και το Reuters ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.
Ο Σόρος εκτιμά πως πως οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να υιοθετήσουν σειρά ριζικών μέτρων, κάτι που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου.
"Φαίνεται πως οι κυβερνήσεις έχουν φτάσει στο τέλος του δρόμου, σε ένα αδιέξοδο", συμπληρώνει.
Μεταξύ άλλων, τονίζει πως ακόμα και εάν μια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί ένα πράγμα είναι σίγουρο: η πίεση για μείωση ελλειμμάτων θα ωθήσει την ευρωζώνη σε παρατεταμένη ύφεση κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες. "
Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας διότι πρόκειται για πολύ μεγάλες οικονομίες ώστε να σωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.
Μάλιστα, ο Σόρος προτείνει τέσσερα τολμηρά μέτρα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που αναφέρει:
*Οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν στα πιο αδύναμα κράτη
*Ορισμένες τράπεζες σε ασυνεπή κράτη θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν προκειμένου να κρατήσουν ζωντανές τις οικονομίες τους
*Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να τεθεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία
*Θα πρέπει να προστατευτούν τα κρατικά ομόλογα και άλλων ελλειμματικών χωρών.
"Όλα αυτά θα κοστίσουν χρήματα", δηλώνει ο Σόρος ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ιδρυθεί ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο με τη δυνατότητα της φορολόγησης και του δανεισμού.
Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη για αυτό προτρέπει τους ηγέτες της Ευρώπης να ξεκινήσουν τη δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση αμέσως διότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.
Τέλος, αναφέρει πως κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ιδιαίτερα στη Γερμανία. "Οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως έχουν επιλογή για το εάν θα υποστηρίξουν το ευρώ ή όχι, κάτι που είναι λάθος", λέει χαρακτηριστικά.

Αρχιφύλακας συνελήφθη για πλαστογραφία και λαθρεμπορία

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε 33χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετεί στην Αττική με την κατηγορία ότι ήταν ο «αφανής» διαχειριστής καταστήματος και κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο που είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Παράλληλα διατάχθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.


Όπως έγινε γνωστό, μετά από έρευνες που ξεκίνησαν με αφορμή ανώνυμες καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες αστυνομικών, που υπηρετούν στο Μαρκόπουλο, προέκυψε πως ο 33χρονος, ο οποίος παλαιότερα υπηρετούσε στη περιοχή, είχε επιχειρηματικές συναλλαγές ως υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε πολυτελές αυτοκίνητο, τύπου τζιπ μεγάλου κυβισμού, το οποίο έφερε πλαστές πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αρχιφύλακας εντοπίστηκε να οδηγεί το συγκεκριμένο όχημα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων και συνελήφθη.

Το αυτοκίνητο, στο οποίο δεν βρέθηκαν έγγραφα που να υποδηλώνουν ιδιοκτήσια και προέλευση, κατασχέθηκε ως προερχόμενο από λαθρεμπορία.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγείται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διακοπή πτήσεων της Ryanair προς Ρόδο και Κώ!

Γεγονός είναι πλέον η απόφαση της Ryan air να 
διακόψει τα δρομολόγιά της το χειμώνα για τη Ρόδο 
και την Κω, εξέλιξη η οποία είχε διαφανεί ήδη από 
τον Ιούλιο, όταν δεν συμπεριέλαβε τα δύο νησιά στα 
χειμερινά της προγράμματα.

Συγκεκριμένα με δηλώσεις του στο Capital.gr ανώτατο 
στέλεχός της επιβεβαίωσε ότι θα διακόψει τα δρομολόγιά 
της για τη Ρόδο και την Κω, στερώντας τους φυσικά 
τουρίστες σε μία νεκρή περίοδο. Πάντως η απόφαση 
αυτή για την εταιρία ήταν ειλημμένη καθώς η 
αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε το Δουβλίνο 
διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για να αλλάξει στάση.

Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή 
την εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι η εταιρία δεν υπάρχει 
περίπτωση να μην ασκήσει πιέσεις για περαιτέρω οφέλη, 
αφού αποδείχτηκε ότι ο προορισμός ήταν χρυσοφόρος.

Φυσικά όλοι αποδέχονται ότι η εταιρία συνολικά είχε 
οφέλη από τη δρομολόγηση αεροπλάνων, ενώ δεν θα 
πρέπει να μας διαφεύγει ότι ανάλογη τακτική έχει 
εφαρμόσει και για άλλους προορισμούς προσπαθώντας 
να αποκομίσει όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός πολιτισμού-τουρισμού 
Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για την τακτική της 
εταιρίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ειλημμένη 
απόφαση η διακοπή των δρομολογίων προς Ρόδο και 
Κω από την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.

Συγκεκριμένα είχε πει: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι 
ειλημμένη απόφαση, είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. 
Αυτές οι εταιρίες προσπαθούν να βρουν τους καλύτερους 
προορισμούς για να κάνουν τη δουλειά τους.

Και η δική μας δουλειά είναι να διαπραγματευόμαστε 
και να φέρνουμε τους καλύτερους πελάτες σε κάθε 
προορισμό. Ούτε για εκείνους είμαστε ο μόνος προορισμός, 
ούτε για εμάς είναι η μόνη αεροπορική εταιρεία. Είναι 
σημαντικό να δημιουργεί κανείς σχέσεις, με όσο το 
δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια γίνεται.

Νομίζω ότι ξεκινά η διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, 
αυτό το παζάρι για να προσελκύσουμε εμείς καινούριες 
εταιρείες κι εκείνες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους
ως ιδιωτικές εταιρείες».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ CAPITAL.GR
Την διακοπή των δρομολογίων από τα νησιά της Ρόδου 
και της Κω αποφάσισε η Ryanair, σύμφωνα με όσα 
επισημαίνουν στελέχη του ιρλανδικού αερομεταφορέα 
στο Capital.gr.

«Η Rynair θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις 
αεροπορικές αρχές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους 
για να αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων και των 
τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα σε ετήσια βάση. 
Ωστόσο, το πρόγραμμα χειμερινών πτήσεων 2011-2012 από
και προς 160 αεροδρόμια που έχει πλέον ολοκληρωθεί δεν 
θα καταστεί δυνατό να περιλαμβάνει την Ρόδο και την Κω» 
δηλώνει στο Capital.gr ο εκπρόσωπος της Ryanair Στίφεν 
Μακ Ναμάρα.

Πληγμα για τον τουρισμό
Η διακοπή των δρομολογίων της ιρλανδικής εταιρείας 
αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την τουριστική κίνηση 
της Ρόδου και της Κω, καθώς το εξάμηνο Νοεμβρίου-Απριλίου 
ο αριθμός των αφίξεων πτήσεων της Ryanair στο νησί 
ξεπέρασε τις 8.000, ενώ το 2010 σε Ρόδο και Κω αφίχθησαν 
περίπου 13.300 επιβάτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Έντονη φημολογία για την διακοπή των πτήσεων του 
αερομεταφορέα από και προς τα δύο νησιά των 
Δωδεκανήσων είχε αναπτυχθεί στους τοπικούς 
παράγοντες του τουρισμού ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, 
οπότε διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική 
κράτηση εισιτηρίων για τους δύο προορισμούς.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr, η φημολογούμενη τότε 
κατάργηση των πτήσεων της Ryanair από και προς Ρόδο και 
Κω αποτέλεσε αντικείμενο μικροπολιτικής κόντρας.

Αιτία για την διακοπή των χειμερινών πτήσεων
φαίνεται να είναι η μη καταβολή της χρηματοδοτικής
συμβολής προς τον αερομεταφορέα, όπως προβλέπεται
από σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί
μεταξύ της Ryanair και των τοπικών Αρχών.

Αναμφισβήτητα απαντήσεις για την διακοπή των πτήσεων 
αλλά και το είδος των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί θα 
κληθούν να δώσουν τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός 
Τουρισμού Γ. Νικητιάδης που είχε χειριστεί την υπόθεση 
και η τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή : Ροδιακή

Καταγγελίες για απαράδεκτο φαγητό σε στρατόπεδα

Σε αποχή από το συσσίτιο έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με καταγγελίες, νεοσύλλεκτοι οπλίτες στην Αυλώνα διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη όπως την χαρακτηρίζουν ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρεται.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες και πάντα σύμφωνα με καταγγελίες, νεοσύλλεκτοι δύο λόχων - ενός των Διαβιβάσεων και ενός του Υγειονομικού - αρνήθηκαν να μπουν στα εστιατόρια για να σιτιστούν και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από αυτά, διαμαρτυρόμενοι για την ποιότητα του φαγητού αλλά και για τις μερίδες τις οποίες χαρακτηρίζουν λειψές.

Οι νεοσύλλεκτοι κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες στον τομέα της σίτισης, αποτέλεσμα των περικοπών στα κονδύλια των στρατοπέδων που αδυνατούν πλέον να προσφέρουν στους οπλίτες ανθρώπινες μερίδες αξιοπρεπούς φαγητού.

Από την πλευρά του το ΓΕΣ με το οποίο επικοινώνησε το protothema.gr διαψεύδει την «καθιστική διαμαρτυρία» των νεοσύλλεκτων διαβεβαιώνοντας πως η ποιότητα του φαγητού σε όλα τα στρατόπεδα παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ΒΑ του Ηρακλείου

Σεισμική δόνηση, εντάσεως 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11.42 το πρωί, στην Κρήτη.

Η εστία της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 70 χλμ. βορειοανατολικά του Ηρακλείου και έγινε αισθητή και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σοκ! 810.000 οι άνεργοι, επισήμως!

Όποιες λέξεις και να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αποδεικνύονται φτωχές. Μιλάμε κυριολεκτικά για έναν αργό, βασανιστικό θάνατο…

Να μιλήσουν τα νούμερα, όμως:

-Για πρώτη φορά, οι άνεργοι στην χώρα έχουν  ξεπεράσει επισήμως τις 800.000 – για την ακρίβεια είναι 810.821 με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β’ τρίμηνο της χρονιάς.

- Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 2,3%  σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 36,5% (!)  σε σχέση με το β΄ τρίμηνο  του 2010.

-Το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%,  έναντι 15,9%  του προηγούμενου τριμήνου και 11,8%  του αντίστοιχου τριμήνου 2010.

-Η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9%  σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 6,1%  σε σχέση με το Β΄ Τρίμηνο του 2010.

- Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (20,0%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (13,7%).
-Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (32,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 38,3%.

- Από το σύνολο των ανέργων, το 90,1% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση,  το 50,2%  αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 42,1% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

-Ένα ποσοστό ανέργων (6,7%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2011, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή:

α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (27,9%),

β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (26,5%),

γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,4%).

-Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα,  είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (18,0% έναντι 16,2%). Επίσης,  το 73,0%  των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,8%.

-Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με
23,1% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 20,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Πελοπόννησο με 13,1% και στη Κρήτη με 13,4%.

Όλα αυτά, όταν είναι κοινή παραδοχή πως η πραγματική εικόνα στην καθημερινότητα είναι ακόμη πιο δραματική…

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ιστορία του ξύλου του Τιμίου Σταυρού.

Το Τίμιο Ξύλο αποτελείται από κέδρο, πεύκο και κυπαρίσσι, το οποίο οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων, το συναντούν και στις δύο μορφές του: την φυσική σαν δέντρο και στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, σαν προσκύνημα, το εμποτισμένο Τίμιο Ξύλο, με τις θείες ρανίδες αίματος Του Σταυρωθέντος Χριστού. (Ζωντανό καθώς αφομοιώνει θαυμαστά, το φυσικό ξύλο από έτος σε έτος, οπότε δεν ελαττώνεται), Ζωοδόχο (γιατί δέχτηκε το Αίμα της Ζωής=Χριστός) και Ζωοπάροχο, εκ του πρώτου θαύματος (και όχι μόνο) στην ανεύρεσή του από την Αγία Ελένη, της αναστάσεως της νεκρής διερχόμενης Ιουδαίας).

Την εποχή του Σολομώντα, κόπηκαν ξύλα από όλη την περιοχή μαζί με πολλά κλαδιά αυτού του τρίκλωνου δέντρου, για να κατασκευαστεί με διαταγή του, η σκεπή του γνωστού ναού του Σολομώντα. Οι μάστορες όμως, όπως και να έβαζαν το συγκεκριμμένο ξύλο, δεν ταίριαζε στην σκεπή, και για την αιτία αυτή, ονομάσθηκε από τους εργάτες, άτιμο. Έτσι οι Ιουδαίοι, ξεχνώντας (ως συνήθως), την ίδια τους την παράδοση, όταν φώναζαν να σταυρωθεί ο Κύριος, διάλεξαν τον ατιμωτικό δια σταυρού θάνατο και μάλιστα, στο “άτιμο” για αυτούς, ξύλο.
Η παράδοση όμως αυτού του ξύλου, έχει ως εξής:
Με την αναχώρησή τους οι Άγγελοι, μετά την φιλοξενία τους από τον Αβραάμ, “ξέχασαν” τα ραβδιά τους. Η Σάρρα τα έβαλε στη φωτιά για να τα κάψει. Επειδή όμως είχαν μιά ξεχωριστή ευωδία, ο Αβραάμ τα έβγαλε από τη φωτιά και τα φύλαξε σα θεόσταλτο δώρο.
Μετά από την καταστροφή των Σοδόμων και Γομόρρων, σώθηκε μόνο ο Λώτ και οι δύο κόρες του (έχοντας μείνει η γυναίκα του στήλη άλατος, επειδή παρήκουσε την εντολή …φύγετε και πίσω μην κοιτάξτε…). Οι δύο κόρες, νομίζοντας ότι όλος ο κόσμος είχε καταστραφεί, με πρόφαση την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, μέθυσαν τον πατέρα τους και συνήλθαν μαζί του.
Όταν ο Λώτ το κατάλαβε, και αφού έφτασε στον Αβραάμ, του ζήτησε συγχώρεση για την αμαρτία που έκανε. Τότε ο Αβραάμ έδωσε τα τρία “εξ ουρανού” μισοκαμμένα ραβδιά να τα φυτέψει και τα οποία έπρεπε να ποτίζει καθημερινά με νερό του Ιορδάνη. Αν φύτρωναν, φυλλοβολούσαν και γινόταν κανονικό δέντρο θα ήταν ένδειξη συγχώρεσης από τον Θεό προς τον Λώτ. Κουβαλούσε για τριάντα χρόνια νερό από τον Ιορδάνη, ποτίζοντάς το, έως ότου τελικά έβγαλε φύλλα και φύτρωσε.
Η μετάνοια που κήρυττε ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος βαπτίζοντας (εν ύδατι), τον κόσμο στον Ιορδάνη και η βάπτιση του Χριστού που έγινε στα τριάντα Του χρόνια, έχουν σχέση με τα παραπάνω συμβάντα. Στο σύμβολο της πίστεώς μας, ομολογούμε “…εν βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών…”, δείχνοντας, ότι η όλη θεία οικονομία, συμπυκνώνεται στη ζωή μας, ώστε τα γεγονότα που αναγράφονται στην Αγία Γραφή, να μην μείνουν, ως απλά, παρελθόντα ιστορικά δεδομένα, έχοντας μόνο συναισθηματική ή θρησκευτική αξία, αλλά να έχουν διαχρονική αξία, σε όσους προσεγγίζουν αυτήν την πραγματικότητα εν πνεύματι και αληθεία, να πορεύονται μάλιστα, με πνευματικά άφθαρτα (υπεράνω χρόνου) εφόδια στη ζωή τους.
Οι Άγιοι Πατέρες, βλέποντας το ξύλο στο κέντρο του παραδείσου του οποίου απαγορευόταν η βρώση καθώς θα έφερνε τον άνθρωπο από την παραδείσια ζωή υπακοής στο κράτος του θανάτου, τοποθέτησαν στο κέντρο της μεγάλης τεσσαρακοστής την Σταυροπροσκύνηση, δηλαδή πρότειναν την βρώση και κοινωνία εκείνου του Ξύλου, που είναι φυτεμένο στη γη, αλλά, νικώντας τον θάνατο, μας φέρνει στη Ζωή.
Έτσι, το ίδιο ξύλο, που φυλλοβολεί με τον Ιορδάνη (βάπτιση) ένδειξη συγχωρήσεως, έδωσε τους καρπούς του Πνεύματος, με την Σταύρωση Του Κυρίου μας και δίνει πνευματικούς καρπούς σε όσους με πίστη ακολουθούν Τον Σταυρό.
Η ιστορική παρουσία του ουράνιου, τρίκλωνου ξύλου στη γη, η σπορά του, η μεταφορά ύδατος από τον Ιορδάνη, με την άφεση αμαρτιών (φυλλοβόλημα) και την καρποφορία Του Ξύλου (Αίμα Κυρίου επί του Σταυρού) καλό είναι να εντοπιστεί στον καθένα μας, εσωτερικά, μέσα στην καρδιά, με γνώμονα τα παραπάνω εκτεθέντα εξωτερικά δεδομένα – οδοδείκτες, για να υπάρξει συμφωνία, τάξη και βιωματική πρόοδος στην σωτήρια πίστη μας.
Με την φιλοξενία και αγάπη μας, για τους συνανθρώπους και κάθε τι το φυσικό, ο Τριαδικός Θεός επισκέπτεται την αγαθή και φιλόξενη γη μας, την καρδιά. Με τα δάκρυα μετανοίας, ως άλλο νερό Ιορδάνη και το μυστήριο της Βαπτίσεως, (μυστική και μυστηριακή συμφωνία), επιτυγχάνεται η άφεσις αμαρτιών (καθώς και με τη Θεία Κοινωνία, όσο συχνά διακρίνει ο πνευματικός). Τέλος, με την άρση του προσωπικού μας σταυρού ως κοινωνία του Σταυρού, ο Κύριος καρποφορεί το δέντρο εξόδου μας από τη γη και συγχρόνως εισόδου μας στην ουράνια βασιλεία, ως εκείνο το βίωμα του Σταυρού, που μας οδηγεί στην Ανάσταση.
Εδώ όμως, μου γεννάται μια απορία, (χωρίς ταπεινολογίες ή διάθεση πρόσθεσης απελπισίας, καθώς η απελπισία στον μακρόθυμο Θεό, είναι άρνηση της αγάπης και Πρόνοιάς Του), πόσο απέχουμε του βιώματος, της “οικοδομής” του αχειροποίητου Ναού (όπως υποσχέθηκε σε τρείς ημέρες)1, και του ευαγγελίου …και μονή εν αυτώ ποιήσωμεν…. όταν είμαστε αφιλόξενοι, μη συγχωρετικοί, έχοντας όλα τα τυπικά προσόντα, (ως βαπτισμένοι χριστιανοί) αλλά όχι τα ουσιαστικά; (έχοντας μάλιστα μερικές φορές πλούσια συναισθηματική φόρτιση και διανοητική κατάρτιση επί των συμβαινόντων, αλλά χωρίς ουσιαστική αυτογνωσία, χωρίς ψυχή και πνεύμα συνοδοιπορώντα με την ιστορική αλήθεια;), ευστοχούμε και κυοφορούμαστε Στο Αναστημένο Σώμα Του, στον τύπο της Παναγίας, την Ορθόδοξη Εκκλησία, που ως μήτρα μας καλεί; ή ως αυτόχειρες για λόγους “εγωιστικής ελευθερίας” κόβουμε τον ομφάλιο λώρο τροφοδοσίας; πόσο σταυρωνόμαστε; (πόσο σταυρώνουμε το θέλημά μας, για την αγάπη του θελήματος Του Πατρός, ως υιοί υπακοής;) πόσο εκμεταλλευόμαστε το ευσπλαγχνικό δίκτυ που απλώθηκε από τον παράδεισο στη γη, για να ανεβάζει σα σκαλοπάτι στον παράδεισο, τους ανθρώπους που πιστεύουν Τον Χριστό δια Σταυρού, Τον χρησιμοποιούν και συντονίζονται με Αυτόν;
Ίσως το μόνο που μένει στην μικρότητά μας, είναι η ομολογία ότι ο Σταυρός Του Χριστού, είναι εκείνο το αήττητο τρόπαιο και όπλο ειρήνης και ότι η ζωή με Αυτόν, έλκει την αγάπη και ευλογία Του Θεού, κατά το αιτείται και δοθήσεται, και όσο η αγάπη Του ενσταλάζει μέσα μας ως βίωμα, το σωτήριο
“γενηθήτω Κύριε το θέλημά Σου”….
Σταυρός ο φύλαξ πάσης της Οικουμένης,
Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας,
Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα,
Σταυρός πιστών το στήριγμα,
Σταυρός αγγέλων η δόξα και
των δαιμόνων το τραύμα.
Σταυρέ Του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει Σου!

 

Σταυρός: Το σύμβολο της υπερτάτης θυσίας του Κυρίου

Τον Σταυρό του Κυρίου προβάλλει κάθε χρόνο η αγία μας Εκκλησία την 14 Σεπτεμβρίου, σε προσκύνηση και λατρεία. Είναι το σύμβολο της υπερτάτης θυσίας του Κυρίου.
Ο απ. Παύλος μπορούσε με πειστικά και ακαταμάχητα επιχειρήματα να παρουσιάσει την πνευματική δύναμη και την ηθική αξία του Ευαγγελίου του Χριστού. Μπορούσε επίσης να καταπλήξει τους ακροατές του με το να παρουσιάσει το ανυπέρβλητο μεγαλείο της θείας δυνάμεως και εξουσίας του Ιησού. Προτιμά όμως την ατιμία και καταισχύνη του Σταυρού. Και στους Ιουδαίους, που ζητούσαν σημείο, και στους Έλληνες, που ήθελαν φιλοσοφικές αποδείξεις, ο απ. Παύλος προβάλλει τον Εσταυρωμένο. «Ημείς δε κηρύσσομεν Χριστόν εσταυρωμένον, Ιουδαίοις μεν σκάνδαλον, Έλλησι δε μωρίαν, αυτοίς δε τοις κλητοίς Ιουδαίοις τε και Έλλησι, Χριστόν Θεού δύναμιν και Θεού σοφίαν» (Α΄ Κορ. α΄, 23-24). Αυτή είναι και η διδασκαλία της Εκκλησίας. Εσταυρωμένο θέλει να Τον γνωρίζομε, να Τον πιστεύουμε. Έτσι γυμνό, άτιμο, πληγωμένο, νεκρό τον Κύριο της δόξης. Γιατί; Διότι:
α) Ο Σταυρός Του είναι η υψίστη απόδειξη της αγάπης Του προς εμάς. Και πράγματι. Τι Τον οδήγησε στον Σταυρό; Η αγάπη Του προς τους ανθρώπους, τους αμαρτωλούς ανθρώπους. Μπορούσε να αποφύγει τον Σταυρό. Να συντρίψει τους εχθρούς Του, τόσα θαύματα έκαμνε και δεν μπορούσε τώρα «παρακαλέσαι τον πατέρα Του και παραστήσει αυτώ πλείους ή δώδεκα λεγεώνας αγγέλων;» (Ματθ. κστ΄ 53). Αυτό σκανδάλιζε, η αδυναμία τάχα του Σταυρού, τους Ιουδαίους. Δεν το απέφυγε όμως. Επροχώρησε «ως πρόβατον επί σφαγήν» (Πραξ. η΄ 32). Γιατί; Διότι αγαπούσε τον πεσόντα άνθρωπο, ήθελε να σώσει το απολωλός. «Ήλθεν ο υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός» (Λουκ. ιθ΄ 10). Έτσι ένοχο και ακάθαρτο τον άνθρωπο, που ήταν ανάξιος κάθε αγάπης. «Συνίστησιν την εαυτού αγάπην εις ημάς ο Θεός ότι αμαρτωλών όντων ημών, Χριστός υπέρ ημών απέθανεν» (Ρωμ. ε΄ 8). Η αγάπη Τον έκανε να οδηγηθεί στον Σταυρό. Η αγάπη Τον έκανε να προδοθεί, να ραπισθεί, να χλευασθεί, να μαστιγωθεί, να φορέσει το ακάνθινο στεφάνι, να χύσει το πανάγιο αίμα Του, να αποθάνει πάνω στον Σταυρό.
Αν Τον ερωτήσουμε, γιατί Κύριε, βρίσκεσαι σ’ αυτό το κατάντημα; Γιατί σε αγαπώ, θα πει στον καθένα μας. Η αγάπη Μου με έφερε σ’ αυτή τη θέση. Ήσουνα αμαρτωλός και θέλησα να σε δικαιώσω. Ήσουνα ελεεινός και έπρεπε να σε καθαρίσω. Ήσουνα ένοχος και έπρεπε να σε σώσω. Συ ήσουνα ένοχος θανάτου και αντί σου, κηρύχθηκα εγώ ένοχος. Ήσουνα αμαρτωλός και ανέλαβα το χρέος σου να το εξοφλήσω. Με βλέπεις εδώ, ενώ ο θρόνος μου είναι ο ουρανός και η γη υποπόδιο των ποδών Μου. Με βλέπεις καταραμένο και εγκαταλελειμένο, ενώ είμαι ο ευλογημένος Υιός του Θεού. Με βλέπεις ατιμασμένο, ενώ είμαι ο υπερύμνητος Κύριος, ο βασιλιάς της δόξας. Προς χάρη σου όλα τα παθήματα. Προς χάρη σου ο Σταυρός, ο θάνατος, η ταφή, η ανάσταση και η ανύψωσή Μου. Επειδή σε αγαπώ αμαρτωλέ, γι’ αυτό και τόσο σκληρά αποθνήσκω. Και έτοιμος είμαι να αποθνήσκω πάντοτε για σένα. Χιλιάδες φορές να σταυρωθώ, για να σε σώσω. Με αυτό τον θάνατο Μου σε σώζω, σου ανοίγω τις αγκάλες του Θεού. Σε εισάγω στον Παράδεισο. Διότι η αγάπη Μου είναι παντοδύναμη.
β) Πραγματικά η αγάπη του Εσταυρωμένου είναι παντοδύναμη. Αυτή έφερε την συμφιλίωση με τον Θεό Πατέρα. «Εχθροί όντες κατηλλάγημεν τω Θεώ δια του θανάτου του υιού αυτού, πολλώ μάλλον καταλλαγέντες σωθησόμεθα εν τη ζωή αυτού» (Ρωμ. ε΄ 10). Είμασταν εχθροί με τον Θεό, διότι η αμαρτία ήταν, που μας κατέστησε εχθρούς με τον Θεό. Επήλθε λοιπόν η συμφιλίωση μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Η αγάπη του Εσταυρωμένου το επέτυχε. Αν δεν υπήρχε αυτή, δεν θα υπήρχε και Σταυρός. Αυτή έστησε τον Σταυρό. Η Σταυρική θυσία του Κυρίου εξιλέωσε τον Θεό, έσχισε το χειρόγραφο των αμαρτιών «προσηλώσας αυτώ τω Σταυρώ» (Κολ. β΄ 14). Και έκανε τους αμαρτωλούς, από εχθρούς φίλους, από ξένους οικείους και παιδιά του Θεού. Αυτό το αδύνατο επέτυχε η αγάπη του Εσταυρωμένου.
Και το αποτέλεσμα; Κατέστησε τον ανάξιο άνθρωπο, ένδοξο πολίτη της βασιλείας του Θεού. Έτσι η δύναμη της αγάπης Του ελκύει τους πάντες. Όταν βρισκόταν στη γη δεν είχε πραγματικούς οπαδούς. Διότι δεν είχε εκδηλωθεί στον μέγιστο βαθμό η αγάπη Του. Από την στιγμή που η αγάπη οδηγεί στον Σταυρό, δια μέσου της καταισχύνης του Σταυρού, ελκύει τους πάντες προς Αυτόν. «Καγώ εαν υψωθώ εκ της γης, πάντας ελκύσω προς εμαυτόν» (Ιω. ι΄ 32). Και ελκύει τον ληστή, ελκύει τον εκατόνταρχο, ελκύει τους σταυρωτές Του, ελκύει μυριάδες μαρτύρων, ομολογητών, πατέρων. Σύρει οπαδούς Του τα εκλεκτότερα πνεύματα του κόσμου. Σύρει βασιλείς και ηγεμόνες με τους στρατιώτες τους. Σύρει σοφούς και αμαθείς σε μια βασιλεία, την Εκκλησία Του. Και δίδει σε όλους την δύναμη να εξαγιάζονται, να γίνονται εργάτες και δημιουργοί μεγάλων έργων, υψηλών πολιτισμών. Ο απ. Παύλος απολογούμενος σε αρνητές διακηρύσσει: ο Εσταυρωμένος είναι «Θεού δύναμις και Θεού σοφία των αμαρτωλών» (Α΄ Κορ. α΄ 24). Πραγματικά δύναμη αγάπης. Αλλά και σοφίας αγάπης, διότι δια του Σταυρού έλυσε η αγάπη του Θεού το πρόβλημα της σωτηρίας των αμαρτωλών.
Ιδιαίτερη χαρά δοκιμάζει ο Κύριος βρισκόμενος στο Σταυρό Του. Διότι ο Σταυρός είναι η λαμπρότερη εκδήλωση της αγάπης Του. Η τελειότερη εκδήλωση της χάριτος Του. Από το ύψος του Σταυρού μας λέγει: Για σένα αποθνήσκω και θα αποθνήσκω στο Ποτήριο της ζωής, σε κάθε Θεία Λειτουργία, για να σου μεταδίδω ζωή και αφθαρσία. Και εμείς εσταυρωμένο να Τον έχουμε και να Τον βλέπομε τον Χριστό μας. Για να ραγίζουν οι πέτρινες καρδιές μας, να θερμαίνονται οι ψυχές μας, να ελκύονται προς τον Σταυρό και την θυσία. Για τον Χριστό, για τον πλησίον να γινόμαστε άνθρωποι της αγάπης. Από την πηγή της χάριτος, να αντλούμε έλεος και χάρη, δύναμη κατά του κακού, δύναμη αγάπης προς εργασία του αγαθού.

Το αφεντικό αναγκάζει τους υπαλλήλους... να τον πληρώνουν!

Τι να πει κανείς για τον «συνάνθρωπο» μας, ο οποίος εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο το προσωπικό της εταιρίας του στο «όνομα» της κρίσης.

Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε συνεργείο καθαριότητας σε νοσοκομείο στην Πάτρα, το αφεντικό τους ζητάει… να τον πληρώσουν επιστρέφοντας του 300 ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές τους!

Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, που αναρτήθηκε στο dete:«Τα ιδιωτικά αυτά Συνεργεία λοιπόν, εκμεταλλευόμενα την ανάγκη των Εργαζόμενων να συνεχίζουν να εργάζονται, εφαρμόζουν έναν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ τρόπο εκμετάλλευσης τους, πού χρίζει άμεσης παρέμβασης των αρμόδιων διωκτικών αρχών και όχι μόνον. Υποχρεώνουν λοιπόν κάθε Εργαζόμενη να επιστρέφει στο ¨ΑΦΕΝΤΙΚΟ¨ της, κάθε μήνα το ποσό των 300 Ευρώ περίπου, από τον μισθό πού υποχρεούται να της καταβάλλει, υπογράφοντας βέβαια υπό τον φόβο της απόλυσης, σχετική απόδειξη πληρωμής για όλο το ποσό».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μια εταιρία απασχολεί 85 άτομα προσωπικό βάζει στην τσέπη του «μαύρα» 25.500 ευρώ τον μήνα, τα οποία ο ίδιος δηλώνει μάλιστα σαν έξοδα!!!

Το αντίθετο βέβαια κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού η πλειοψηφία του προσωπικού ασφαλίζεται για 4 ώρες και εργάζεται 8!

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ασφαλιστικές εισφορές, όπου η πλειοψηφία των Εργαζόμενων ασφαλίζεται για 4ωρη Εργασία, ενώ προσφέρει πλήρη 8ωρη σκληρή και δουλική Εργασία.

Ηλεκτρονικά η αίτηση για πάσο από φέτος

Τέλος οι ουρές στην Γραμματεία της Σχολής για το πάσο. Από φέτος οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέσω ίντερνετ, ενώ θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου προς όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τη χορήγηση του πάσο οι φοιτητές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη διεύθυνση http://paso.minedu.gov.gr.

Αφού εγκριθεί η αίτηση από την οικεία γραμματεία, ο φοιτητής θα παραλαμβάνει το δελτίο του από συγκεκριμένο σημείο το οποίο θα έχει επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησής του.

Το νέο φοιτητικό πάσο θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, θα έχει ενσωματωμένη τη φωτογραφία του δικαιούχου και τα στοιχεία του με λατινικούς χαρακτήρες προκειμένου να χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό.

Όπως διευκρινίζεται δεν δικαιούνται πάσο οι φοιτητές που έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους την ημέρα υποβολής της αίτησης ή έχουν εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση με κατατακτήριες εξετάσεις.

«Μεταναστεύουν» επιχειρήσεις προς Βουλγαρία

Μορφή επιδημίας τείνει να πάρει το φαινόμενο της επιχειρηματικής μετανάστευσης χιλιάδων μικρομεσαίων από την βόρειο Ελλάδα προς την Βουλγαρία. Είναι χαρακτηριστικό πως στα μητρώα της γειτονικής χώρας γράφτηκαν τους έξι πρώτους μήνες του 2011, περίπου 800 έλληνες επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια συνολικά 2000 συμπατριώτες μας έχουν μεταφέρει τις εμπορικές τους δραστηριότητες τόσο στην Σόφια όσο και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας όπου η ενοικίαση επαγγελματικής στέγης είναι υπερβολικά φτηνή.

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες που μετακομίζουν στην γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εστίασης και λειτουργούν εστιατόρια, πιτσαρίες και fast foods σε πόλεις όπως το Μπλαγκόεβραντ, το Πετρίτσι, το Σαντάσκι και φυσικά το Μπάνσκο που αποτελεί εδώ και χρόνια τον αγαπημένο χειμερινό προορισμό χιλιάδων βορειοελλαδιτών.

Σύμφωνα με στοιχεία των επιμελητηρίων της βόρειας Ελλάδας τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες είναι αυτοί που έχουν περάσει τα σύνορα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βουλγαρίας.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επιχειρηματίες 30-40 ετών που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν σε μια χώρα που μπορεί να θεωρείται ως η πιο φτωχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει όμως το δέλεαρ των φτηνών ενοικίων αφού για παράδειγμα στο κέντρο της Σόφιας το τ.μ. ενοικιάζεται από 5 έως 10 ευρώ και οι Έλληνες επιχειρηματίες έλκονται από το οικονομικό περιβάλλον της γειτονικής μας χώρας (μεταξύ άλλων: μικρότερη φορολογία, σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, πολύ χαμηλότερες τιμές ακινήτων και οικοπέδων).

Δικαίωμα αποζημίωσης για απώλεια αποσκευών στα πλοία

Δικαίωμα αποζημίωσης έχουν οι καταναλωτές για απώλεια ή φθορά των αποσκευών τους κατά τη μεταφορά τους με πλοία, έκρινε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο οποίος έχει κάνει συστάσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου για την τήρηση της νομοθεσίας.

Με αφορμή την υποβολή αναφορών από καταναλωτές, οι οποίοι διεκδικούν αποζημιώσεις για την απώλεια αποσκευών τους κατά τη χρήση μέσων τακτικών επιβατικών θαλάσσιων μεταφορών, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, μελέτησε τα σχετικά διαθέσιμα στοιχεία και διαπίστωσε ότι δεν εκδίδονται αποδείξεις για αποσκευές που παραδίδονται από τους επιβάτες για φύλαξη εντός των πλοίων.

Σημειώνεται ότι πέρα από τα προφανή προβλήματα που προκαλεί στην αντικειμενική διερεύνηση των υποβαλλόμενων αναφορών, μια τέτοια πρακτική αντίκειται πρωτίστως στην κείμενη νομοθεσία, που επιβάλει την έκδοση απόδειξης για αποσκευές επιβατών που παραδίδονται για φύλαξη.

Επομένως, ο Συνήγορος του Καταναλωτή απηύθυνε έγγραφη σύσταση προς την Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας να παρέμβουν άμεσα στα μέλη τους, με την αυστηρή υπόδειξη να τηρούν τις σχετικές με τη φύλαξη των αποσκευών νομοθετικές προβλέψεις.

Με τη σύστασή του αυτή, ο κ. Ζερβέας επισήμανε επιπροσθέτως στους εκπροσώπους των θαλάσσιων μεταφορέων την ευθύνη τους για την ύπαρξη κατάλληλων χώρων εντός των πλοίων για τη φύλαξη των αποσκευών, τονίζοντας ότι η ακέραια απόδοσή τους στους επιβάτες μετά την ολοκλήρωση της θαλάσσιας μεταφοράς εντάσσεται εντός των αναμενόμενων συναλλακτικών υποχρεώσεων πρόνοιας και ασφάλειας που πρέπει να τηρούν. Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι αθέτηση της εν λόγω υποχρέωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ή τη φθορά των αποσκευών, δύναται να γεννά δικαίωμα αποζημίωσης των επιβατών.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή κάλεσε και τους επιβάτες-καταναλωτές να ζητούν πάντοτε την έκδοση απόδειξης για αποσκευές που παραδίδουν για φύλαξη σε ενδεδειγμένους χώρους εντός των πλοίων και να καταγγέλλουν άμεσα και δίχως δισταγμό στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές περιπτώσεις στις οποίες δεν εκδίδεται η ως άνω απόδειξη.

Η Σύσταση του Συνηγόρου του Καταναλωτή έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό του τόπο (www.synigoroskatanaloti.gr) και, ταυτόχρονα, κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και στο Αρχηγείο του Λιμενικού.

Έκλεψε έναν τόνο χαλκού!

Ανυπολόγιστη καταστροφή είχε προκαλέσει σε ένα εργοστάσιο στον Βόλο ένας 40χρονος «κυνηγός» χαλκού, ξηλώνοντας και κλέβοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλωδιώσεών του με αποτέλεσμα να το απογυμνώσει εντελώς! Ούτε λίγο ούτε πολύ, είχε κλέψει έναν τόνο χαλκού!

Οι άνδρες της Ασφαλείας Βόλου είχαν πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη των κλοπών στο συγκεκριμένο εργοστάσιο που βρίσκεται στην ΒΙΠΕ Βόλου και δεν άργησαν να εντοπίσουν τον 40χρονο Αλβανό. Στο φορτηγάκι του μάρκας Nissan Navara 4Χ4, βρήκαν τον κλεμμένο χαλκό και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα. Όμως, συνεχίζουν τις έρευνες καθώς θεωρούν απίθανο να έκανε τέτοιου μεγέθους κλοπή χωρίς συνεργούς.

Στην περιοχή Διομήδεια της Ξάνθης, στόχος «κυνηγών» χαλκού έγινε ένα εργοτάξιο το οποίο διέρρηξαν και άρπαξαν χαλκό αξίας 500 ευρώ. Οι δράστες εξαφανίστηκαν, αλλά οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη ενός από αυτούς και να τον συλλάβουν. Πρόκειται για έναν 29χρονο που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ ένας ακόμη συνεργός του διέφυγε και αναζητείται.

Νταλίκα ντελαπάρισε στην εθνική οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου


Νταλίκα ντελαπάρισε λίγο πριν τις 10.00 το πρωί στην Εθνική Οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Διερχόμενοι οδηγοί έβγαλαν από το όχημα το 40χρονο οδηγό, ο οποίος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, με ελαφρά τραύματα.