Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Μόνη λύση οι εκλογές λέει ο Σαμαράς

Απορρίπτει με κατηγορηματικότητα τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θεωρεί ότι το πολιτικό αδιέξοδο παρατείνεται και πλέον η μόνη λύση είναι οι εκλογές.

“Οι μάσκες έπεσαν, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας, η ευθύνη που  επωμίζεται είναι τεράστια” δήλωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος εκτιμά ότι από την στιγμή που ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να παραιτηθεί για να απελευθερώσει τις διαδικασίες πολιτικής συνεργασίας στο εξής το πρόβλημα αφορά το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εφόσον εκ των προτέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες για κυβέρνηση συνεργασίας. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε ουσιαστικής συζήτησης με τον κ. Παπανδρέου ο οποίος παρά τον διεθνή διασυρμό του ενδιαφέρεται μόνο να παραμείνει στην θέση του για λίγο ακόμη χρόνο. Η συμμετοχή της ΝΔ λένε στελέχη του κόμματος στις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου θα νομιμοποιούσε τα πολιτικά του παιχνίδια.

Καθώς η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη το πρόβλημα επιστρέφει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ένα τμήμα του οποίου νιώθει εξαπατημένο από τους ελιγμούς του αρχηγού του. Η ΝΔ δεν αποκλείει να γίνει αλλαγή φρουράς στο ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την πρωθυπουργία και τον κ. Παπανδρέου να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος γιατί όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος “το θέμα του πολιτικού ελέγχου είναι γενικότερο” αλλά αυτά αφορούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς τους. Η θέση της ΝΔ για άρνηση συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία ισχύει και για την περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, η ΝΔ ξεκαθαρίζει  ότι από την στιγμή που ο  κ. Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε και  αρνήθηκε την σύσταση μεταβατικής  κυβέρνησης δεν έχει καμία δέσμευση.  Στο πλαίσιο αυτό θα ψηφίσει την δανειακή σύμβαση όπως έχει πει μόνο αν έλθει ξεχωριστά από το συνοδευτικό μνημόνιο. Αν η κυβέρνηση φέρει την δανειακή σύμβαση πακέτο με τα συνοδευτικά μέτρα θα επανεξετάσει την στάση της, αν το μείγμα πολιτικής είναι ίδιο τότε θα την καταψηφίσει. Επιπλέον δεν θα ψηφίσει καμία σύμβαση που θα φέρει με 180 ψήφους ο κ. Παπανδρέου αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Η ηγεσία της ΝΔ αδιαφορεί πλήρως για τα παιχνίδια συναίνεσης και ευθυνών που περιμένει ότι θα ανακυκλώσει ο κ. Παπανδρέου.

Η ΝΔ απέφυγε το χειρότερο για εκείνη σενάριο. Αν ο κ. Παπανδρέου δήλωνε ρητά ότι παραιτείται  ο κ. Σαμαράς θα ήταν υποχρεωμένος να μπει σε ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής  σωτηρίας και να γίνει πλέον συνυπεύθυνος σε όλες τις δύσκολες αποφάσεις που θα ληφθούν. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα είχε πρόβλημα να απευθυνθεί στην αγανακτισμένη κοινωνία και να ζητήσει την ψήφο της. Ο κ. Σαμαράς βελτίωσε την εικόνα του τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στα συστημικά κέντρα στο εσωτερικό της χώρας με την πρότασή του να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και να αναλάβει μεταβατική κυβέρνηση κοινής αποδοχής. Η ΝΔ θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής το πρόβλημα το έχει ο κ. Παπανδρέου που έχει απαξιωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας και αντιμετωπίζεται ως η αιτία του αδιεξόδου. “Μετά τα όσα συνέβησαν στις Κάνες με το δημοψήφισμα πώς θα συζητήσει ξανά με τους ηγέτες της ΕΕ” ρωτούσε στέλεχος της ΝΔ αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης; Πάντως η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι υπ αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπανδρέου δεν θα αντέξει και οι εκλογές είναι θέμα χρόνου. 

Reuters: Κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Βενιζέλο

Σε συμφωνία για  σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα  του πρακτορείου ο κ. Βενιζέλος  θα έχει την υποστήριξη ηγετών μικρότερων κομμάτων ενώ άμεσος στόχος της συνεργασίας θα είναι η έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία πριν την προκήρυξη εκλογών τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση συνεργασίας πιθανότατα ΔΕΝ θα συμμετάσχει η Νέα Δημοκρατία.

Σρέντερ: Αν γνωρίζαμε, ίσως η Ελλάδα να μην είχε ενταχθεί στο ευρώ

Αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων, ίσως η Ελλάδα να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας γι αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο πρώην καγκελάριος επισήμανε πως το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι «η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων».

Σημείωσε ακόμη ότι «δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα».

Επέκρινε παράλληλα την Aγκελα Μέρκελ ότι «άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης και ήταν το πιο σωστό πράγμα που μπορούσε να κάνει, ακόμα και αν υπήρξαν αντιδράσεις από το κόμμα της και από την κοινή γνώμη στη Γερμανία».

«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη», τόνισε ο Σρέντερ και πρόσθεσε: «Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις».

Παπανδρέου: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για κυβέρνηση συνεργασίας»

«Στόχος μου είναι να κάνω ό,τι μπορώ, για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση» τόνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα, ενώ ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνεννόησης.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 12:00 ο πρωθυπουργός

Τα είπε; Δεν το είπε; Το ερώτημα είναι ένα και αφορά στην απορία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Αναρωτιούνται αν στην περίπτωση που αποτύχει η κυβέρνηση θα θελήσει να συνεχίσει. Όσοι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τη συμφωνία αλλαγής σκυτάλης λένε ότι δεν υπάρχει περίπτωση. «Αν κάνει κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση θα πέσει, και το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί και τη χώρα σε κίνδυνο χρεοκοπίας» θα βάλει επισημαίνουν. Στον Κάρολο Παπούλια ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Μένει να διευκρινιστούν:

-    Πότε θα γίνουν τα ραντεβού με τους αρχηγούς.

-    Ποια κόμματα, βουλευτές ή προσωπικότητες θα μπουν στο νέο σχήμα.

-    Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.

-    Πότε και πως θα γίνει η αλλαγή ηγεσίας στην κυβέρνηση.

-    Αν θα διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

-    Αν θα οδηγήσει το κυβερνών κόμμα σε συνέδριο.

Και όλα αυτά ενώ  τη Δευτέρα υπάρχει στις Βρυξέλλες  προγραμματισμένο Eurogroup, όπου θα μάθουμε την αντίδραση των  εταίρων μας στις πολιτικές εξελίξεις  στην Ελλάδα. Τις προθέσεις αυτών που κρατούν τα κλειδιά των  θησαυροφυλακίων και όχι των εφημερίδων.

Ψήφισαν 298 βουλευτές - Υπέρ 153, κατά 145

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση, με την άτυπη προϋπόθεση να προχωρήσει άμεσα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε σχηματισμό νέας με διευρυμένη κοινοβουλευτική σύνθεση και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:

ΝΑΙ 153

ΟΧΙ 145

ΑΠΟΝΤΕΣ 2

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν οι κυρίες Ευα Καϊλη, Βάσω Παπανδρέου και Χαρά Κεφαλίδου καθώς και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης καθώς θεώρησαν ότι με την ομιλία του κ. Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Την εμπιστοσύνη της δήλωσε και η ανεξάρτητη βουλευτής Λούκα Κατσέλη ενώ λόγω της απουσίας των Μιλένας Αποστολάκη και Ελσας Παπαδημητρίου, 150 ΝΑΙ θα έφταναν για να αποκτήσει την δεδηλωμένη η κυβέρνηση.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Γενικά αίθριος ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Την Κυριακή αναμένεται να σημειωθούν νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις αλλά θα υπάρχουν και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα είναι  μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί  4 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στα Νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
Θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 04 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Στις Κυκλάδες και την  Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στα βόρεια της Κρήτης θα εκδηλωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και το πρωί στις Κυκλάδες 6  Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5  Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Αραιές νεφώσεις θα σημειωθούν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα αλλά θα υπάρξουν και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Το βράδυ στα βορειοδυτικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης το απόγευμα. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βορειοανατολικό Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν παροδικά αυξημένες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν με τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά, ενώ θα σημειωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν κάποιες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια

Σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό πάει ο Παπανδρέου!

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός «θα καθαρίσει το παιχνίδι της ψήφου εμπιστοσύνης με μία τοποθέτηση που θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό».

Σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού:

    •    «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα θέσει εαυτόν εκτός πρωθυπουργίας για να διευκολυνθεί η συγκρότησή της».
    •    «Θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
    •    «Για λόγους εγγύτητας στο διακύβευμα θα προτείνει ως πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση»
    •    «Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά πως μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη δραχμή».
    •    «Θα προτείνει πολιτική κυβέρνηση διάρκειας τριών έως έξι μηνών, όσο διαρκεί το τελεσίγραφο της τρόικας».
    •    «Πιστεύει ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση τον ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά».

Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα φθάσει σε αριθμό εδρών τις 180, ώστε να μην επηρεάζεται από καθημερινές κρίσεις και διαφοροποιήσεις και, το κυριότερο, να μπορεί να ισχυριστεί στους δανειστές πως η συναίνεση που ζητούν από τις υπερχρεωμένες χώρες έγινε πράξη και στην Ελλάδα.

Επίθεση κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια

Επίθεση σε ομάδα πέντε αστυνομικών το μεσημέρι στα Εξάρχεια. Συγκεκριμένα στις δυο και τέταρτο, στην οδό Καλλιδρομίου 54 είκοσι με εικοσιπέντε άτομα επιτέθηκε με πέτρες, ξύλα, λοστούς και τσεκούρι σε αστυνομικούς.

Οι πέντε ένστολοι πήγαιναν με 4 μηχανάκια να αναλάβουν υπηρεσία και από την επίθεση που δέχθηκαν προκλήθηκαν μόνο ζημιές στα δίκυκλα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε και συλλήψεις.

Ρωσία: Δημοσιογράφος έκλεβε πτώματα για να τα κάνει κούκλες

Μία υπόθεση που ομοιάζει με σενάριο ταινίας τρόμου συγκλονίζει αυτές τις ημέρες τη Ρωσία. Ένας δημοσιογράφος ζούσε με 26 γυναικεία πτώματα, τα οποία έπαιρνε από νεκροταφεία και τα έντυνε σαν κούκλες! 
 
Το όνομα του παρανοϊκού αυτού ανθρώπου είναι Anatoly Moskvina και η δουλειά του ήταν να επισκέπτεται νεκροταφεία τις νύχτες και να αρχίζει το σκάψιμο προκειμένου να βρει το επόμενο… παιχνίδι του! Ήθελε πάντα νέες γυναίκες από 15 έως 26 ετών και αφού τις έβρισκε, τις έβαζε σε πλαστική σακούλα και τις μετέφερε στο μικρό του διαμέρισμα στην περιοχή Nizhny Novgorod. Εκεί ξεκινούσε μία μακάβρια διαδικασία καθώς ο 45χρονος άρχιζε να φοράει κουκλιστικά φορέματα στα πτώματα και να τα στολίζει στο σπίτι του. 
 
Η απίστευτη αυτή ιστορία έλαβε τέλος όταν οι γονείς του Moskvina πήγαν αιφνιδιαστικά στο σπίτι του για επίσκεψη. 
 
Οι γείτονες μιλώντας για εκείνον τον περιγράφουν ως έναν ιδιοφυή άνθρωπο: μιλάει 13 γλώσσες, γνωρίζει εις βάθος ιστορία και του αρέσει συνεχώς να μελετάει 
 
Η αστυνομία ανακάλυψε επίσης ότι του άρεσε να κοιμάται σε φέρετρο, ωστόσο αφού τον συνέλαβε, τον άφησε ελεύθερο καθώς προς το παρόν δεν είναι σαφές τι κατηγορίες θα αντιμετωπίσει.

Μπαίνει η Ιταλία στο ΔΝΤ;

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία με τους στόχους της Ιταλίας, ότι δηλαδή πρόκειται να τους πετύχει. Αποφασίσαμε να εμπλέξουμε και το ΔΝΤ στη διαδικασία εποπτείας, χρησιμοποιώντας τη δική του μεθοδολογία, και οι Ιταλοί απάντησαν ότι μπορούν να το ανεχθούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, χωρίς να κατονομάζεται.

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εποπτεία, καθόλου, ακόμη και εάν εμπλέκεται το ΔΝΤ», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα αναφέρουν ο καθένας ξεχωριστά για το πώς και το εάν η Ιταλία πετυχαίνει τους στόχους.

Ωστόσο, δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται άλλη ανώνυμη πηγή, τονίζει πως η Ιταλία δεν έχει δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ, δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει εποπτικό ρόλο στα σχέδιά τηυς για μείωση του δημοσίου χρέους και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι η Ιταλία έχει ζητήσει ή θα είναι υπό την αυστηρή παρακολούθηση του ΔΝΤ.

Δυο γιατροί στην φυλακή για υπόθεση μαστροπείας!

Απροσδόκητη εξέλιξη παρουσίασε η συγκλονιστική υπόθεση μιας ανήλικης από την Ουγγαρία, που είχε πέσει θύμα κυκλώματος μαστροπών το οποίο εξαρθρώθηκε προ ημερών στην Κάρπαθο. Με απόφαση του ανακριτή, προφυλακίστηκαν δύο γνωστοί γιατροί του νησιού, που κατηγορούνται ότι είχαν σεξουαλική επαφή με την 15χρονη αλλοδαπή!

Πρόκειται για έναν 56χρονο και έναν 51χρονο που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου και φέρονται να προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο κύκλωμα, «εγκέφαλοι» του οποίου ήταν ένας 25χρονος Αλβανός και δυο συμπατριώτισσες των ανήλικου κοριτσιού ηλικίας 33 και 32 χρόνων. Η τελευταία αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνισή της κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας της.

Ελεύθερη με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής της μια φορά κάθε μήνα στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Ρόδου αφέθηκε και μια 16χρονη Ουγγαρέζα που συμμετείχε στο κύκλωμα. Σήμερα πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή και δύο κάτοικοι της Καρπάθου που κατηγορούνται για σύσταση  εγκληματικής οργάνωσης και σωματεμπορία σε βάρος ανήλικης κατ’ επάγγελμα κατά συρροή, κατ' εξακολούθηση.

Του ζητούν να παραιτηθεί!

Πληροφορίες από υπουργούς αναφέρουν ότι στις τοποθετήσεις τους στη Βουλή θα δώσουν έμφαση στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ή της μεταβατικής όπως τη λέει η ΝΔ. Δηλαδή, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος κα θα τοποθετηθούν θέτοντας ως δεδομένο την παραίτηση του πρωθυπουργού!

 Θα το κάνουν για να διασφαλίσουν το μετά, πρώτα απ’ όλα, όμως, τη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά οι τοποθετήσεις τους θα αποτελέσουν τον τελικό μοχλό πίεσης προς τον Γιώργο Παπανδρέου ώστε στην ομιλία του πριν τα μεσάνυχτα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Γιατί ξέρουν πως αν είναι καθαρός στην τοποθέτησή του και δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα τότε θα πάρει τη ψήφο εμπιστοσύνης που θέλει για να φύγει με ψηλά το κεφάλι. Από το πρωί στα δύο γραφεία του πρωθυπουργού στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αναβρασμός.

 Οι συνεργάτες του επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Να μείνει στη γραμμή ψηφίστε με και μετά θα ξεκινήσω τις διαδικασίες, που δεν προκαλεί ασφάλεια στους διαφωνούντες, ή να πάει στη Βουλή με κάτι χειροπιαστό. Όπως με μία… συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτός είναι ο λόγος που οι συνεργάτες του αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει ή να γίνει νέα επικοινωνία σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά.

 Το πρόβλημα που έχουν είναι ότι χωρίς τη ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός δίνει το πάνω χέρι στον αρχηγό της ΝΔ. Χωρίς το ντηλ όμως μαζί του ο κίνδυνος καταψήφισης και μετά διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, αφού ο ένας θα ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον για την πτώση της κυβέρνησης, είναι υπαρκτός.

Οργή Σαμαρά για τον Παπανδρέου

Πνέουν μένεα στη ΝΔ μετά τις χθεσινές υπαναχωρήσεις του πρωθυπουργού για τον οποίο λένε ότι “εκτός από ψεύτης και αναξιόπιστος έδειξε ότι είναι και ανέντιμος”.

Ενώ όμως το επίκεντρο του δράματος είναι πάντα το κυβερνητικό στρατόπεδο που δοκιμάζεται από την εν εξελίξει διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης τα όσα συνέβησαν χθές έχουν συνέπειες και στη ΝΔ και δημιουργούν πια κενό στρατηγικής για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε ένα βήμα πίσω από την πάγια θέση του ότι “η μόνη λύση είναι οι εκλογές”  και δέχθηκε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου με περιορισμένη διάρκεια ζωής και συγκεκριμένη αποστολή να υπογράψει την δανειακή σύμβαση να εξασφαλίσει την έκτη δόση και να κάνει εκλογές. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο πιέσεων με συνεχείς διαβουλεύσεις στην λεωφόρο Συγγρού και διαφορετικές εισηγήσεις ενώ εκδηλώθηκε και πρόθεση πέντε βουλευτών του -των κ.κ. Βαγγέλη Αντώναρου, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Κωστή Χατζηδάκη- να συνυπογράψουν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκκληση για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Η δήλωση του  κ. Σαμαρά πρόλαβε την κίνηση των βουλευτών του αν και ορισμένοι λένε ότι η ανάγκη συγκυβέρνησης παραμένει.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου όπως εξήγησε στην Βουλή να διευκολύνει την παραίτηση του πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρει τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση των εκλογών τις οποίες εξακολουθεί να θεωρεί εθνική ανάγκη. Ο κ. Παπανδρέου όμως σε μία “επίδειξη ανεντιμότητας” όπως λένε σταθερά στην λεωφόρο Συγγρού πήρε πίσω το δημοψήφισμα και υπαναχώρησε και από την παραίτησή του. Επιπλέον επιχείρησε να στρέψει την ενέργεια του κ. Σαμαρά εναντίον του. Ισχυρίστηκε ότι προανήγγειλε το δημοψήφισμα προκειμένου να πείσει τη ΝΔ να δώσει συναίνεση και ότι αφού ο κ. Σαμαράς δέχθηκε να ψηφίσει την δανειακή συμφωνία δεν υπάρχει λόγος άμεσης παραίτησής του και η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί. Προσπάθησε να εμπλέξει μάλιστα τον κ. Σαμαρά σε συζητήσεις για συγκυβέρνηση κάτι που ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε κατηγορηματικά και με οργή. 

Παρότι δεν πείθεται κανείς και όλοι πιστεύουν ότι απλώς ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να παραμείνει στο Μαξίμου οι εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα στρατηγικής και στη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς εξήγησε αναλυτικά ότι διαχωρίζει την δανειακή σύμβαση από τους όρους που θα την συνοδεύσουν. Ότι δέχεται να ψηφίσει την ευρωπαική συμφωνία και τους γενικούς στόχους για την μείωση του χρέους και του ελλείμματος αλλά επιμένει στην ανάγκη να αλλαξει το μίγμα οικομικής πολιτικής. Ωστόσο στις προσεχείς εβδομάδες αν ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ψηφίσει στην Βουλή την σύμβαση που θα φέρει η παρούσα κυβέρνηση ή να αρνηθεί και να κατηγορηθεί για τακτικισμό.  επιπλέον από την στιγμή που άνοιξε το κεφάλαιο της συναίνεσης ο κ. Σαμαράς θα  βρίσκει την συγκρότηση κυβέρνησης σωτηρίας συνεχώς μπροστά του και θα δέχεται πιέσεις από διάφορα κέντρα αλλά και από το εσωτερικό του κόμματός του. Από την άλλη η αλλαγή στάσης προκαλεί δυσαρέσκεια σε ένα τμήμα βουλευτών του και εκτιμάται ότι θα έχει πολιτικό κόστος καθώς ένα τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι μετέβαλε την αντιμνημονιακή του στάση.

Πάντως στην λεωφόρο Συγγρού δεν αποκλείουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου μετά τα χθεσινά και τα πράγματα να πάρουν μία καλύτερη τροπή για την χώρα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «είναι γαντζωμένος στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου που πάει στο γκρεμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης έπειτα από τις χθεσινές εξελίξεις.

Η ΝΔ εμμένει στην πρότασή της για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με αντικείμενο την κύρωση της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών, με τον Μιχελάκη να τονίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος.

Έχει ενδιαφέρον ότι στους βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του κ. Ντίνου Βρεττού για να συνυπογράψουν την έκκληση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήταν και ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος ο οποίος ήταν και παραμένει ταυτισμένος με τον κ. Κώστα Καραμανλή. Λέγεται δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα είχε αντίρρηση στην σύσταση μίας τέτοιας κυβέρνησης. Στην κίνηση μετέχει και ο κ. Μιλτιάδης ΒΑρβιτσιώτης ενώ είναι γνωστό ότι σε αυτή την κατεύθυνση είχε τοποθετηθεί και ο πατέρας του κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Φυσικά στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ που είναι πάντα σε ανοιχτή γραμμή με την οικογένεια Μητσοτάκη. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι το “βαθύ κόμμα” της δεξιάς δεν είναι σε γραμμή ταύτισης με τον κ. Σαμαρά.

"Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης και προωθώ κυβέρνηση συνεργασίας"


«Δεν με ενδιαφέρει να επανεκλεγώ μ' ενδιαφέρει να σώσουμε την πατρίδα. Να το ξέρει ο κόσμος» με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, αρκεί όμως «να εγκριθεί η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και εκταμιευτεί η 6η δόση», ζήτησε μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του προκειμένου «η συζήτηση για την νέα συνεργασία» να γίνει με τους καλύτερους όρους.

Αναλυτικά ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η θέση μου είναι κρυστάλλινη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για ένα τέτοιο σχήμα (σ.σ. συνεργασίας)» πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έθετε την χώρα εκτός ευρώ, «άλλωστε»,  αναρωτήθηκε «μηπως υπάρχει έτοιμη κυβέρνηση να κυβερνήσει;».

Συγκεκριμένα είπε  «εδώ δεν παίζουμε- να εξασφαλίσουμε δανειακή σύμβαση και μετά να πάμε σε εκλογές. Όμως αν έπεφτε σήμερα η κυβέρνηση θα είχαμε παρατεταμένη ακυβερνησία που θα έριχνε την χώρα στο κενό.  Δεν μπορούμε σε αυτή την περίοδο να αφήσουμε κενό εξουσίας. Να το κάνουμε σωστά χωρίς κινδύνους για την χώρα».

Πέταξε όμως το γάντι και στον κ. Σαμαρά λέγοντας «Αναρωτιέμαι αν η συναινετική διάθεση του κ. Σαμαρά κράτησε μόνο λίγες ώρες. Ακουσα τις γνωστές κορώνες , αν είναι να συνεργαστούμε σωστά χρειάζεται να χτίσουμε προσεκτικά ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ μας και να φύγουμε από τακτικισμούς» πα΄ντως ξεκαθάρισε ότι «θα επιμείνω στην ανάγκη συνεννόησης. Καλώ τον Σαμαρα να επανεξετάσει την θέση του να επανέλθει στην αίθουσα και να πάρει μέρος στην συζήτηση. Να τοποθετηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι εμείς είμαστε έτοιμοι να πάμε στη ψήφιση της συμφωνίας χωρίς να προχωρήσουμε σε άλλες λύσεις".
Μάλιστα ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την σημερινή στάση του Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι από εδώ και πέρα άσκοπα "όχι" δεν θα ακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση με τη ΝΔ για να δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Επιπροσθέτως ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου «πρέπει να εφαρμοστεί το γρηγορότερο» ενώ απευθυνόμενος κυρίως στην Κ.Ο του είπε «Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης ώστε με αυτή να προχωρήσουμε όχι μόνο στα αναγκαία μέτρα αλλά και στην έναρξη συζητήσεων για την νέα συνεργασία. Η χώρα θα πάει μπροστά και θα πάει ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την ανακοινωθείσα πρόθεσή του να διενεργηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση του πακέτου βοήθειας που συμφωνήθηκε στις 26 Οκτωβρίου από την ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι "υποχρεώθηκε να προτείνει το δημοψήφισμα" επειδή αντί στήριξης εισέπραξε "από άρνηση μέχρι και ύβρεις" από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. "Να πάρει θέση και να αποφασίσει ο λαός", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν περάσει και ότι αν δεν εφαρμόσουμε την συμφωνία "θα γλιστρήσουμε εύκολα στην έξοδο από το ευρώ".