Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τράπεζα Πειραιώς: Μεγάλο μερίδιο αγοράς στα «πράσινα» προϊόντα

Σημαντικό μερίδιο της αγοράς «πράσινων προϊόντων» για τον οικιακό-κτηριακό τομέα, έχει αποσπάσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, χάρη στα χρηματοοικονομικά προϊόντα που έχει αναπτύξει, διευκολύνει τους καταναλωτές να επενδύσουν στην ηλιακή ενέργεια και σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Αναλυτικότερα:

• Βάσει στοιχείων της ΔΕΗ, από την αρχή εφαρμογής του νόμου παραγωγής ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 32% επί των ενεργοποιημένων συνδέσεων της ΔΕΗ για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιωτών έως 10 kWp (777 χορηγήσεις επί 2.424 συνδέσεων, στοιχεία έως 29/4/2011).

• Από την αρχή του έτους, οι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς κατέχουν ποσοστό 41,6% στον ίδιο τομέα (528 χορηγήσεις επί 1.267 συνδέσεων, στοιχεία έως 29/4/2011).

• Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».

Μέχρι σήμερα έχει παραλάβει πάνω από 13.000 αιτήσεις δανείων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από τις οποίες έχουν ήδη προκύψει 3.450 αιτήσεις υπαγωγής.

Η Τράπεζα συνεχίζει δυναμικά την υποστήριξη του προγράμματος με στόχο την αύξηση των αιτήσεων υπαγωγής πελατών της.

Ο ήλιος της Ελλάδας είναι η καλύτερη επενδυτική ευκαιρία

Το εύρος γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα διερεύνησαν εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών. Διαπιστώθηκε προθυμία κυρίως για τους τομείς ΑΠΕ, τροφίμων και τουρισμού. Αλλά η κρίση προκαλεί ανασφάλεια.
 Διαθέτει η Ελλάδα επενδυτικό ενδιαφέρον για ξένους επιχειρηματίες; Με ένα ξεκάθαρο "ναι" απάντησαν Έλληνες κυβερνητικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου σε εκδήλωση του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Αντίθετα, η άποψη των 50 περίπου εκπροσώπων γερμανικών επιχειρήσεων δεν ήταν και τόσο θετική.
Ωστόσο, τόσο ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γ. Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, όσο και ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας Invest in Greece, Άρις Συγγρός, αναφέρθηκαν εκτενώς στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδυτές, στην αύξηση της νομικής ασφάλειας και στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει τα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στην ερώτηση της Deutsche Welle για το γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα ο κ. Συγγρός απάντησε ως εξής:
"Το ενδιαφέρον από τη Γερμανία εστιάζεται αυτήν τη στιγμή οπωσδήποτε στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, και του τουρισμού. Υπάρχουν επενδυτές που έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες. Υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι δεν έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μέσα από την κρίση θα έχει συγκεκριμένες ευκαιρίες, έρχονται για να δουν, που υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες."
Μια γερμανική επιχείρηση που αξιοποίησε την επενδυτική ευκαιρία που της δόθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια είναι η Q-Cells, η οποία ανήκει στις παγκοσμίως μεγαλύτερες εταιρείες φωτοβολταϊκών. Για τους λόγους των επενδύσεών της στην Ελλάδα ο αντιπρόσωπος της, Dirk Volkmann, έκανε μιαν απλή σκέψη: Η Ελλάδα είναι μετά την περιοχή Οντάριο του Καναδά η πιο ελκυστική αγορά για φωτοβολταϊκά πάρκα. "Στην Ελλάδα», λέει, «επιδοτείται η κάθε κιλοβατώρα ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές με 30, 35 σεντ. Στην Γερμανία με 22 σεντ. Αυτή η διαφορά σημαίνει 30 με 40% υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία και αυξημένη οικονομική απόδοση. Και τον ήλιο δεν χρειάζεται να τον πληρώσεις για να λάμψει."
Βέβαια αυτή η λάμψη δεν έχει φτάσει ακόμη ως τα γραφεία της δημόσιας διοίκησης, όμως η αποτελεσματικότητα δεν αποτελεί πλέον ξένη λέξη, υποστηρίζει ο Dirk Volkmann. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και ο Dieter Tiemann από την εταιρεία SolarKapital στη Φρανκφούρτη. Από το 2007 και μετά η SolarKapital έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κρήτη, στη Λήμνο, στην Χίο. Τώρα ξεκίνησε ένα νέο στη Ρόδο με κεφάλαια της εταιρείας, και αυτό επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν δίνουν πλέον δάνεια – τουλάχιστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Dieter Tiemann επικρίνει το γεγονός ότι και στις παρουσίες των Ελλήνων συμμετεχόντων στην εκδήλωση στο Βερολίνο οι μεσαίες επιχειρήσεις δεν έπαιξαν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο.
"Προσπάθησα να μιλήσω γι αυτό με τους επίσημους εκπροσώπους από την Ελλάδα. Μιλούσαν για επενδυτές των 200 εκατομμυρίων. Όμως εμείς, οι μεσαίες γερμανικές επιχειρήσεις, είμαστε αυτοί που χρειάζονται τώρα. Εμείς διαθέτουμε την αναγκαία ευελιξία, για να δραστηριοποιηθούμε στην Ελλάδα ανάλογα με τις περιστάσεις.", σημειώνει ο Dieter Tiemann
Δεν είναι όμως μόνον η ακόμη δυσκίνητη ελληνική γραφειοκρατία και η δικαιοσύνη, ο αδιαφανής καταμερισμός αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών για την χορήγηση αδειών ή η κακή διάθεση των οφειλετών να πληρώνουν έγκαιρα. Είναι και η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας που κάνει τους ξένους επενδυτές να διστάζουν, τονίζει ο Ilja Nothnagel, υπεύθυνος για θέματα προώθησης οικονομικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό στην Ένωση των Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK). "Παρατηρούμε διστακτικότητα στις επιχειρήσεις. Ο αριθμός των μελών του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα πχ. παραμένει σταθερός. Με άλλα λόγια, όλοι περιμένουν κάτι να γίνει. Βλέπουν ότι υπάρχουν δυνατότητες, αλλά δεν μπορεί να γίνεται λόγος για "συνωστισμό" επενδύσεων."

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ρόδος, μια από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της χώρας

Η μικρότερη ετήσια τιμή της ηλιοφάνειας (ολίγον χαμηλότερη των 2200 ωρών),καταγράφεται στα εσωτερικά τμήματα της Δ. Μακεδονίας και της Ηπείρου, καθώς και στα ορεινά της Α. Μακεδονίας (Ροδόπη). Στον κεντρικό ορεινό όγκο του κορμού της Ελληνικής χερσονήσου και στα εσωτερικά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, η ηλιοφάνειακυμαίνεται μεταξύ 2200 έως 2300 ωρών. Οι χαμηλές αυτές τιμές εδώ, οφείλονται στη μεγάλη ορογραφική νέφωση, η οποία σχηματίζεται από τις ανυψούμενες από τα ορεινά εμπόδια αέριες μάζες, που μεταφέρονται με τις υφέσεις και τα μέτωπα και κινούνται εκ δυσμών προς ανατολάς και από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Επιπλέον, λόγω των ορεινών όγκων, περιορίζεται και η διάρκεια της θεωρητικής ηλιοφάνειας, γι αυτό απαιτείται να γίνονται σχετικές διορθώσεις επί της διάρκειας της θεωρητικής ηλιοφάνειας (Furmage, 1970). Η πραγματική ηλιοφάνεια, αυξάνει από τα κεντρικά ορεινά συγκροτήματα προς την κατεύθυνση των δυτικών ακτών, όπου λαμβάνει τιμές από 2600 έως 2700 ώρες, ενώ η αύξηση αυτή είναι μικρότερη προς τις ανατολικές ακτές, δεδομένου ότι παρεμβάλλονται οι ορεινοί όγκοι του Βερμίου, του Ολύμπου κτλ.
Κατά μήκος του άξονος του Αιγαίου, η ηλιοφάνεια αυξάνει από βορρά προς νότο, μέχρι και την Κρήτη. Στο Β. Αιγαίον, η ηλιοφάνεια είναι μικρότερη απ΄ ό,τι είναι στο Ιόνιο Πέλαγος.
Από το κεντρικό όμως, Αιγαίον και νοτιότερο, η ηλιοφάνεια καθίσταται μεγαλύτερη εκείνης του Ιονίου.
Η μεγαλύτερη τιμή της ηλιοφάνειας σημειώνεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου (Ρόδος, 3100 ώρες, περίπου), καθώς και στα νότια πεδινά και παράκτια τμήματα της Κρήτης (Ιεράπετρα και Τυμπάκιο, με πάνω από 3100 και 3000 ώρες, αντιστοίχως). Ακολουθούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Σάμος, Χίος κτλ.), οι Κυκλάδες, οι βόρειες ακτές της Κρήτης και οι νότιες ακτές της Πελοποννήσου (με 2800 ώρες, περίπου). Στο εσωτερικό ορεινό συγκρότημα της Πελοποννήσου, η ηλιοφάνεια κυμαίνεται από 2500 έως 2700 ώρες και βαίνει ελαττούμενη προς τις ακτές.
Κατά το χειμώνα, η ηλιοφάνεια παρουσιάζει τις μικρότερες τιμές της, όπου η μέση ηλιοφάνεια κυμαίνεται από 270 μέχρι 430 ώρες, περίπου. Οι μεγαλύτερες τιμές παρατηρούνται στα νότια παράλια της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα και οι μικρότερες καταγράφονται στα βόρεια και εσωτερικά ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Γενικά, η γεωγραφική κατανομή της ηλιοφάνειας τον Χειμώνα έχει τη μορφή της ετήσιας κατανομής.
Κατά την άνοιξη, η ηλιοφάνεια εμφανίζει σημαντική αύξηση έναντι εκείνης του χειμώνα σ΄ ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λόγω ελάττωσης της συχνότητας της υφεσιακής δράσεως. Οι μικρότερες τιμές παρατηρούνται και πάλιν, στα εσωτερικά ορεινάτμήματα της Ηπείρου (Κόνιτσα, 550 ώρες) και της Δ. Μακεδονίας και οι μεγαλύτερες στα Δωδεκάνησα (Ρόδος, 750 ώρες περίπου). Επίσης, η Αττική και οι Κυκλάδες, καθώς και η νότιος Κρήτη, καταγράφουν μεγάλες τιμές ηλιοφάνειας. Η γενική μορφή της κατανομής της ηλιοφάνειας, κατά την εποχή της άνοιξης έχει μια τάση αύξησης από βορρά προς νότο, ιδιαίτερα στο Αιγαίο πέλαγος.
Κατά το θέρος, η ηλιοφάνεια παρουσιάζει τις μεγαλύτερες τιμές της εξ όλων των εποχών. Οι τιμές της έχουν ένα εύρος μεταξύ 900 ωρών (Σέρρες) έως 1050 ώρες (Σκύρος), περίπου. Μεγάλες τιμές, παρατηρούνται και στα νησιά του Ιονίου και στις ακτές, ελαττούμενες προς τα εσωτερικά ορεινά συγκροτήματα της Πίνδου.
Στο Αιγαίο, η ηλιοφάνεια παρουσιάζει μεγάλες τιμές (άνω των 400 ωρών τον Ιούλιο), πράγμα το οποίο οφείλεται εν πολλοίς, στην εμμονή και έντονη πνοή των Ετησίων ανέμων από ΒΑ και ΒΔ κατευθύνσεις και στην επικράτηση υπεράνω της περιοχής αντικυκλωνικών συνθηκών.
Τέλος, κατά το φθινόπωρο, η ηλιοφάνεια παρουσιάζει έναντι των μηνών του θέρους, μεγάλη ελάττωση σ΄ ολόκληρο τον Ελληνικό χώρο. Η ελάττωση αυτή, οφείλεται στην έναρξη της δράσης των υφέσεων, η συχνότητα και δραστηριότητα των οποίων είναι μεγαλύτερη εκείνης της άνοιξης. Άλλος λόγος των μικρότερων τιμών της ηλιοφάνειας των φθινοπωρινών, έναντι των μηνών της ανοίξεως, είναι και η μικρότερη θεωρητική ηλιοφάνεια, η οποία υπολείπεται εκείνης της άνοιξης κατά 50 ώρες, περίπου. Οι μικρότερες τιμές (κάτω των 730 ωρών) παρατηρούνται και κατ΄ αυτήν την εποχή, στα βόρεια και εσωτερικά ορεινά τμήματα της Ηπείρου και Δ. Μακεδονίας και οι μεγαλύτερες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου η μέση φθινοπωρινή ηλιοφάνεια υπερβαίνει τις 750 ώρες.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η Ρόδος είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες πόλεις της χώρας. Γιατί άραγε να μην το εκμεταλλευτούμε?

Ήπιες μορφές ενέργειας

Οι ήπιες μορφές ενέργειαςανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια) είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.
Ως «ανανεώσιμες πηγές» θεωρούνται γενικά οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα), όπως η ηλιακή και η αιολική. Ο χαρακτηρισμός «ανανεώσιμες» είναι κάπως καταχρηστικός, μιας και ορισμένες από αυτές τις πηγές, όπως η γεωθερμική ενέργεια δεν ανανεώνονται σε κλίμακα χιλετιών. Σε κάθε περίπτωση οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Τελευταία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από πολλά μεμονωμένα κράτη, υιοθετούνται νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προάγουν τέτοιες εσωτερικές πολιτικές και για τα κράτη μέλη. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας και κεντρικό σημείο εστίασης της σχολής των οικολογικών οικονομικών, η οποία έχει κάποια επιρροή στο οικολογικό κίνημα.

Γυρίζουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές!

Περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να ηλεκτροδοτούνται από ιδιωτικές  εταιρείες προμήθειας ρεύματος βρίσκονται “με το ένα πόδι” σε μια αναγκαστική επιστροφή στη ΔΕΗ, καθώς οι προμηθευτές τους φαίνεται ότι “σκάνε” από οικονομικής πλευράς, ενώ τους “ψάχνει” για διάφορα και το ΣΔΟΕ...

Η Energa και η Hellas Power είναι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο από την μέχρι πρότινος μονοπωλιακή πίτα της ΔΕΗ αλλά και που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο προς τον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και προς την ίδια την ΔΕΗ, έχοντας δημιουργήσει ήδη φέσι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

Οι δύο εταιρείες, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί  ότι τελούν υπό μεταβίβαση σε ρωσοαραβικό  fund με την επωνυμία Worldwide Energy και με έδρα, κατά πληροφορίες, την ...ελεύθερη οικονομική ζώνη της Σαουδικής Αραβίας, δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν, την Τρίτη ποσό της τάξης των 27 εκατ.ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ, παρόλο που αυτό το έχουν εισπράξει με τους λογαριασμούς ρεύματος από τους πελάτες τους ως τέλος ΑΠΕ (τέλος για την αποπληρωμή των παραγωγών που χρησιμοποιούν “πράσινη” ενέργεια).

Ανάλογα, οι δύο εταιρείες  έχουν “φεσώσει” με 67 εκατ. ευρώ την ίδια την ΔΕΗ! Πρόκειται για ποσά τα οποία επίσης έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών, από τους πελάτες τους ως χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου καθώς και για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταβάλει στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Το θέμα ήταν το αντικείμενο  πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ είναι έτοιμος να διακόψει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών στις δύο εταιρείες – αν δεν έχει γίνει ήδη κάτι τέτοιο,ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί από εκπροσώπους των εταιρειών ότι θα κατατεθούν εντός της ημέρας τα οφειλόμενα – κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως οι πελάτες τους θα περάσουν και πάλι στην ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί ως “τελευταίο καταφύγιο” στην ηλεκτροδότηση.

Και, βεβαίως, σε μία  τέτοια περίπτωση, αυτές οι 200.000 καταναλωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς σε σχέση με ό, τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση που η τρύπα δεν καλυφθεί, θα κληθούν να εισφέρουν, με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς, οι άλλοι “παίκτες” στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη, βεβαίως, την ίδια τη ΔΕΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν  τελειώνει στο επίπεδο των  σοβαρών δυσλειτουργιών που παρουσιάζει  η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πληροφορίες θέλουν το ίδιο το ΣΔΟΕ να έχει κάνει έφοδο στα γραφεία τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών και να ψάχνει στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που χάνονται σε off shore εταιρείες κάπου στον ...πλανήτη Γη!

Θυμίζουμε ότι στην μεν Energa αρχικός βασικός μέτοχος ήταν η αυστριακή εταιρεία Verbund στην οποία μετέχει και το αυστριακό δημόσιο, ενώ τον έλεγχο της Hellaw Power είχε αποκτήσει, υπό το όνομα Aegean Power, η γνωστή φίρμα Aegean συμφερόντων του κ.Δημήτρη Μελισσανίδη.

Ωστόσο, και οι δύο μέτοχοι, προφανώς αντιλαμβανόμενοι με το τί ...είχαν μπλέξει, αποχώρησαν από τις δύο εταιρείες, αποσύροντας, φυσικά, και τα brand names τους από τις δύο εταιρείες.

Οι τελευταίες, μέχρι εμφανίσεως του ρωσοαραβικού fund ελέγχονταν από τον κ. Αριστείδη Φλώρο και τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, επιχειρηματίες που ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων...

Πηγές, πάντως, από το ρωσοαραβικό fund ανέφεραν αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε αποπληρωθεί η οφειλή προς τον ΔΕΣΜΗΕ επειδή δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται νέα τιμολόγια στο όνομα "Worldwide Energy"

Πράσινη Ενέργεια

Ο φόβος για την καταστροφή του κόσμου, όπως τον ξέρουμε σήμερα, από τη μόλυνση του περιβάλλοντος οδήγησε την ανθρωπότητα σε μια στροφή στις φυσικές-καθαρές πηγές ενέργειας. Το φυσικό ενεργειακό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει την καθαρή κινητήρια δύναμη της νέας χιλιετίας.
Πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι αρχαίοι Ελληνες λάτρευαν τον Ηλιο, έκαναν θυσίες στον θεό των θαλασσών, Ποσειδώνα, και έτρεμαν στη σκέψη ότι ο Αίολος θα άνοιγε τον ασκό του για να απελευθερώσει τους μανιασμένους ανέμους. Από φόβο ή από εκτίμηση για τις «υπηρεσίες» που προσέφεραν τα στοιχεία της φύσης, οι πρόγονοί μας έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους με κάθε τρόπο. Αιώνες αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Το κάρβουνο και ο «μαύρος χρυσός» αντικατέστησαν τις ανθρωπόμορφες αρχαίες θεότητες και αποτέλεσαν τη νέα κινητήρια δύναμη του κόσμου. Οταν τη δεκαετία του 70 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πετρελαϊκή χρήση οι ηγέτες της υφηλίου ένιωσαν τη γη να «φεύγει» κάτω από τα πόδια τους. «Το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει, γίνεται ακριβότερο, άσε που καταστρέφει και το περιβάλλον» φαίνεται να σκέφτηκαν και στράφηκαν ξανά στη «μητέρα φύση» που δίνει απλόχερα, διαρκώς και φτηνά την ενέργειά της σ' έναν κόσμο που αργοπεθαίνει από τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος και τις κλιματικές αλλαγές. Οι νέοι παγκόσμιοι ενεργειακοί «θεοί» είναι ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό, μαζί με τα βιοκαύσιμα και το νεοεισερχόμενο υδρογόνο. Ολες οι χώρες του κόσμου κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να τις εντάξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό δυναμικό τους. Στη διαδρομή αυτή η Ελλάδα, αν και θεωρείται προνομιούχος χώρα, παρακολουθεί από μακριά τις παγκόσμιες εξελίξεις και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος αναπολώντας το ένδοξο, «αρχαίο» παρελθόν της. Μέχρι και το 1920, η χώρα μας είχε ενεργειακή αυτάρκεια βασιζόμενη στη βιομάζα και το ξύλο. Κατάφερε μετά χρόνια, το 1980, αν και δεν παράγει πετρέλαιο να εξαρτάται κατά 73% από αυτό. Σήμερα το ποσοστό εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα έχει φτάσει το 95%. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο υπολογίζει πως αν η «εγχώρια» εκπομπή επικίνδυνων αερίων για το περιβάλλον αυξηθεί κατά 39,2%, το 2010 (η ΕΕ μας έχει θέσει όριο 25%) αυτό δημιουργεί μια υπέρβαση περίπου 15.000.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το πρόστιμο που θα πληρώσουμε για την περιβαλλοντική μας παράβαση θα αντιστοιχεί σε 140 έως 450 για κάθε ελληνικό νοικοκυριό ετησίως, με βάση υπολογισμούς της Greenpeace. Από το 1990 έως το 2004 αυξήσαμε την «εθνική» εκπομπή κατά 26,6%, «κατακτώντας» την τέταρτη παγκόσμια θέση, μαζί με τον Καναδά, στη μαύρη λίστα των χωρών-ρυπαντών. Δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι να υποστηρίξουν την ανάγκη αλλαγής ενεργειακής ρότας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πλέον τον πρώτο στόχο.