Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Σφίγγει ο «κλοιός» γύρω από τον Σίλβιο

Την άμεση παραίτηση  του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Ιταλίας, μετά την χθεσινή  καταψήφιση της απολογιστικής οικονομικής  έκθεσης για το 2010.

Και μπορεί η καταψήφιση στη Βουλή να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, παρά μόνο να αποτελεί – όπως όλοι παραδέχονται – άλλο ένα ράπισμα στον ούτως ή άλλως εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, όμως οι συγκυρίες είναι τέτοιες που ο χρόνος «ανοχής» στο Σίλβιο τελειώνει.

Κάτι που έγινε  φανερό μετά την πρωινή ανακοίνωση – έκπληξη του Ιταλού Προέδρου (!) Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εγγράφως (!!!) εκφράζει βαθειά ανησυχία για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι ικανή να λάβει ζωτικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ικανή να λειτουργήσει με την συνοχή που απαιτείται ώστε να διασφαλίσει την υιοθέτηση οικονομικών μέτρων που δεν μπορούν να καθυστερήσουν»…

Συνεπώς οι αναλυτές εκτιμούν πως οι πιέσεις στον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί θα κλιμακωθούν άμεσα. Σε μια τέτοια περίπτωση – ή  σε περίπτωση νέας καταψήφισης της  κυβέρνησης στη Βουλή – ο Ιταλός πρόεδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και κήρυξη πρόωρων εκλογών, ή αν θα εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου