Η συνταγή της ημέρας
Γιαπωνέζικη σούπα νούντλς με μανιτάρια σιτάκε
Τι χρειαζόμαστε:
- 300 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια, τα μισά σιτάκε
- 150 γρ. / 1 μερίδα ούντον νουντλς (χοντρά)
- 600 -700 μλ νερό ή ζωμό λαχανικών
- 1 κομμάτι περίπου 5 εκατοστά Τζίντζερ (πιπερόριζα)
- 1 πιπερίτσα τσίλι (κόκκινη) ψιλοκομμένη
- 1 πράσινο κρεμμυδάκι (χοντροκομμένο σε διαγώνιες φέτες)
- 2 χούφτες σπανάκι
- 1 χούφτα φύτρες φασολιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. μαρτίνι γλυκό ή κρασί γλυκό (ή αν βρείτε γιαπωνέζικο μίριν)
- 1 κ.γ. ξύδι
- 1 κ.γ. σησαμέλαιο
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- αλάτι χοντρό
Πως το κάνουμε:
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες.
- Κόβουμε τη τζίντζερ σε 6 -7 πολύ λεπτά φετάκια, και την υπόλοιπη την ψιλοκόβουμε ή την πολτοποιούμε. Μπορούμε να ψιλοκόψουμε και το σκόρδο ή να το κρατήσουμε και να το ρίξουμε στη σούπα ολόκληρο στη συνέχεια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα παραπάνω και λίγο από το τσίλι, ανακατεύοντας ελαφρά για 3-5 λεπτά, όσο να ψηθούν τα μανιτάρια, αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
- Στο ενδιάμεσο ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό, όσο να πάρει βράση, και μόλις είναι έτοιμα τα μανιτάρια το προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράζει η σούπα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το ολόκληρο σκόρδο, αν το κρατήσαμε από το βήμα 2. Επίσης ρίχνουμε τη σόγια, το μαρτίνι ή κρασί ή μίριν, και το ξύδι.
- Σ’ αυτό το σημείο επίσης ετοιμάζουμε τα νούντλς, ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας. Δεν τα τελειώνουμε, γιατί θα μείνουν και στη σούπα για 2-3 λεπτά, οπότε μειώστε το χρόνο βρασμού ανάλογα.
- Μετά από 6 -7 λεπτά ρίχνουμε στη σούπα το σπανάκι, τις φύτρες φασολιού, το πράσινο κρεμμύδι, ακόμη λίγο από το τσίλι (κρατάμε μόνο λίγο για γαρνίρισμα) και τα νούντλς, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη η σούπα και σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Σ’ αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται, μπορεί να μη χρειαστεί αν η σάλτσα σόγιας είναι πολύ αρμυρή.
- Μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα, και γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τσίλι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου