Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η συνταγή της ημέρας

Γιαπωνέζικη σούπα νούντλς με μανιτάρια σιτάκε                

    Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 γρ. ανάμεικτα μανιτάρια, τα μισά σιτάκε
  • 150 γρ. / 1 μερίδα ούντον νουντλς (χοντρά)
  • 600 -700 μλ νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 κομμάτι περίπου 5 εκατοστά Τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 πιπερίτσα τσίλι (κόκκινη) ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινο κρεμμυδάκι (χοντροκομμένο σε διαγώνιες φέτες)
  • 2 χούφτες σπανάκι
  • 1 χούφτα φύτρες φασολιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. μαρτίνι γλυκό ή κρασί γλυκό (ή αν βρείτε γιαπωνέζικο μίριν)
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • αλάτι χοντρό

Πως το κάνουμε:

  1. Κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρές φέτες.
  2. Κόβουμε τη τζίντζερ σε 6 -7 πολύ λεπτά φετάκια, και την υπόλοιπη την ψιλοκόβουμε ή την πολτοποιούμε. Μπορούμε να ψιλοκόψουμε και το σκόρδο ή να το κρατήσουμε και να το ρίξουμε στη σούπα ολόκληρο στη συνέχεια.
  3. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα παραπάνω και λίγο από το τσίλι, ανακατεύοντας ελαφρά για 3-5 λεπτά, όσο να ψηθούν τα μανιτάρια, αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
  4. Στο ενδιάμεσο ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό, όσο να πάρει βράση, και μόλις είναι έτοιμα τα μανιτάρια το προσθέτουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράζει η σούπα. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε το ολόκληρο σκόρδο, αν το κρατήσαμε από το βήμα 2. Επίσης ρίχνουμε τη σόγια, το μαρτίνι ή κρασί ή μίριν, και το ξύδι.
  5. Σ’ αυτό το σημείο επίσης ετοιμάζουμε τα νούντλς, ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας. Δεν τα τελειώνουμε, γιατί θα μείνουν και στη σούπα για 2-3 λεπτά, οπότε μειώστε το χρόνο βρασμού ανάλογα.
  6. Μετά από 6 -7 λεπτά ρίχνουμε στη σούπα το σπανάκι, τις φύτρες φασολιού, το πράσινο κρεμμύδι, ακόμη λίγο από το τσίλι (κρατάμε μόνο λίγο για γαρνίρισμα) και τα νούντλς, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά.
  7. Όταν είναι έτοιμη η σούπα και σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Σ’ αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται, μπορεί να μη χρειαστεί αν η σάλτσα σόγιας είναι πολύ αρμυρή.
  8. Μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα, και γαρνίρουμε με το υπόλοιπο τσίλι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου