Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πως εξηγείται η οικονομική κρίση




      Σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, ο επιχειρηματίας υπολογίζει το κέρδος του νέου προϊόντος ή της νέας διαδικασίας, το οποίο προσπαθεί να εισάγει στην αγορά. Το ξεκίνημα του εγχειρήματος αποτελεί ένα σοκ. Δημιουργεί νέες δυνατότητες που απειλούν τα υπάρχοντα προϊόντα. Δηλαδή τα νέα προιόντα καταργούν τα παλαιά με τις νέες και καλύτερες ικανότητες και δεξιότητες που μπορούν να παρέχουν στον καταναλωτή.  
      Αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα καταστρέφει καθώς δημιουργεί και δημιουργεί καθώς καταστρέφει. Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος ενθαρρύνει τη μίμηση. Νέοι και ελπιδοφόροι επιχειρηματίες καθώς βλέπουν την ευκαιρία να αποκτήσουν κέρδη ανοίγονται στην συγκεκριμένη αγορά με την παραγωγή του νέου και κενοτόμου προιόντος ή διαδικασίας. Οι νέοι επιχειρηματίες γνωρίζοντας ή μη την συγκεκριμένη αγορά παίρνουν απερίσκεπτα αρκετά μεγάλο ρίσκο.
      Άλλοι επιχειρηματίες βλεπουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν μέσα από αυτό με την παραγωγή συμπληρωματικών προιόντων ή δραστηριοτήτων καθώς διαβλέπουν άνθηση και σε αυτό το τομέα.  Οπότε έχουμε ώθηση στην εισαγωγή, από άλλους επιχειρηματίες, μιας γκάμας συμπληρωματικών δραστηριοτήτων.Προκύπτει έτσι μια περίοδος άνθησης και αυξανόμενης ευημερίας. 
      Όμως η αναταραχή καθιστά αδύνατο το σχεδιασμό νέων επιχειρήσεων. Η οικονομία βυθίζεται σε μια ύφεση (στην οποία βρίσκεται η χώρα μας αυτή την περίοδο) μέχρι να καθιερωθεί μια νέα δομή που να ενσωματώνει τις προηγηθείσες καινοτομίες. Δηλαδή να φτάσουμε πάλι στο προηγούμενο στάδιο νέοι επιχειρηματίες να δημιουργήσουν νέα προιόντα ή διαδικασίες οι οποίες θα καταργούν τα προηγούμενα. έτσι η οικονομία σταθεροποιείται και είναι έτοιμη για τη νέα γενιά επιχειρηματιών. 
      
      Η χώρα μας λοιπόν θα καταφέρει να φτάσει στο τελευταίο στάδιο του οικονομικού κύκλου έτσι ώστε να αναπτυχθεί περεταίρω? Θα το δούμε στα επόμενα δύσκολα χρόνια που μας περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου