Αλλαγή σελίδας στην Ιταλία μετά την παραίτησή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Καβαλιέρε τήρησε στο έπακρο τη δέσμευσή του να αποχωρήσει μετά την έγκριση των μέτρων για τα οποία και ο ίδιος είχε δεσμευθεί απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους του. Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας μετέβη στο γραφείο του όπου και συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του κόμματός του και εν συνεχεία πήγε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο και υπέβαλε στον πρόεδρο την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησης.
Μάλιστα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει εκ νέου την οργή πολλών Ιταλών που είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν (!) την αποχώρησή του από την εξουσία και να τον αποδοκιμάσουν εν χορώ.
Στη σύσκεψη του κόμματος του Μπερλουσκόνι «Λαός της Ελευθερίας» (Pdl), μετά από έντονες διαφωνίες και διαπραγματεύσεις, αποφασίσθηκε να στηριχθεί η μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα ηγηθεί ο οικονομολόγος και πρώην Επίτροπος της Ιταλίας στην ΕΕ Μάριο Μόντι.
Από νωρίς το πρωί σήμερα Κυριακή ο Μάριο Μόντι έχει αρχίσει γύρο τηλεφωνικών επαφών με πιθανούς υπουργούς της κυβέρνησης του, ενώ συναντήσεις με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνεχεία με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχει ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου είχε πραγματοποιηθεί και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση Μπερλουσκόνι – Μόντι, όπως και μια συνάντηση του - εκτός απροόπτου - εντολοδόχου πρωθυπουργού Μόντι με τον Ιταλό Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο Καβαλιέρε φέρεται να ζήτησε από τον Μόντι ανταλλάγματα για να τον στηρίξει, όπως να γνωρίζει εκ των προτέρων το κυβερνητικό πρόγραμμα του νέου πρωθυπουργού και σε αυτό να μην συμπεριληφθούν νέοι φόροι περιουσίας ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου!
Εδώ «κρύβεται» κι ένα σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία, αυτό που θέλει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να μην εγκαταλείπει την ενεργό πολιτική και να κατεβαίνει εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Οι οποίες ίσως και να μην απέχουν τόσο πολύ. Αν η μεταβατική κυβέρνηση εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τότε οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές είναι για το 2013 και δίνουν στον τεχνοκράτη νέο πρωθυπουργό περίπου 18 μήνες για να ανατάξει τα κακώς κείμενα της ιταλικής οικονομίας.
Αν όμως Μάριο Μόντι δεν εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στη Βουλή, η μόνη λύση είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Για την ιστορία πάντως ήδη από το Σάββατο η εφημερίδα «Il Giornale», που στηρίζει τον Μπερλουσκόνι, είχε ένα επιτιμητικό άρθρο για τον Μόντι, καλωσορίζοντάς τον στην «κάστα», όπως χαρακτηρίζει τη Γερουσία ο ιταλικός λαός και … υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της πως ο πρώην Επίτροπος έγινε ισόβιος Γερουσιαστής, δηλαδή οι Ιταλοί θα πληρώνουν κάθε μήνα 25.000 ευρώ για τον μισθό του, εφόρου ζωής του!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου