Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση «χτυπάει» -ξανά- Ισπανία και Πορτογαλία

Η Ιταλία και η Ελλάδα κρατούν ακόμα πάνω τους στραμμένο το ενδιαφέρον των αγορών, αλλά όλα δείχνουν πως τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ήδη έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Ισπανία και Πορτογαλία. Ξανά …

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ και της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας ο δανεισμός των ισπανικών τραπεζών βρέθηκε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Ειδικότερα, ο δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από τον μηχανισμό ρευστότητας αυξήθηκε στα 85,72 δισ. ευρώ (από 79,13 δισ. το Σεπτέμβριο). Οι ισπανικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν αυξήσει την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ καθώς οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνται να τους δανείσουν λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους στη χώρα.

Την ίδια ώρα βαθαίνει η ύφεση της πορτογαλικής οικονομίας. Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και παρόλο , σωστότερα λόγω του ότι η χώρα λαμβάνει μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης των 78 δισ. ευρώ, το ΑΕΠ της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010 και κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. 

Σε ετήσια βάση η οικονομία της Πορτογαλίας κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης 1,4% το 2010, ωστόσο φέτος προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,9% και το 2012 κατά 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου