Το 2010 διαπράχθηκαν 468.000 ανθρωποκτονίες παγκοσμίως με «πρωταθλητές» την Αφρική και τη Λατινική Αμερική με θύματα κυρίως άντρες. Το 36% των ανθρωποκτονιών έγιναν στην Αφρική, το 31% στην Αμερική, το 27% στην Ασία, το 5% στην Ευρώπη και το 1% στην Ωκεανία. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα. Όσο αφορά τους άντρες, οι οποίοι αποτελούν κατά βάση τα θύματα, τονίζεται μέσα στην έκθεση πως "Νέοι άντρες, ειδικά στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Κεντρική και Νότια Αφρική κινδυνεύουν περισσότερο να πέσουν θύματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση".
Στη Κεντρική Αμερική, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στις ανθρωποκτονίες, ένας άντρας 20 ετών στους πενήντα θα χάσει τη ζωή του πριν κλείσει τα 31 του χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης. Εφόσον το 80% των θυμάτων και των δραστών αποτελείται κατά βάση από άντρες, το UNODC επισημαίνει ότι οι γυναίκες είναι γενικά θύματα οικογενειακής βίας. Το 2008, περίπου το 80% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από πρώην σύζυγο ή σύντρΟΦΟ στην Ευρώπη ήταν γυναίκες.
Η έρευνα εστιάζει τη προσοχή της και στο ρόλο των πυροβόλων όπλων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο 42% των ανθρωποκτονιών το 2010. Ο εκτελεστικός διευθυντής του UNODC, Γιούρι Φεντότοφ δήλωσε πως"είναι σημαντικό τα μέτρα πρόληψης κατά της εγκληματικότητας να περιλαμβάνουν και την επικύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για τα αυτόματα όπλα" με στόχο τον καλύτερο έλεγχο τους. Στην έκθεση επισημαίνεται η σαφέστατη σχέση ανάμεσα στην εγκληματικότητα και την ανάπτυξη και ότι η εγκληματικότητα αποτελεί βασικό λόγο αλλά και αποτέλεσμα της φτώχειας, της ανασφάλειας και την έλλειψης ανάπτυξης. Στην έκθεση συμπληρώνεται ότι ο κίνδυνος να πραγματοποιούνται βίαια εγκλήματα στις χώρες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη εισοδηματική ανισότητα είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Εν κατακλείδι, ένας από τους πιθανούς λόγους της αύξησης των ανθρωποκτονιών μπορεί να είναι οι οικονομικές αναταράξεις. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αύξηση των ανθρωποκτονιών το 2009-2009 λόγω της οικονομικής κρίσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου