Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ντόμινο καταλήψεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Το ντόμινο των καταλήψεων συνεχίζεται, με πάνω από 230 πανεπιστήμια και ΤΕΙ να παραμένουν κλειστά, στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι καθηγητές του ΕΜΠ, οι οποίοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία.

Από σήμερα αρχίζουν νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές και τα τμήματα, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των φοιτητών. Την ίδια στιγμή στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων στις 12 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών.

Στην έκτακτη σύνοδό τους την Παρασκευή οι πρυτάνεις εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη βρίσκεται από σήμερα και η σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Καλαμάτα, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών της σχολής που αντιδρούν στο νόμο πλαίσιο για την Παιδεία.

Η κατάληψη που αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, θα διαρκέσει ως την προσεχή Παρασκευή, οπότε έχει αποφασιστεί νέα γενική συνέλευση, για να εξεταστεί αν θα συνεχιστεί η θα διακοπεί η κατάληψη.

Χωρίς βιβλία ανοίγουν τα σχολεία – Οι μαθητές θα κατεβάζουν σημειώσεις από το ίντερνετ!

Στα σκαριά βρίσκεται το «νέο σχολείο», το οποίο θα οδηγεί τους μαθητές σε μία ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και ισχυρή Γ΄ Λυκείου με Κύκλους Μαθημάτων, από τους οποίους θα επιλέγουν οι ίδιοι αυτόν που θα τους οδηγήσει στη σχολή της αρεσκείας τους. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη φροντίσει εγκαίρως αυτή την φορά, να στείλει στα σχολεία τις πρώτες οδηγίες για το πώς θα διδάσκεται η Ερευνητική Εργασία (Project), που εισάγεται ως η μέγιστη καινοτομία στο «Νέο Λύκειο».

Η έλλειψη των βιβλίων αναδεικνύεται ως κυρίαρχη αιτία προβλημάτων, καθώς δεν έχει ετοιμαστεί η πλειοψηφία των σχολικών τίτλων και το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν φωτοτυπίες και DVD.

Ο Οργανισμός Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων, τονίζει ότι μέσα στο πρώτο 15μερο του Οκτωβρίου οι μαθητές θα έχουν στα χέρια τους το 70% των βιβλίων, ενώ τα υπόλοιπα που θα δοθούν αργότερα αναφέρονται σε δευτερεύοντα τεύχη που δεν θα χρησιμοποιηθούν άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες στα δημοτικά σχολεία απαιτούνται συνολικά 14 εκατομμύρια αντίτυπα, 9,5 εκατομμύρια στο γυμνάσιο, 5,5 εκατομμύρια στο λύκειο και 2 εκατομμύρια στα Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές. Μέχρι τώρα, τα αποθέματα που υπάρχουν και οι αποστολές που έχουν γίνει ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια για το δημοτικό, 1,6 για το γυμνάσιο, 1,1 για το λύκειο και 0,8 για τα Επαγγελματικά. Περίπου 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν σταλεί και βρίσκονται στα σχολεία. Όμως τα βιβλία δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς οι δάσκαλοι και καθηγητές καταγγέλλουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως επισημαίνουν φέτος συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόνιμοι 546. Οι υπόλοιπες θέσεις αναμένεται να καλυφθούν από τους 20.0000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους που θα προσληφθούν. Συγχρόνως το υπουργείο Παιδείας, ποντάρει στην εξάντληση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αλλά και στις συγχωνεύσεις σχολείων που έχουν γίνει.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι φοιτητές θα συμμετάσχουν επίσης στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κατά την 76η Διεθνή Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου