Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Εκτός Δημοσίου 5.000 υπάλληλοι στο πρώτο "κύμα" εφεδρείας

Συνολικά 4.929 υπάλληλοι αποχωρούν από το Δημόσιο, στο πλαίσιο του πρώτου "κύματος" εφεδρείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δημόσιων φορέων μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 6/12 και δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξ αυτών, 1.917 είναι υπάλληλοι υπουργείων και 1.170 υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Οι 4.244 αποχωρήσεις, ποσοστό που αγγίζει το 80%, δεν αφορούσαν την εργασιακή εφεδρεία και τους εργαζομένους που εντάχθηκαν στο νέο μέτρο, αλλά όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μπροστά στον κίνδυνο να ενταχθούν στις λίστες εφέδρων.
Επιπλέον από τους Δήμους αποχωρούν 763 υπάλληλοι, από τις Περιφέρειες 430, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 189, από τα ΝΠΔΔ των Δήμων 133, από τα Δικαστήρια 288 και από τις Ανεξάρτητες Αρχές 39.
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσής τους, το μεγαλύτερο μέρος, δηλ. 2.659 υπάλληλοι, είναι επιπέδου δημόσιας εκπαίδευσης, 1.134 πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 599 υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 537 τεχνικής εκπαίδευσης.

Κωλυσιεργούν δύο στις τρεις υπηρεσίες
Δύο στις τρεις υπηρεσίες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου, ενώ μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου για τους μόνιμους υπαλλήλους, που είτε αποχώρησαν οικειοθελώς είτε εντάχθησαν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, δεν έχουν ακόμη στείλει αναλυτικά στοιχεία.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, που έθεσε τα χρονοδιαγράμματα στα υπόλοιπα υπουργεία και φορείς, γνωστοποίησε τα στοιχεία μόνο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Γενικό Χημείο.
Επίσης υπουργεία, όπως το Παιδείας ή το Υγείας, δεν είχαν καν διαβιβάσει τον αριθμό των υπαλλήλων που απομακρύνονται τουλάχιστον μέχρι χθες.
Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής, εμφανίστηκαν απρόθυμοι να καταθέσουν στοιχεία.
Βεβαίως ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν λάβουμε υπόψη ότι μόνον το ένα τρίτο των υπηρεσιών έχουν μέχρι στιγμής αποστείλει στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου