Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Μια «επαναστατική» κίνηση από το ΙΚΑ

Μια κίνηση, η οποία όταν πραγματοποιηθεί αναμένεται ότι θα προκαλέσει αίσθηση, φέρεται να ετοιμάζει αυτό το διάστημα η διοίκηση του ΙΚΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, σκοπεύει να προχωρήσει στη σύναψη δανείου, με την εγγύηση μελλοντικών εισφορών που πρόκειται να εισπράξει.

Ουσιαστικά προχωρά σε μιας μορφής τιτλοποίησης του μοναδικού, ενδεχομένως, αξιόλογου εσόδου, που έχει αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Προφανώς, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις, για να τις αξιοποιήσει και προφανώς αυτή είναι η μοναδική διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και σπεύδει να την αξιοποιήσει.
Εννοείται ότι με την απόφαση της αυτή η διοίκηση του ΙΚΑ, τρόπον τινά, θέτει σε καθεστώς ιδιότυπης «υποθήκευσης» τα έσοδα του οργανισμού για το μέλλον, αλλά από τη στιγμή που οι ανάγκες αποδεικνύονται αδήριτες και οι δυνατότητες διαφυγής περιορισμένες, επικρατεί η λογική του «όλα επιτρέπονται».
Στο μεταξύ, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στην τελική φάση της προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο, όπως λέγεται αρμοδίως, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των εισφορών.
Από πολλές πλευρές, εδώ και καιρό, ακούγεται ότι είναι ξεπερασμένο και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών καιρών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σύνθετοι και περίπλοκοι, για έναν επιπλέον λόγο: αυτόν της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει κι έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας και κατ αναλογία σε σημαντική μείωση των καταβαλλόμενων εισφορών.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες των αλλαγών που κυοφορούνται, αν και όλα συντείνουν ότι οδεύουμε προς μείωση τους, η οποία ωστόσο είναι άγνωστο πως ακριβώς θα συντελεσθεί στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου