Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εξήντα Κούρδους συνέλαβαν οι Τούρκοι

Περισσότερους από 60 Κούρδους συνέλαβαν σήμερα οι τουρκικές Αρχές, με την κατηγορία ότι είχαν επαφές με τους αντάρτες.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για την σύλληψη των εν λόγω ατόμων, πραγματοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), αλλά και σε διάφορες άλλες πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Συνήγοροι του πρώην αρχηγού των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων, καθώς και μέλη του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος (BDP, Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία), περιλαμβάνονται μεταξύ των συλληφθέντων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι μέλη της KCK (Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων), υπογραμμίσθηκε από πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ.

Η παράνομη αυτή οργάνωση θεωρείται ύποπτη ότι αποτελεί τον κλάδο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που δρα στις πόλεις. Το PKK μάχεται από το 1984 εναντίον της κεντρικής εξουσίας, αρχικά για την ανεξαρτησία και μετά για την αυτονομία των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας.
Οι Αρχές κατηγορούν την KCK ότι θέλει να υποκαταστήσει τους επίσημους θεσμούς στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ανατολία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, και να ευνοήσει μια εξέγερση στις περιοχές αυτές.

Από το 2009, 700 πρόσωπα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και 3.500, μεταξύ των οποίων βουλευτές και δήμαρχοι, σύμφωνα με τους κουρδικούς κύκλους, έχουν φυλακιστεί για συνεργασία με την KCK.

Δύο εξέχοντες διανοούμενοι φυλακίστηκαν επίσης στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης επιχείρησης στην αρχή του μήνα. Κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σ' ένα πολιτικό φόρουμ υπέρ των Κούρδων.
Η σύλληψη του Ραγκίπ Ζαρακολού, συγγραφέα και εκδότη, και της συνταγματολόγου Μπισρά Ερσανλί προκάλεσαν διαμαρτυρίες στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου