Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Διαφορές και ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής

Όσο η Ευρώπη κάνει τα πάντα να σώσει την Ελλάδα από την κατάρρευση, η Αργεντινή που είδε τόσο γρήγορα τον χειρότερο εφιάλτη της να παίρνει σάρκα και οστά –με την υποτίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου, το 2002- θυμάται με ακρίβεια και πόνο, τα πάντα ακόμα και σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, γράφει το Reuters.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει τυχερή μέσα στην ατυχία της διότι είναι προστατευμένη, κατά μία έννοια, αντίθετα από την Αργεντινή, από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Επίσης, σαν φυσικό επόμενο του νομίσματός της, έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, κάτι που η Αργεντινή δεν είχε. Στην περίπτωση της χώρας της Νοτίου Αμερικής, το ΔΝΤ της τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια, τη στιγμή που χρειαζόταν τη στήριξή του περισσότερο από ποτέ.

Αν και ένας εκ των σημαντικότερων ειδικών επί του θέματος, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστηρίζει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα σήμαινε και επιστροφή της στην ανταγωνιστική οικονομία και την ανάπτυξη της αγοράς, δεν μοιάζει να είναι άποψη που θα χαιρέτιζαν πολλοί συνάδελφοί του και μη, κυρίως πολιτικοί, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική.

Φτάνοντας στα κοινά της κρίσης των δύο χωρών, μπορεί κανείς να πει ότι και οι δύο είχαν δημοσιονομικά  ελλείμματα, μεγάλα χρέη, υψηλή ανεργία και ύφεση.
Και στις δύο κρίσεις, οι καταθέσεις στις τοπικές τράπεζες έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο και προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα μειώνοντας στην ουσία τα τραπεζικά «έσοδα» και επομένως διακύβευσαν –στην περίπτωση της Ελλάδας διακυβεύουν- τη ζωτικότητά τους.

Στην Αργεντινή το τίμημα ήταν τεράστιο και το ίδιο θα είναι και στην Ελλάδα εάν οι τράπεζες, για να οξυγονώνονται, δίνουν συγκεκριμένο ποσό ευρώ ανά εβδομάδα σε όσους θέλουν να σηκώσουν χρήματα,  απαγορεύοντας, ταυτόχρονα και τις οιεσδήποτε μεταφορές ρευστού από λογαριασμό σε λογαριασμό, πολλώ δε μάλλον από την Ελλάδα προς άλλη χώρα.

Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο ενδεχόμενο υπό συζήτηση στην περίπτωση της ελληνικής κρίση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα πήγαινε και κόντρα στα ευρωπαϊκά δεδομένα και νομοθεσία. Αντιθέτως, για να είναι περισσότερο σίγουρες για το μέλλον τους, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αφεθεί υπό την  προστασία της ΕΚΤ με τη βοήθεια κρατικών ομολόγων, πρακτική την οποία η Αργεντινή δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει λόγω απομόνωσής της και απόλυτης εξάρτησής της από το δολάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου