Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μια ακόμα πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη των μεγαλύτερων ιδρυμάτων που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Leiden.

Η αξιολόγηση των ανά τον κόσμο πανεπιστημίων έγινε λαμβάνοντας υπόψη την ερευνητική παραγωγή, τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ,κριτήριο θεμελιώδες για την κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διεθνώς, και την απήχηση των πανεπιστημίων στο διάστημα 2005-2009.

Σύμφωνα με αυτήν το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται στην 149η θέση μεταξύ των 400 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και στην 324η θέση μεταξύ των 500 μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, ενώ καταλαμβάνει και την πρώτη θέση μεταξύ 6 ελληνικών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Leiden.

Όπως σημειώνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στεφάνου, η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και επιβεβαιώνει την αξιοπρεπή κατάταξη του Παν/μίου Κρήτης από το Times Higher Education. Κυρίως όταν παρατηρήσουμε ότι μεγάλα ΑΕΙ (Lomonosov, TECHNION, MEDU, OSAKA, κα.) κατατάσσονται μετά το Π.Κ.

 
Η 2η διάκριση μέσα σε 2 μήνες

Η διάκριση αυτή για το Πανεπιστήμιο Κρήτης έρχεται δύο μήνες περίπου μετά την ειδική έκδοση «Times Higher Education» των «Times» του Λονδίνου στην οποία δημοσιοποιήθηκε η κατάταξη των πανεπιστημίων του κόσμου για το έτος 2011-2012 και σε αυτήν την κατάταξη το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, που αφ’ ενός διατηρήθηκε μέσα στα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, αφ’ ετέρου δε ανέβηκε σημαντικά στις βαθμίδες κατάταξης από τις θέσεις 401-450 πέρυσι στις θέσεις 276-300 φέτος.

Τα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια στην αξιολόγηση του Leiden

Στη λίστα του Leiden συγκαταλέγονται και τα 6 καλύτερα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να κατατάσσεται στην πρώτη θέση ενώ ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και το Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών.


Την πρώτη θέση παγκοσμίως, για μια ακόμη φορά και με βάση την αξιολόγηση από το Πανεπιστήμιο του Leiden, καταλαμβάνει ΜΙΤ, και ακολουθούν το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Χάρβαρντ, το Ράις και το Στάνφορντ, ενώ τελευταίο στην παγκόσμια λίστα αξιολόγησης που περιλαμβάνει 500 ΑΕΙ είναι το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας, ανήκει στους 10 κυριότερους φορείς κατάταξης των πανεπιστημίων παγκοσμίως και για το σύστημα αξιολόγησής του, χρησιμοποιεί τα στοιχεία για τις δημοσιεύσεις του διεθνούς επιστημονικού ιστολογίου «Web of Science». Λαμβάνει υπόψη τη διαφορετικότητα των επιστημονικών αντικειμένων και οι κατατάξεις γίνονται σύμφωνα με πολλά κριτήρια και συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου